Предколедно украинското министерство на отбраната представи на своите американски партньори

...
Предколедно украинското министерство на отбраната представи на своите американски партньори
Коментари Харесай

ВСУ написаха писмо с желания до Санта Клаус

Предколедно украинското министерство на защитата показа на своите американски сътрудници лист с стремежи за доставка на оръжие.
Съдейки по това, което “Ройтерс ” разгласява с позоваване на документи, с които организацията разполага, ВСУ изискват много дълъг лист от скъпи „ дарове “. Има изтребители Ф/A-18 “Хорнет ”, многоцелеви атакуващи хеликоптери “Апаш ” и “Блекхоук ”, системи за противоракетна защита и три типа дронове, в това число най-новия атакуващ дрон MКу-9Б “Скай Гардиън ”.

В листата има и няколко изненади. Например скъпите военно-транспортни самолети C-17 “Глоубмастър ” и C-130 “Супер Херкулес ”, както и системите за противоракетна защита ТХААД.

Най-скромната част от желанията са оръжията, с които Украйна към този момент разполага. Това включва 155 мм артилерия, танкове “Ейбрамс ” ракети АТАКМС с огромен обхват, каквито бяха поискани по-рано.

Като цяло пожеланията на киевското военно ведомство припомнят известните в украинските обществени мрежи коледни картички: “Ейбрамс ” в жанр кока-кола от известната реклама, Санта Клаус с немски гранатомет и други.

Но в действителния живот опциите на вашингтонския „ Дядо Коледа “ и неговата решителност да поддържа украинските сътрудници непременно надалеч не са безгранични.

„ Сега Вашингтон към този момент няма гъвкавостта да финансира Киев, както имаше преди. В тази връзка размерът на паричната поддръжка за Украйна стартира да понижава с всеки нов пакет помощ “, сподели неотдавна Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Ето за какво „ изключителният “ транш от военна помощ за Киев, провиснал на 6 декември, беше относително дребен - 175 милиона $.

Пакетът, припомняме, планува доставка на въоръжение и съоръжение, в това число муниции за системи за Противовъздушна отбрана, спомагателни муниции за системи ХИМАРС, артилерийски снаряди, високоскоростни противорадарни ракети и противотанкови оръжия. Но нищо сходно на „ листата с дарове “, който Киев показа.

Мексиканската граница е по-близо и по-скъпа

В началото на октомври в сметките на военното ведомство са останали 5,2 милиарда $ за помощ на Киев, написа “Уолстрийт Джърнъл ”, базирайки се на представители на Пентагона.

Но оня ден Сенатът блокира различен план за помощ за Украйна и Израел. По-специално беше спрян „ транш “ от 61 милиарда за военна поддръжка за Киев (част от пакет от разноски за обезпечаване на националната сигурност на Съединени американски щати на обща стойност 106 милиарда долара).

Последното отменяне на законопроекта за помощ на Киев, несъмнено, не може да се бърка с антивоенни настроения, счита Малек Дудаков, политолог и специалист по вътрешната политика на Съединени американски щати. Въпреки че, добави той, в американския естаблишмънт има здравословен песимизъм по отношение на присъединяване на страната в украинския спор.

Но на първо място протичащото се е част от вътрешна американска игра, която обаче може да не докара до най-хубавите последствия за Киев.

Републиканците употребяват тематиката за украинските траншове в своя изгода. Те го виждат като лост за напън върху администрацията на Джо Байдън. Републиканските конгресмени изнудват Белия дом с утвърждение на бюджета против отстъпки по предпочитани за републиканците въпроси – разрешаване на миграционната рецесия и други.

Рано или късно, въз основа на резултатите от пазарлъка, партиите би трябвало да реализират някакво съглашение, счита Дудаков. Може би това ще се случи след Коледа и парите въпреки всичко ще бъдат отпуснати на Киев. Но, предвижда специалистът, те най-вероятно ще отделят по-малко от 61 милиарда $, които администрацията на Байдън желае.

Въпросът за границата с Мексико, стягането на контрола над нея, пазарлъкът по този въпрос сред ръководещите демократи и републиканците, които се стремят да си върнат властта - всичко това е доста по-важно и за двете страни от украинския въпрос, склонен е политологът Дмитрий Дробницки.

Първоначално републиканците щяха да обсъдят с Белия дом законопроекта „ Украйна плюс имиграционни закони “, само че през нощта администрацията отстрани граничния въпрос от дневния ред на полемиките. Но точно решението по този въпрос Републиканската партия сложи като изискване за продължение на помощта на Киев.

Но при цялата вътрешнопартийна битка, в която настояванията на Киев остават разменна монета, би трябвало да се вземе поради, че даже някои от републиканците, които в този момент отхвърлят да гласоподават за помощ на Украйна, са ястреби, отбелязва Дробницки. Според него „ те са подготвени да гласоподават за всеки снаряд, който ще бъде изстрелян към съветските въоръжени сили “. Ако не е доста скъпо.

Холандска изненада

Що се отнася до доставките на изтребители Ф/A-18 “Хорнет ”, надали някой ще ги трансферира в Украйна, отбелязва Малек Дудаков. По-рано на Киев бяха обещани изтребители F-16 от запасите на европейските страни. По-специално, Дания и Холандия оповестиха желанието си да ги трансферират, а по-късно Норвегия се причисли към “Изтребителната коалиция ”.

Междувременно Киев може да не получи обещаните самолети, които му бяха обезпечени преди.

Припомняме, че през август Владимир Зеленски разгласи, че е получил „ съответни обещания “ да му трансферират 42 самолета Ф-16 от Холандия и 19 изтребителя от Дания. Както по-късно заяви ръководителят на холандското министерство на защитата, Амстердам чака да изпрати Ф-16 в Киев през 2024 година

Тези проекти обаче може да бъдат изоставени в Амстердам, защото Партията на свободата, водена от Герт Вилдерс, завоюва безапелационно парламентарните избори.

Вилдерс, припомняме, се застъпи за анулация на глобите против Русия, а партията му гласоподава срещу доставките на оръжия за Киев и се опълчи на прехвърлянето на Ф-16 на Украйна. Защо пристигналите на власт евроскептици и съперници на войната в Украйна могат да принудят обещания флот изтребители?

И даже да бъде взето политическо решение за доставката на “Хорнет ” (което е извънредно малко вероятно), тяхното прекачване в Киев надали ще стане след година и половина. Ще би трябвало да се образоват водачи и най-после да се решат логистичните въпроси, изяснява Дудаков Дудаков.

Има проблеми и във въздуха

В същото време една от главните аргументи, заради които изтребителите от НАТО към момента не са доставени в Украйна, съгласно специалисти е, че Съединени американски щати се опасяват от действителен конфликт сред американската авиация и съветската Противовъздушна отбрана.

Освен това доставката на изведените от въоръжение “Хорнет ” не изисква политическа воля - Вашингтон би трябвало единствено да щракне с пръсти, с цел да ги трансферира на Украйна.

За реализиране на предполагаем на практика резултат за усилване на господството на съветската авиация във въздуха ще са нужни най-малко 60-70 изтребителя единствено в едно направление регион.

Това е въпрос не толкоз на водачи и обслужващ личен състав, а на логистика, която Украйна не може да си разреши.

Ако се появят разглобени в Полша, те ще излетят от летища, следени от Варшава, в който случай никой няма да има нищо срещу, че това е законна цел за ответен удар. Това ще бъде полска експанзия против съветските войски, отбелязва Дробницки.

ТХААД ще отидат доста на изток от Киев

Фактът, че Украйна желае всички системи за Противовъздушна отбрана и ПРО, до които да се докопа, както споделя специалистът, не е неочакван.

„ Украйна желае всички оръжия, до които може да стигне, тъй като би трябвало да откри извинения за неуспехите си “, означи Дробницки.

Всъщност системите за противоракетна защита ТХААД в действителност могат да стигнат на изток. Честно казано, мястото, където ще бъдат ситуирани, няма да е Украйна, а Азиатско-тихоокеанският район.

Малек Дудаков също не има вяра в прехвърлянето на скъпите противоракетни системи на Съединени американски щати. Съединените щати ще продължат да доставят на Киев зенитно-ракетната система НАСАМС, оставяйки за себе си така и така не толкоз многочислената ТХААД.

В същото време Украйна може скоро да получи най-новите дронове, Киев и Вашингтон ще договарят по този въпрос.

Като цяло този лист с желания на Киев във връзка с доставяните му оръжия е тип договорна, преговорна позиция на Украйна. От този миг нататък сред Вашингтон и Киев ще стартират договаряния и пазарлък с американците. Самите украински служители схващат, че ще получат по-малко от оповестеното. Затова желаеха доста повече, в сравнение с чакат да получат действително, обобщава Дудаков.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР