Предизвикателствата пред българските потребители са и ще бъдат през следващите

...
Предизвикателствата пред българските потребители са и ще бъдат през следващите
Коментари Харесай

Все повече хранителни продукти на промоция в потребителската ни кошница! Как да се пазим от търговските трикове?

Предизвикателствата пред българските консуматори са и ще бъдат през идващите интервали сходни с тези пред потребителите от други страни по света – да отрият, всеки самичък за себе си, изкуството да ръководят персоналните си финанси в изискванията на растяща инфлация и динамични търговски практики. Това съобщи пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “, основана за безплатна взаимопомощ от жители за жителите.

„ Стана ясно от извършено неотдавна изследване, че пораства броят на промоционалните артикули в потребителската кошница и те към този момент доближават 1/3 от покупките ни. Това значи, че от ден на ден пазарим артикули с понижени цени “, означи тя. И добави, че за наклонността способства и повишаването на живота, отразено в данните на Националния статистически институт, съгласно които измерената с показателя на потребителските цени годишна инфлация в България за септември 2022 година по отношение на септември предходната година е 18.7%, а месечната – 1,2%.

Личната инфлация за всеки от нас обаче е друга според от приходите ни и от стоките и услугите, които купуваме. За да планираме и управляваме по-успешно своя бюджет, може да ни помогне калкулаторът на Национален статистически институт, посредством който всеки може да пресметна своята персонална инфлация: https://bit.ly/3E08nFV

„ Идва идващото огромно предизвикателство – нелоялните търговски практики, към които ставаме все по-уязвими в опитите си за намиране на сложния баланс сред това да си набавим нужното и вярно да разпределим средствата от бюджета си “, разяснява Габриела Руменова. „ Противно на упованията за потребителската просвета, която следва да сме построили, все по-притъпено е вниманието ни, когато виждаме преференциални на пръв взор предложения даже когато информацията е нищожна, а от време на време и подвеждаща или се изисква доста незабавно взимане на решение за покупка, защото броят на стоките е стеснен или пък интервалът на годност на предлагането е прекомерно къс “, сподели още тя.

Изискванията към търговците при оповестяване на понижение на бързо развалящи се артикули са преди отстъпките продуктът да е продаван на постоянната му цена най-малко 7 дни. Посочената продажна цена би трябвало да е за съответната мерна единица и за разфасовката (ако е друга от нея) или за брой.

При покупка на храни с понижение наложително вижте какъв е срокът на минимална продължителност или на валидност и дали не е отминал. Проверете също по този начин дали не е понижен грамажът (т.нар. шринкфлация " ) и попитайте дали не се изисква закупуване на други стоки/услуги, с цел да се възползвате от промоционалната цена, с цел да не го разберете на касата. Не пропускайте да поискате касова записка и я пазете, с цел да имате опция да върнете стоката, тъй като даже да е в период на валидност, може да се окаже развалена заради неспазени условия за предпазване. А при здравословни проблеми вследствие на потреблението ще можете да потърсите и обезщетение, поучават още от „ Ние, потребителите “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР