Предизвикателствата, свързани с адаптирането към изменението на климата, както и

...
Предизвикателствата, свързани с адаптирането към изменението на климата, както и
Коментари Харесай

Оптимизъм, но и предпазливост в нагласите на финансовите директори от Централна и Източна Европа

Предизвикателствата, свързани с адаптирането към изменението на климата, както и цифровата промяна в фирмите, са главните цели в проектите и съответните дейности на финансовите шефове от Централна и Източна Европа през тази година. Това демонстрира обичайното изследване на настройките, проектите, основните закани и целите, които разпознават за бизнеса си повече от 600 мениджъри от разнообразни браншове на Делойт. То е направено сред октомври и декември 2021 година в 15 страни: Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Финансовите шефове са надалеч по-оптимистични, в сравнение с година по-рано, когато стопанските системи са в най-тежката хватка на пандемията от COVID-19. Въпреки това не са по-предпазливи и смятат, че в този момент не е моментът за вдишване на ненужни опасности. Те са  позитивно настроени за триумфа на вложенията, чакат спад на безработицата и имат вяра, че финансовите им вероятности се усъвършенстват. В същото време те чакат и по-нататъшно повишение на инфлацията, което от своя страна ще подхрани и нарастване на разноските за бизнеса.

Рисковете и въздействията от изменението на климата са на напред във времето в дневния ред на бизнес водачите. Съществуват редица фактори, които ги стимулират да подхващат дейности, като повече от 40% от интервюираните регистрират опцията за икономисване на разноски, за други 34% на напред във времето е нуждата да се съобразят с настоящата и/или идната регулация, а 31% показват подобряването на репутацията на своята компания и спечелването на доверието на клиентите си като главен мотивиращ фактор.

Повече от една трета (41%) от интервюираните имат съответен проект с какъв брой да понижат въглеродните си излъчвания. Въпреки това половината оповестяват, че към момента нямат проект по какъв начин това да се случи.

Само 31% от фирмите с проект за понижаване на въглеродните си излъчвания се стремят да реализират задачите до 2030 година Повече от половината показват, че техните организации нямат съответна времева рамка, единствено 3% към този момент са постигнали задачите си.

Мениджърите признават, че няма универсална тактика за справяне с климатичните промени, защото фирмите са изправени пред разнообразни провокации. По-голямата част от финансовите шефове възнамеряват да понижат вътрешните излъчвания посредством постепенна смяна, 36% се стремят да разработят нови артикули и услуги, щадящи климата.

„ Климатичните промени трансформират бизнес средата, излагайки фирмите на опасности от прехода към нисковъглеродна стопанска система, свързани с бързо изменящите се технологии, пазари и регулации. Те водят до увеличение на разноските и в някои случаи карат бизнес моделите да бъдат преоценени “, разяснява Силвия Пенева, ръководещ съучастник в Делойт България.

Бързите промени в бизнес средата принуждава водачите да влагат в технологии за бързи и лесни решения, за автоматизиране на процесите и за разширение на опциите за бизнес на фирмите. 44% от финансовите шефове в района виждат цифровата промяна като синоним на автоматизация. Една трета от респондентите удостоверяват, че тактиката е главната причина за въвеждане на цифрова промяна. Спестяването на разноски (21%) и намаляването на % от неточности (20%) са посочени като идващите по значимост аргументи за нея. Докато 46% от финансовите шефове сега ползват промени в своите организации, 19% към момента са във фаза на обмисляне, а съвсем същата част (20%) към този момент са въвели промени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР