Предизвикателствата пред нас са в бъдеще да повишаваме количествата рециклирани

...
Предизвикателствата пред нас са в бъдеще да повишаваме количествата рециклирани
Коментари Харесай

Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да увеличим рециклирането на отпадъците

„ Предизвикателствата пред нас са в бъдеще да покачваме количествата рециклирани боклуци “. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева по време на конференция на тематика „ От ръководство на отпадъците до ръководство на ресурсите ”, проведена през вчерашния ден от Френския институт в България.

Постигането на ресурсната успеваемост минава през националните цели, които България си сложи в проекта за ръководство на отпадъците – до 65% преработване на генерираните боклуци към 2035 година и до 10% депониране. Ключова роля в осъществяването на тези цели има локалната власт, като страната се ангажира с даване на финансови принадлежности за подкрепяне на процеса.

„ Освен повече рециклирани боклуци, другото предизвикателство е дизайнът на продуктите – проектирането и производството са в посока по-ефективно потребление на суровините и следващо преработване “, добави зам.-министър Колева.

Тя напомни, че отпадъците са запас, по тази причина като общество би трябвало да се насочим към ефикасното им потребление. „ Закупуването на артикули втора ръка, ремонт, шерване и наемане на артикули са част от кръговата стопанска система “, сподели още Ренета Колева. Националната политика в региона на ръководство на отпадъците дава приоритет на разделното събиране при източника. Затова и общините би трябвало да ускорят построяването на площадки за предаване на боклуци от семействата.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на еколозите от общините в България Ася Добруджалиева се съгласи, че отпадъците би трябвало да се разделят при източника. Според Фабрицио Макалия, специалист по локални политики за ръководство на отпадъците от университета във френския град Тур, за използването на кръговата стопанска система е нужна подобаваща инфраструктура.

В края на конференцията се организира полемика, в границите на която зам.-министър Ренета Колева даде спомагателна информация по въпроси от участниците. И акцентира, че вратите на Министерство на околната среда и водите са отворени за полемики по тематиката за ефикасното ръководство на боклуци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР