Предколедната седмица започна с нова рекордна цена на тока от

...
Предколедната седмица започна с нова рекордна цена на тока от
Коментари Харесай

Предколедната седмица започна с нова рекордна цена на тока

Предколедната седмица стартира с нова рекордна цена на тока от съвсем шест стотака за мегаватчас (595,43 лева.), сочат данните от вчерашната търговия в сегмента " ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). За втори работен ден от началото на месеца междинната стойност е над 300 евро. За през днешния ден тя е 304,44 евро за мегаватчас.

Спрямо цената за предишния понеделник - 13 декември, тя е с над 104 лева по-висока или с над една пета (21 на сто). Преди седмица тя е била 491,37 лева за мегаватчас.

Тенденцията на последователното и устойчиво повишаване на електрическата енергия на пазара " ден напред “ е ясно изразена от началото на месеца. Последният работен ден, за който междинната цена е под четири стотака за мегаватчас, е бил 1 декември с равнище от 389,10 лева, сочат още данните от уеб страницата на БНЕБ, като даже за събота, 4 декември, бе реализирана цена от 415,65 лева за мегаватчас. За петте работни дни след 6 декември котировките в сегмента остана устойчиво над 420 лева за мегаватчас, като от понеделник до петък се колебаеха от 421,60 лева./мВтч до 456,28 лева Най-високата цена бе записана за ден на доставка в четвъртък - 456,28 лева за мегаватчас.

След 13 декември повишаването продължи в сегмента с неотслабваща мощ, демонстрират цифрите от статистиката на енергийната борса. За работните дни на предходната седмица най-ниската цена за " ден напред “ бе регистрирана за вторник - 447,14 лева за мегаватчас. Първият случай със междинна цена от над половин бон в сегмента бе регистриран за ден на доставка в четвъртък, като бе достигнато равнище от 562,96 лева за мегаватчас, като още на идната комерсиална сесия за петък - 17 декември, тя доближи 587,40 лева./мВтч. Най-вероятно до края на годината междинната цена в сегмента " ден напред “ може и да прескочи границата от 600 лева за мегаватчас.

Според специалиста от България енергиен и минен конгрес Иван Хиновски наклонността на повишаване на цените на електрическата енергия в сегмента " ден напред “ ще се резервира. По думите му повода е огромното търсене на електрическа енергия на пазарите в Европа, подтиквано освен от зимния сезон, само че и от съживяването на стопанските системи в доста от страните на Стария континент.

Въпреки повишаването за през днешния ден, като изключим Полша, България е с най-ниската цена измежду 19 пазара в Европа, чиито котировки в сегмента " ден напред “ се регистрират от уеб страницата Еnergylive. Без упоменатата към този момент Полша, където е записана за понеделник цена от 163,77 евро/мВтч, във всички останали страни цените също са над 300 евро за мегаватчас. Най-скъп ток, изтъргуван в неделя, през днешния ден ще се употребява в Швейцария - 396,47 евро/мВтч. На Балканите най-скъп ток от сегмента " ден напред “ - 353,37 евро/мВтч, ще се употребява в понеделник в Сърбия. Гърция пък с цена от 316,34 евро/мВт е втора след нас по на ниска цена ток от балканските страни, регистрирани от портала Еnergylive.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР