Предизвикателствата пред върховенството на правото в България и рисковете пред

...
Предизвикателствата пред върховенството на правото в България и рисковете пред
Коментари Харесай

Гешев обсъди рисковете пред независимостта на магистратите у нас при срещите си с евродепутати

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България и рисковете пред независимостта на магистратите у нас разиска основният прокурор Иван Гешев в границите на втория ден от работното му посещаване в Европейския парламент в Брюксел.

Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Екологичен потенциал, разискаха методите, по които българската страната и в частност прокуратурата пресичат опитите за пробутване на непознати ползи в страните от Европейския съюз, в това число и в България. В тази връзка бе обърнато внимание на дейната работа на прокуратурата по следствие на непозволено даване на български паспорти на чужденци против вложения - така наречен „ златни паспорти “.

Сергей Лагодински открои значимостта за това всеки магистрат свободно да упражнява своите пълномощия по закон и за недопускане на непозволен напън при гонене на причинителите на закононарушения, което е гаранция за одобряването на върховенството на закона. От своя страна Иван Гешев увери европейския народен представител в своята увереност да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се подсигурява работа в нужните условия, при недопускане на интервенция във вътрешното разбиране на обособените прокурори и следователи, което е измежду водещите цели в мандата му на основен прокурор.

В тази връзка Иван Гешев показа образци, свързани с настоящи наказателни производства, в границите на които са събрани данни по какъв начин престъпно проявени и обвинени лица вършат опити за влияние върху работата на магистрати.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР