Предлагаме да се намали ДДС на хляба. Това заяви лидерът

...
Предлагаме да се намали ДДС на хляба. Това заяви лидерът
Коментари Харесай

Левицата иска да се намали ДДС на хляба

Предлагаме да се понижи Данък добавена стойност на хляба. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

На брифинг в централата на партията от Българска социалистическа партия настояха ДДС-то върху хляба да стане 5% , а повода за това е почналото нарастване на цената на този артикул поради покачване в цените на енергоносителите.

„ Хлябът е извънредно значима стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим метод по какъв начин може да се повлия на цената и какво да се направи, с цел да няма ценови потрес. За нас и за всеки българин, това е извънредно значимо “, сподели Нинова, представена от БГНЕС.

Тя акцентира, че годишно в българския бюджет постъпват 60 млн. лв. от Данък добавена стойност върху този артикул при ставка 20%. Ако данъкът бъде понижен на 5%, постъпленията ще намалеят с 45 млн. лв.. „ Според специалисти, това може да се компенсира с изсветляване на бранша, тъй като съгласно специалисти има доста огромен „ сив “ бранш “, счита Нинова.

Лидерът на левицата акцентира, че намаляването на налога ще се компенсира и от остатъците в бюджета.

„ Рискът е да не се получи далавера и търговците да стопират цената на хляба, да не я понижат и да приберат разликата като облага. Става въпрос за контрола върху целия този развой “, акцентира Нинова.

Според нея намаляването на Данък добавена стойност на хляба е единствено част от по-големия диалог за диференциран налог върху някои храни от първа нужда. От целия Европейски Съюз единствено две страни нямат диференцирано Данък добавена стойност върху храните – България и Дания.

Корнелия Нинова разяснява и импортираната тъжба от Българска социалистическа партия върху последните промени в Административно-процесуалния кодекс, които се трансфораха в противоречиви. „ Това е наша позиция още преди разглеждането на ветото. Още когато го гледахме този закон на първо и второ четене ние изразихме причините си за този закон и за какво не трябва фрапантно да се усилват правосъдните такси, за какво не трябва да бъдат закрити съвещание и така нататък Имаме своята кардинална позиция, че с този закон държавното управление посегна на прозрачността и информираността на обществото. Направи правораздаването недостъпно за доста хора, т.е. не ние хрумнало през днешния ден да сезираме Конституционния съд. Цяло лято сме работили по тази тъжба. Не мисля, че сред нас с президента има разминаване “, счита Нинова.

От „ Позитано “ 20 още веднъж настояха цялото държавно управление да подаде оставка, а съгласно тях промяната на тримата министри поради злополуката в Своге и просто печелене на време.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР