Предлага се отмяна на възможността за получаване на българско гражданство

...
Предлага се отмяна на възможността за получаване на българско гражданство
Коментари Харесай

Правителството се съгласи да не се дава гражданство срещу инвестиции

Предлага се анулация на опцията за приемане на българско поданство против краткотрайни вложения. Това стана ясно на днешното съвещание на Министерския съвет, на което бяха признати промени в Закона за българското поданство.

Условията ще са годни и за предприемачите, които са нараснали инвестицията си до стойност минимум два милиона лв..

От държавното управление показват, че кандидатстващите за поданство на тези учредения са получили позволение за непрекъснато престояване поради инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги за над един милион лв. или вложение на над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство и увеличение на инвестицията до два милиона лв..

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско поданство или на някой от идващите стадии на производството постоянно се оказва, че инвестицията не е налична заради продажба на закупените скъпи бумаги, прецизират от Министерски съвет.

Установени са случаи, в които при влагане посредством контракт за доверително ръководство лицето няма банкови сметки и не е записано като вложител в посочената от него банка. Същевременно лицата, кандидатстващи за българско поданство на това съображение, го получават по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си поданство, акцентират от държавното управление.

С плана се планува кандидатстващият да бъде длъжен да уведомява Министерството на правораздаването при настъпили промени в събитията, свързани с българското поданство, и да показа съответните документи. Предлага се, в случай че не бъде известено за настъпилата смяна, натурализацията на лицето да бъде анулирана.

С измененията Министерството на вътрешните работи и Държавна организация " Национална сигурност " се задължават да актуализират писмените си мнения по съответните преписки при настъпили промени след изразяването им и да ги показват в Министерството на правораздаването все още на разглеждане па молбите и предложенията от Съвета по поданството.

Регламентират се и нови съкратени периоди за произнасянето на Министерство на правосъдието, ДАНС и Министерство на вътрешните работи в обособените стадии на производството. За да се избегне нерегламентираното закъснение при възлагане на спомагателни инспекции на претендентите, срокът на процедурата за приемане на поданство стопира да тече по време на инспекциите.

Припомняме, още предходната година бяха разкрити проблеми с даването на българско поданство. На 29 октомври 2018 година представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната организация за българите в чужбина по следствие на схеми за продажба на българско поданство.

Първоначално бяха задържани над 20 чиновници на организацията, обвинявания бяха повдигнати на четирима, в това число и на ръководителя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

В началото на 2019 година Европейската комисия излезе с отчет, в който се показва, че В три страни членки, измежду които и България, се ползват схеми за даване на поданство на вложители при условия, които не са толкоз строги, колкото елементарните режими за натурализация.

В средата на септември основният прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от метода, по който се получава така наречен " капиталово поданство ". Той заяви и че се готви обвинителен акт по аферата в Държавна организация за българите в чужбина (ДАБЧ).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР