През месец юли 2023 г. бяха приети законодателни предложения, внесени

...
През месец юли 2023 г. бяха приети законодателни предложения, внесени
Коментари Харесай

Петров от „Възраждане“ пита МВР: Докъде е стигнало създаването на Националния регистър за случаите на педофилия

„ През месец юли 2023 година бяха признати законодателни оферти, импортирани от парламентарната група на „ Възраждане “ за допълнения в Закона за протекция на детето, с които да се сътвори нова Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия и Национален указател за случаите на педофилия. “

Това написа в писмото, изпратено от Петър Петров от Политическа партия „ Възраждане “ до Министерството на вътрешните работи /МВР/. От партията напомнят, че  този указател следва да съдържа безсрочна електронна база настоящи данни за следните условия, които подлежат на регистриране в него: Актовете на полово посягане против малолетни и малолетни, по които има постановени присъди, данни за причинителите, типът закононарушение против личността, дълготрайност на осъществяването, породени противоправни последствия и вреди, история на осъществените закононарушения и на наложените за тях санкции и ограничения, а също и за настъпила реабилитация и не на последно място – база данни за непознати жители, получили статут на дълготрайно, непрекъснато или дълготрайно престояване в България, които са наказани в други страни за полови закононарушения.

Съгласно алинея 2-ра , Министерство на вътрешните работи обезпечава регистрирането, съхраняването и поддържането в настоящо положение на тези данни , като също по този начин обезпечава взаимоотношението с непознати осведомителни системи за продан на информация, касаеща случаите на педофилия и по отношение на наказаните лица за закононарушения по раздел VIII „ Разврат “ от Наказателния кодекс, осъществени по отношение на малолетни и малолетни лица.

Предложението на „ Възраждане “, което беше признато също планува информацията, подлежаща на регистриране в Националната осведомителна система , редът за събирането и даването ѝ, организацията и действието на системата и равнището на достъп, както и методът на взаимоотношението ѝ с непознати осведомителни системи се дефинират с разпоредба, издадена от министъра на вътрешните работи. Органите на Министерство на вътрешните работи и правосъдната власт да бъдат задължени да дават на Националната осведомителна система информацията за данните, подлежащи на регистриране в този указател по ред, избран с горната разпоредба.

Промените в закона бяха признати на 21 юли 2023 година , бяха обнародвани в Дъждовни води брой 66/1.8.2023 година До края на законоустановения период за построяването и пускане на Националната осведомителна система и регистъра по член 43а от закона, остава месец и половина, само че информация за това по какъв начин върви процесът в публичното пространство няма. Поради това Петър Петров изпрати питане до Министерство на вътрешните работи , ето какво сподели той пред публицисти:

„ Тъй като аз, като вносител на законопроекта и представител на парламентарната група, която го внесе, нямам информация за това до къде е стигнал процеса, а и желая да избегна забавянето по неговото сформиране, както се случи с новия указател на особените залози, и взех решение да попитам: Как протича досега построяването на новата Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия и Национален указател за случаите на педофилия, срокът за стартирането на които изтича на 1.8.2024г.? Издадена ли е въпросната разпоредба, предоставени ли са от Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт информация за данните, подлежащи на регистриране и ще бъде ли спазен законоопределеният период от 1.8.2024 година? С оглед обективност и гласност на държавното ръководство, апелирам да получа писмен отговор в табличен тип на по този начин заложения от мен въпрос в границите на 10-дневния период по ПОДНС. Смятам, че по този начин направеното от нас и признато предложение като смяна в закона е общественозначимо и ориентирано към това да опазим живота и здравето на българските деца. Надявам се този указател скоро да стартира да действа, тъй като в случай че той не започва на 1 август, това ще е нарушаване на закона, несвършена работа от страна на Министерство на вътрешните работи и неприятен сигнал за обществото “ , съобщи Петров пред публицисти.

Важно за водачите, паркиращи на улица „ Васил Априлов “ в Мездра


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР