Предизвикателствата пред афганистанската специална визова програма остават две години след оттеглянето на САЩ, констатира пазачът на Държавния департамент

...
Многобройни предизвикателства пред програмата за специални имигрантски визи в Афганистан
Коментари Харесай

Многобройни предизвикателства пред програмата за специални имигрантски визи в Афганистан остават две години след хаотичното и смъртоносно изтегляне на САЩ от Афганистан, заяви надзорната агенция на Държавния департамент в нов доклад, публикуван в четвъртък.

Службата на генералния инспектор установи, че въпреки че Държавният департамент положи усилия за рационализиране на обработката на кандидатите от февруари 2021 г., тези усилия не бяха достатъчни за справяне с изоставането, създадено в резултат на скока на търсенето след оттеглянето на САЩ. Освен това, „без допълнителни специални ресурси за справяне със ситуацията, изоставането в приложенията на SIV ще остане значително предизвикателство“, се казва в доклада.

Програмата SIV е изправена пред допълнителни предизвикателства поради липсата на американско присъствие на място в Афганистан, се казва в доклада на OIG.

„Разчитането на сътрудничеството на талибаните поради липсата на дипломатическо сухопътно присъствие на САЩ в Афганистан влияе върху способността на афганистанските кандидати за SIV да напуснат Афганистан и да пристигнат в дипломатическа служба на САЩ за обработка на виза“, се казва в доклада.

„Служители на отдела казаха на OIG, че едно от най-големите предизвикателства пред кандидатите за SIV, напускащи Афганистан, е липсата на свобода на движение извън Афганистан, което зависи от сътрудничеството на талибаните“, продължава той. „Длъжностни лица от отдела казаха на OIG, че желанието на талибаните да одобряват полети, да позволяват на жените да напускат Афганистан сами, да определят броя на самолетите, които международното летище в Кабул може да поеме, и други фактори са повлияли на свободата на движение за афганистанците.“

Докладът също така казва, че отделът „не е разработил и внедрил стратегически подход за управление на ефективността“, за да разреши изоставането или да следва стратегии за подобряване на програмата. OIG препоръча отделът да въведе такъв подход и отделът „се съгласи с намерението на препоръката“, се казва в доклада.

Към 1 август САЩ са „издали близо 34 000 SIV на главни кандидати и отговарящи на условията членове на техните семейства“, каза говорител на Държавния департамент пред CNN в четвъртък, отбелязвайки, че броят „представлява значително годишно увеличение спрямо предходните няколко години“.

Към края на март близо 80 000 кандидати са били на други етапи в процеса на преглед, като десетки хиляди други са започнали да подават заявления, казаха те.

„Департаментът ще продължи да гарантира, че афганистанските заявления за SIV се обработват възможно най-бързо в съответствие със законово изискваните програмни параметри и изискванията за национална сигурност“, каза говорителят.

Администрацията на Байдън беше подложена на огромен контрол от страна на законодателите от двете партии заради неуспеха й да евакуира по-рано кандидатите за SIV и други уязвими афганистанци. През октомври 2021 г. OIG на Държавния департамент информира Конгреса, че започва редица прегледи, свързани с излизането на САЩ от Афганистан, според писмо от изпълняващия длъжността генерален инспектор, получено от CNN по това време.

В дните след пълното изтегляне на САЩ през август 2021 г. високопоставен служител на Държавния департамент каза, че „по-голямата част“ от афганистанците, които са работили за САЩ по време на тяхната две десетилетия военна кампания, вероятно са били изоставени в хаотичната и прибързана евакуация.

В края на август 2021 г. държавният секретар Антъни Блинкен защити действията на Държавния департамент по програмата SIV в навечерието на падането на Кабул, отбелязвайки, че значително изоставане, което вече е налице, когато администрацията на Байдън встъпи в длъжност.

„Не бяха правени интервюта, когато дойдохме в офиса за визи за тези хора от март 2020 г. Сега до голяма степен това се дължеше на COVID. Рестартирахме процеса на интервю“, каза Блинкен, отбелязвайки също увеличаването на персонала във Вашингтон, окръг Колумбия, и Кабул, за да помогне при обработката на кандидатите.

Докладът на OIG, публикуван в четвъртък, потвърди, че пандемията от Covid-19 е спряла обработката на SIV и е създала голямо изоставане. Но въпреки че Държавният департамент „предприе действия от началото на февруари 2021 г., за да рационализира обработката на афганистанските кандидати за SIV и смекчи някои проблеми с обработката“, към декември 2022 г. „тези действия не са елиминирали значителното и нарастващо изоставане от афганистанските кандидати за SIV“, се установява в доклада.

 На тази снимка от офиса за връзки с обществеността на Централното командване на САЩ американски морски пехотинци помагат за сигурността на контролно-пропускателен пункт за контрол на евакуацията по време на евакуация на международното летище Хамид Карзай в Кабул, Афганистан, на 20 август 2021 г. На тази снимка от офиса за връзки с обществеността на Централното командване на САЩ американски морски пехотинци помагат за сигурността на контролно-пропускателен пункт за евакуация по време на евакуация на международното летище Хамид Карзай в Кабул, Афганистан, на 20 август 2021 г. Сержант от персонала Виктор Мансила/Американските морски пехотинци/Връзки с обществеността на Централното командване на САЩ

Докладът подчертава първоначалния растеж на афганистанското звено SIV, което проверява дали кандидатът за SIV действително е работил за правителството на САЩ или за изпълнител „преди да направи препоръка за окончателното одобрение или неодобрение на назначеното лице (ръководител на мисията) ”, но установи, че нивото на персонала е в застой повече от година след оттеглянето на САЩ. Одобрението на ръководителя на мисията е ключова стъпка при определяне дали визата ще бъде издадена.

От февруари до септември 2021 г. звеното ASIV е увеличило броя на служителите си от осем на 51 души, се казва в доклада.

Отделът обаче „не е увеличил нивото на персонала си след значителното увеличение на имейлите на кандидатите през август 2021 г.“, се казва в доклада. „По-конкретно, звеното ASIV поддържаше по същество същото ниво на персонал за повече от 15 месеца между август 2021 г. и ноември 2022 г., въпреки значителното увеличение на кандидатурите, очакващи одобрение от COM“, се казва в него.

В доклада се казва, че от януари 2023 г. звеното ASIV се опитва да наеме около 100 служители, които да помогнат при извършването на проверки на заетостта. Според служител на отдел ASIV, „Без допълнителния персонал обработката на всички настоящи кандидати във фазата на одобрение на COM ще отнеме 3 до 5 години“, се казва в доклада.

Към 31 март около 9800 основни кандидати за SIV са получили одобрение от COM и очакват по-нататъшни стъпки в процеса преди получаване на виза, докато приблизително 69 000 са били подложени на преглед от COM, каза говорителят на Държавния департамент. „В исторически план около 50 процента от приложенията, прегледани на етап COM, не отговарят на изискванията за програмата SIV“, отбелязват те.

„Освен това, десетки хиляди афганистанци, които изразиха интерес към програмата SIV, започнаха да кандидатстват, но тяхната допустимост за програмата SIV не може да бъде оценена, докато кандидатът не изпълни всички първоначални стъпки и не представи необходимата документация за преглед“, говорителят добавен.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР