Предлагат 57,41 лв./MWh цена на природния газ от 1 октомври.На

...
Предлагат 57,41 лв./MWh цена на природния газ от 1 октомври.На
Коментари Харесай

Булгаргаз очаква 5% по-евтин газ през октомври

Предлагат 57,41 лева./MWh цена на природния газ от 1 октомври.

На днешното намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране разиска отчет относно внесеното заявление на " Булгаргаз "  за одобряване на цена за октомври 2023 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Предложената от КЕВР цена включва съставния елемент " цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи ", съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ, както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в Подземното газово вместилище " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В заявката на " Булгаргаз " са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три разнообразни източника.

В ценовия микс за октомври е включено контрактуваното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, 

според дълготрайния контракт с Азербайджан. Уточнява се, че тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и са основни за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

" Булгаргаз " е сключил за октомври два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района. С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за идния месец - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

На откритото съвещание представителите на " Булгаргаз " показаха, че след внасянето на заявката на 11 септември борсовият показател TTF се е повишил с близо 8% поради стачките на LNG терминали в Австралия и на механически спирания в работата на залежи в Норвегия. От сдружението означиха, че макар последните ценови промени,

към днешна дата прогнозната цена на " Булгаргаз " за октомври се обрисува да бъде с към 5% по-ниска от утвърдената цена за септември.

На 1 октомври " Булгаргаз " ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за идния месец. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 30 септември в това число. Същият ден регулаторът ще утвърди и окончателната цена за месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР