“Предлагаме таван на цените като временна мярка в подкрепа на

...
“Предлагаме таван на цените като временна мярка в подкрепа на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Не искаме пропаганда в училищата, че има 30 пола освен мъж и жена


“Предлагаме таван на цените като краткотрайна мярка в поддръжка на фамилиите и семействата. Той е най-бързото и резултатно решение. Такива решения към този момент взеха редица европейски страни като Унгария, Гърция, Испания. В Испания и Гърция инфлацията е 6-7%. Неолибералният модел, в който пазарът дефинира всичко самичък, не работи. В момента ролята на страната е основна за избавление на хората. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Офанзива ” по Nova News. 
Тя уточни и формулата, по която това да се случи: себестойността на продукцията, превоза до търговеца и облага от 10%. “Това направиха европейските страни. Ние стъпваме на положителния европейски опит ”, уточни Нинова. 
По нейните думи понижаване на Данък добавена стойност също е мярка, която оказва помощ и напомни, че въвеждане на диференцирано Данък добавена стойност е дългогодишно предложение на Българска социалистическа партия. “Това го видяхме при хляба. Онзи ден приказвах с Асоциацията на хлебопроизводителите и те ми споделиха, че в случай че не беше тази мярка, в този момент 1 кг самун щеше да 3,50 лева ”, добави Корнелия Нинова. 
По нейните думи дълготрайна и държавна политика, която да се следва от всички държавни управления, би трябвало да е възобновяване на българското земеделие. “Това ще помогне в бъдеще да осигурим евтина и българска храна. Следващите спорове в света ще бъдат за храна и за вода и този общественик, който сега стартира да мисли за тези неща, тогава ще се усеща спокоен за народа си ”, изясни Нинова. 
Тя уточни и стъпките, по които това да стане: 
-Възстановяване на “Напоителни системи ”, връзването им с язовирите и обезпечаване на поливното земеделие; 
-Справедливо систематизиране на дотациите в по-голяма степен към плодове, зеленчуци, мляко и месо; 
-Създаване на 6 огромни борси в регионите за обмисляне, където производителите да имат директен достъп да си оферират продукцията, като по този начин се заобикалят многото прекупвачи по веригата, които утежняват процеса; 
-Кооперирането в земеделието, което ще помогне себестойността на стоката да е по-ниска. 
“Това изисква доста дълготрайна политика и национално единодушие от която и да е ръководеща партия, че ще сложим земеделието в основата на политиката. Имаме плодородна земя, имаме положителни сортове, имаме положителни експерти - би трябвало и добра политическа воля, с цел да го създадем ”, акцентира водачът на Българска социалистическа партия. 
Нинова сподели още, че последната година е посочила, че обществените заплащания за над 20 милиарда лева, които станаха факт по самодейност на левицата, не са попречили на финансовата непоклатимост на страната и е приключила 2022 година с недостиг под 3 %. 
По нейните думи нещата би трябвало да вървят в 3 направления по едно и също време като комплект ограничения: 
1. Стабилизиране на стопанската система, с цел да създава, да внася налози и да има пари за обществена политика. Ние го направихме като подкрепихме компаниите в най-тежкия миг през зимата с таван на цената на тока и излязохме преди всичко по промишлен напредък в Европа.  
2. Регулаторните органи да си влязат в цялостната мощ. 
3. Социалната политика - парите, които се събират, да отиват към уязвимите групи и младите.  
“За нас младежите и децата са безспорен приоритет с това, което направихме през последната година и половина - безвъзмездни детски градини и ясли, безвъзмездни учебници, увеличение на майчинството, увеличение на детските надбавки, необлагаем най-малко за работещи млади фамилии с деца - 600 лева за едно дете, 1200 лева за две. Тази политика считаме да я продължим. Предвиждаме въвеждане на безвъзмездни медикаменти за деца и еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дето - надлежно 600, 1200 и 1800 лева До 26 години младежите да бъдат освободени от налози, с цел да им помогнем при старта на кариерата ”, сподели Нинова за политиката на Българска социалистическа партия за младежите. 
Във връзка с политиката за възрастните, програмата на социалистите планува преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен приход, а към този момент е признато от 1 юли минималната пенсия да се усили с 12%. 
“Увеличаване на минималната работна заплата да е 50% от междинната беше последната ни победа в предишния парламент ”, напомни Нинова и означи, че тя към този момент би трябвало да е сред 900 лева и 1000 лева, тъй като междинната заплата е повишена. 
Тя бе безапелационна, че Българска социалистическа партия не планува увеличение на налози, а в противен случай - планува необлагаем най-малко, който да е на прага на бедността, подчерта Корнелия Нинова.  
“Фактите и времето пoказаха, че ние сме били прави в нашите изказвания, че не сме подготвени да влезем в Еврозоната. За да влезем в Еврозоната, дефицитът би трябвало да е под 3%, което значи рязане на обществени разноски. Хората не могат да поемат повече тежести и компликации.  След това - условието за инфлация - нашата инфлация е 2 пъти повече от тази, която се изисква. Т.е. и това изискване не изпълняваме. Когато влизаш неопитен, тежестите ще са повече, в сравнение с изгодите ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия по тематиката за въвеждането на еврото. 
Според Нинова, с цел да притеглим задгранични вложители, би трябвало да отстраним главните проблеми, които са огромната административна тежест и корупцията.  
“Само един референдум може изрично да постави завършек на тематиката за Истанбулската спогодба ”, безапелационна бе Нинова.  
По нейните думи сега има напън от Европа за нейното приемане, като  преди 3 седмици Съдът по правата на индивида в Страсбург е приел решение, с което позволява преподаването на джендър идеологията в учебните заведения, а по-късно е последвало предложение на Европейския парламент Конвенцията да се ратифицира от името на целия Европейски Съюз, без значение от несъгласните.  
“Ние не желаеме джендър идеологията, която проповядва за съществуването на над 30 пола с изключение на мъж и жена, да прониква в българските учебни заведения ”, акцентира Корнелия Нинова.  
Според нея неправителствени организации към този момент се пробват да вършат това и уточни като образец последните промени в Закона срещу домашното принуждение, които бяха отхвърлени, които са предвиждали неправителствени организации да пишат образователните стратегии.  
“Ние желаеме държавна политика в образованието - един учебник за един клас по един предмет и той да е държавна отговорност. А не по 6 учебника за един предмет, писани от всевъзможни неправителствени организации с променено наличие на българската история, на българските класици, загуба наизуст за жанр и родно място ”, сподели още водачът на Българска социалистическа партия. 
“Взехме решение за коалиране и присъединяване в държавно управление да приказваме след вътрешнопартийно допитване. Уважавам доста вътрешнопартийната народна власт, дано членовете на партията да си кажат мнението ”, уточни Нинова в отговор на въпрос за обстановката след изборите, като добави: “В такива тежки рецесии, лява партия в държавното управление е поръчител за леко прекосяване през рецесията, за обществен щит, за поддръжка на хората. Ние го доказахме в държавното управление на Петков. Ако не бяхме там, 2/3 от обществените неща, които се случиха, нямаше да бъдат факт. ”  
По нейните думи Българска социалистическа партия  ще постави всички старания да има постоянно държавно управление, тъй като “не можем повече да вървим на избори. ” 
Във връзка с “новото ляво обединяване ” “Левицата ” Корнелия Нинова разяснява: “Те не са нито нови, нито са леви. Няма нито нови лица, нито нови хрумвания - повтарят нашите. А до каква степен са леви, хората да преценяват. АБВ участваха в държавно управление с ГЕРБ. Г-н Калфин направи най-дясната пенсионна промяна с увеличение на  стажа и възрастта за всяка година, а Мая Манолова е покровител на Истанбулската спогодба - може би това ни е най-сериозната разлика с тях. ”
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР