Предлагам на Светия синод да бъде утвърден и обявен за

...
Предлагам на Светия синод да бъде утвърден и обявен за
Коментари Харесай

Дядо Николай предлага изборът за Сливенски митрополит да е между епископите Йеротей и Михаил

Предлагам на Светия синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноническият избор за Сливенски митрополит. Това оказва се от мнение на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална разпоредба, признати на съвещание на Светия синод на 24 февруари.

Становището на митрополит Николай е оповестено в уеб страницата на Българската патриаршия. В него митрополитът споделя, че " в цялостно единодушие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и Врачанския митрополит Григорий, че " грижата за нашия общ дом - Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и набожен народ. В това служение, в устрема си да служим на Църквата, ние като индивиди безспорно позволяваме недостатъци, пропуски и неточности ".

" Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и безспорно грижата за Църквата е първостепенна задача, изключително за архипастирите. Именно заради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Светия синод изслушахме и приехме отчета на ръководещия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в град Сливен на 18 февруари 2024 година, както е известно ", споделя в мнението си Пловдивският митрополит.

" Заявявам с надълбоко страдание, че и аз, както показа и Ловчанският митрополит Гавриил, се доверихме на отчета на митрополит Йоан и преждевременно гласувах " За " касирането на епархийския избор и крънкам амнистия за позволената от мен неточност. В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се организира нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето за какво, декларирам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Свети синод в съвещанието си на 12 март 2024 година да анулира всички свои решения от предходното съвещание, състояло се на 24 февруари 2024 година ", предлага митрополит Николай.

" С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са определени двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва постоянно извършен, според Устава на БПЦ-БП, и с цел да се " уталожат пристрастеностите и се въдвори мирът в родната ни Църква ", предлагам на Светия синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен епархийският избор, състоял се на 18 февруари 2024 година в град Сливен, като на 13 март 2024 година сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноническият избор за Сливенски митрополит ", написа в мнението си Пловдивският митрополит.

Епархийският избор на 18 февруари се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на който Светият синод разпореди организацията на избора и ръководството на епархията до встъпването в служба на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на 44 години.

Както Българска телеграфна агенция писа по-рано през днешния ден, свещеници от Сливенската епархия оповестиха, че ще стачкуват пред Светия синод на 12 март, само че без благословението на митрополит Йоан. Това стана известно през днешния ден след среща на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с тридесет свещеници от епархията.

Владиката одобри духовниците, откакто те желаеха среща с него, с писмо, в което упорстват той да показа своите причини по отношение на касирането на извършения избор за двамата посочени от тях достоизбираеми епископи, претенденти за Сливенски митрополит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР