Предколедно цените на едро на храните тръгнаха нагоре. Само за

...
Предколедно цените на едро на храните тръгнаха нагоре. Само за
Коментари Харесай

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

Предколедно цените на едро на храните потеглиха нагоре. Само за две седмици те са се повишили приблизително с към 2%. Не е ясно по какъв начин те ще се отразят върху цените на дребно и с още какъв брой ще нарастнат храните в идващите три седмици до настъпването на празниците.
Поскъпването на доматите е с 3,7% на кг, на краставиците - с 2,3%, а на картофите - с 1,4%. Цената на ориза се е повишила с 2,6%, а на олиото - с 2% на литър. Поскъпнало е и замразеното пилешко - с 1,7%. За година цената на свинското е скочила с 30% поради чумата до 10 лева за кг. на едро. Цената на дребно е стигнала 13 лева
Междувременно се появи прогноза, че ще има нарастване и на таксите за обслужване в банковите клонове.
Цените на свинското месо в България регистрираха десетгодишен връх. В момента кг свинско на едро надвишава 10 лева, а цените на дребно доближават до 13 лева на кг.
Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо, са с 30% по-големи, оповестява "Нова телевизия ". Причината за по-високите цени на свинското месо съгласно производители и търговци е африканската чума по свинете, която докара до заличаване на над една пета от промишлено отглежданите прасета у нас.
На българския пазар се внася по-евтино месо най-вече от Испания. От Държавната комисия по стокови тържища и борси обявиха, че по традиция българското месо е по-скъпо. И в сегашната обстановка се следи още по-голямо повишаване на цените. Испанското месо в България се продава за към 7 лева за кг.
Африканската чума удари освен родното произвеждане, само че и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко консуматори си купуват от по-скъпото свинско.
Опасенията на производители и търговци са, че в идващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, до момента в който стадата изцяло се възстановят.
Морковите са поскъпнали с 0,7 на 100 и се търгуват по 0,72 лева за кг. Зелето е поевтиняло с 1,7 на 100 и се е продавало по 0,57 лева за кг. Зелените чушки са поевтинели с 3,7 на 100 и са се търгували по 1,29 лева за кг. Червените чушки са се продавали приблизително по 1,52 лева за кг. Ябълките са поевтинели с 5%, до 1,14 лева за кг. Лимоните са поскъпнали с 4,7 на 100 и са се продавали през предходната седмица по 2,23 лева за кг. Бананите са се търгували по 2,15 лева за кг.
Кравето сирене е поскъпнало с 0,6% и се е търгувало по 6,43 лева за кг. Кашкавалът, вид "Витоша ", се е купувал приблизително по 10,51 лева за кг. Олиото е поскъпнало с 2 на 100 и се е продавало по 2,05 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се е продавало по 2,20 лева
Пилешкото замразено месо е поскъпнало с 1,7 на 100 и се е търгувало по 4,10 лева за кг. Захарта се е търгувала по 1,25 лева за кг. Брашното, вид "500 ", е поевтиняло с 2,1% до 0,92 лв. за кг. Цената на ориза се е повишила с 2,6 на 100 до 1,97 лева за кг. Яйцата са се продавали приблизително по 0,21 лева за брой.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР