Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп е знаел, че сутринта

...
Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп е знаел, че сутринта
Коментари Харесай

Нови показания за бунта в Капитолия взривиха защита на Тръмп

Предишният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е знаел, че сутринта на 6 януари 2021 година, единствено няколко часа преди протеста в Капитолия, бунтовниците са били тежко въоръжени, и е насърчил защитата да ги пропусне, сочат показанията, дадени пред комисия на Камарата на представителите, заяви ДПА, представена от Медияпул.бг.

" Въобще не ме интересува, по дяволите, че имат оръжия ", съобщи някогашният консултант в Белия дом Касиди Хътчинсън пред комисията, припомняйки казаното от Тръмп сутринта на 6 януари. " Те не са тук, с цел да ме наранят. Махнете проклетите детектори за метал. Пуснете моите хора вътре. Те могат да тръгнат отсам към Капитолия ".

Хътчинсън съобщи пред комисията за следствие на насилието от 6 януари в Камарата на представителите, че Тръмп е настоял всички участници - без значение дали са въоръжени - да бъдат позволени на митинга му тази заран, като неведнъж е заявявал, че " те не са тук, с цел да ме наранят “. Забележките на Тръмп са направени единствено няколко минути преди той да излезе на сцената на митинга си, споделя Хътчинсън.

В дните преди 6 януари началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус е бил осведомен за проектите на участниците да носят оръжие на митинга на Тръмп, преди да се насочат към Капитолия, сподели Хътчинсън. Било му е казано, че участниците ще имат ножове, пушки, револвери и копия.
Медоус не подвигна взор от телефона си, откакто му оповестиха новината, сподели Хътчинсън.

" Добре, още нещо? ", цитира Хътчинсън думите на Медоус, до момента в който той към момента гледал телефона си.

Хътчинсън беше единственият очевидец по време на чуването през вчерашния ден, което беше планувано с по-малко от 24 часа предупреждение. Изслушванията са част от следствието, което се пробва да обясни какво е довело до насилието в Капитолия на 6 януари, и се чака да продължат през идващия месец.
Касиди Хъчинсън, помощничка на началника на канцеларията на Тръмп Марк Медоус, разказа подиуми и диалози, на които е станала свидетелка. Според нея тогавашният президент Тръмп е бил прелестно осведомен за обстановката, само че все пак се е опитал да се причисли към въоръжените си последователи, насочващи се към постройката на Конгреса на Съединени американски щати.

Нейните свидетелства за диалозите ѝ с Медоус и с юриста на Тръмп Руди Джулиани отстраняват всевъзможни неясноти по въпроса до каква степен антуражът на Тръмп е бил осведомен за евентуално взривоопасния темперамент на обстановката. Четири дни по-рано Джулиани ѝ е споделил, че Тръмп ще бъде при последователите си, които ще се насочат към Капитолия.

Хъчинсън си спомня също, че в диалозите са били упоменати имена на две крайнодесни групи, " Прауд бойз " и " Оат кийпърс ", доста членове на които бяха задържани и упрекнати в скрит план.

Тогавашният президент на Съединени американски щати е нападнал ръководителя на защитата си Робърт Енгъл, който не му е разрешил да отиде при събралите се пред Капитолия негови поддръжници. " Сигурността не е обезпечена. Връщаме се ", споделил шефът на защитата.

" Аз съм скапаният президент, отведете ме на Капитолия! ", наредил в отговор Тръмп, пробвайки се да получи надзор над кормилото на президентската лимузина. Когато Енгъл го хванал за ръката, с цел да му попречи, президентът хванал началника на защитата си за врата, описа Касиди Хъчинсън, преразказвайки чутото от намиралия се в лимузината Антъни Орнато, шеф на интервенциите в администрацията на Тръмп.
След връщането си в Белия дом Тръмп хвърлил обяда си по стената.

New York Times и NBC, базирайки се на източници в Сикрет сървис, обявиха, че ръководителят на защитата на Тръмп Робърт Енгел и водачът на лимузината са подготвени да свидетелстват под клетва, че Тръмп в никакъв случай не се е хвърлял към кормилото.

Енгел беше в стаята, когато Орнато описа историята, сподели Хъчинсън. New York Times и CNN, базирайки се на неназовани източници, обявиха, че Орнато също отхвърля историята и е подготвен да свидетелства.

Тръмп незабавно отхвърли изказванията на Хъчисън.

“Нейната подправена история, че съм се опитл да хвана кормилото на лимузината на Белия дом, с цел да я насоча към постройката на Капитолия, е “болна и лъжлива “, написа Тръмп в личната си обществена мрежа Truth Social.

В изказване Сикрет сървис обявиха, че сътрудничат изцяло с комитета и ще продължат да го вършат. Адвокатът на Хътчинсън Джоди Хънт написа в Туитър, че тя е “свидетелствала под клетва и е разказала какво ѝ е казано.

“Тези, които знаят за това, също би трябвало да свидетелстват под клетва “, сподели той.

Четирима души починаха в деня на нападението на Капитолия, единият бе убит смъртоносно от полицията. Повече от 100 служители на реда бяха ранени, а един умря на идващия ден. Четирима служители на реда по-късно се самоубиха.

Показанията на Хъчинсън сочат, че Тръмп не е наред. Въпросът е дали гласоподавателите ще се вслушат, написа в. " Вашингтон пост ", като напомня, че експрезидентът има всички шансове да бъде един от претендентите - и може даже да е любимец - на президентските избори през 2024 година.
Гласоподавателите си спомнят в розови краски времето с по-ниска инфлация и по-ниски цени на бензина. Но показанията на Хъчинсън демонстрираха какъв брой рисково е в Белия дом да стои мегаломан, акцентира изданието.

За страдание, може да се окаже, че непълен брой американци обръщат внимание на тези свидетелски показания. Републиканските гласоподаватели остават запленени от Тръмп и безпочвените му тайни теории, а представителите на Републиканската партия се опасяват да създадат каквото и да било, което може да им навлече гнева му.

Избирателите може да желаят да изпратят известие за недоволството си от статуквото. Но инфлацията ще премине, заплатите ще се покачат и веригите за доставки ще се приспособяват. Последствията от вероятно наново овластяване на една неуравновесена персона, откакто Тръмп не е понесъл съществени последствия за опит за събаряне на демократичния ред, може да са вечно, написа американското издание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР