Предизвиканото от човека изменение на климата е изиграло абсолютно огромна

...
Предизвиканото от човека изменение на климата е изиграло абсолютно огромна
Коментари Харесай

Учени: Ролята на изменението на климата в горещините през юли е „огромна“


Предизвиканото от индивида изменение на климата е изиграло " безусловно голяма " роля в рисковите горещи талази, които обгърнаха Северна Америка, Европа и Китай този месец, се споделя в оценка на учени, представена от Ройтерс

През целия юли рисковите метеорологични условия провокираха безпорядък по цялата планета, като температурите счупиха върхове в Китай , Съединените щати и Южна Европа , провокираха горски пожари, дефицит на вода и увеличение на хоспитализациите, свързани с жегата.

През уикенда хиляди туристи бяха евакуирани от гръцкия остров Родос за да избягат от горските пожари, породени от рекордно огромна гореща вълна.

Без провокираното от индивида изменение на климата, събитията този месец биха били " извънредно редки ", съгласно изследване на World Weather Attribution, световен екип от учени, който изследва ролята на изменението на климата при рискови метеорологични условия.

" Горещите талази в Европа и Северна Америка биха били на практика невъзможни без резултатите от изменението на климата ", сподели Изидин Пинто от Кралския нидерландски метеорологичен институт, един от създателите на проучването, по време на брифинг с публицисти. " В Китай сеха това е към 50 пъти по-вероятно да се случи спрямо предишното. "

Екипът на World Weather Attribution пресметна, че възходящите концентрации на парникови газове са създали горещата вълна в Европа с 2,5 градуса по Целзий по-гореща, в сравнение с би била другояче. Те също така са " подгрели "  горещата вълна в Северна Америка с 2 грасуса и тази в Китай с 1 гтадус.

Освен че оказва директно влияние върху човешкото здраве, горещината е предизвикала огромни вреди на реколтата и загуби на добитък, споделиха учените, като са съществено наранени посевите от царевица и соя в Съединени американски щати, мексиканския добитък, южноевропейските маслини, както и китайския памук

Ел Ниньо евентуално е съдействал за спомагателната топлота в някои райони, само че възходящите парникови газове са главният фактор, споделиха учените, и топлинните талази ще станат все по-вероятни, в случай че излъчванията не бъдат понижени.

Те пресметнаха, че е евентуално продължителни интервали на рискови горещини да се появят на всеки две до пет години, в случай че междинните световни температури се повишат с 2C над прединдустриалните равнища. Понастоящем се прави оценка, че междинните температури са се повишили с повече от 1,1°C.

" Събитията, които разгледахме, не са необичайност в днешния климат ", сподели Фридерике Ото, академик от Института за изменение на климата Грантъм в Лондон, говорейки на брифинга. " Не е изненадващо от климатологична позиция, че тези събития се случват едновременно. "

" Докато продължаваме да изгаряме изкопаеми горива, ще виждаме от ден на ден и повече от тези крайности ", сподели тя. " Не мисля, че има по-силни доказателства, които някоя просвета в миналото е представяла за теоретичен въпрос. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР