Преди закупуване на имот, задължително проверете в Агенцията по вписванията

...
Преди закупуване на имот, задължително проверете в Агенцията по вписванията
Коментари Харесай

Вижте как изненадаха новодомци, закупили апартаменти в кооперация в Изгрев!

Преди закупуване на парцел, наложително проверете в Агенцията по вписванията за контракт сред остарелия притежател и вложителя на обекта. Това предизвестява публичният медиатор на Бургас Тодор Стамболиев.

Омбудсманът е получил няколко сигнала на жители, които се оказали в обстановка без излаз, откакто закупили парцели. При изповядване на договорката новите притежатели научили, че вложителят ги задължава да заплащат месечна такса, като за затворен комплекс, имало ограничаване в избора единствено на един единствен интернет снабдител. В случай на отвод от страна на купувачите с тези условия, вложителят отказвал да раздаде чипове за достъп до асансьора в постройката.

Точно в такава заплетена обстановка са попаднали хора, които са закупили парцели в новопостроена кооперация в комплекс " Изгрев ", до черква " Св. Анастасий ". Инвеститорът е известна строителна компания.

" Оказа се, че при изповядване на договорката, вложителят ни изненада с контракт за поддръжка, който не е разказан в предварителния контракт за покупко-продажба, и държи да го подпишем пред нотариус. Срокът на контракта е за пет години и е извънредно заповеднически. В случай, че не подпишем, ни се отказвало чип за асансьора, също така държи да използваме единствено един избран интернет снабдител, другояче ще ни събира наем за построено трасе за интернет ", пишат в сигнала си до публичния медиатор пострадали. И допълват, че месечната сума за поддръжка, която би трябвало да заплатят е в размер на 50 или 60 лв. според от жилището и 10 лв. за гараж, а кооперацията даже не е от вида " затворен комплекс ".

" Предупреждавам всички хора, които си купуват жилища или неподвижен парцел, наложително да създадат информация в Агенция по вписванията преди закупуването на парцела. Трябва да ревизират дали има вписан контракт за ръководство и поддръжка на общите елементи на постройката, тъй като в случай че са вписани сред остарелия притежател и вложителя на обекта, изискванията по този контракт обвързват купувача с тях " - предизвестява омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. Той добавя, че в съответния случай с тази кооперация, става дума за контракт от пет години. Време, в което притежателите на жилища ще би трябвало да заплащат месечна такса от над 60 лв.. Обектът, издигнат в комплекс " Изгрев " не е > Тодор Стамболиев - публичен медиатор на Бургас
Общественият медиатор показва, че по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, подобен вид контракти могат да бъдат вписани в Агенцията по вписванията единствено, в случай че се касае за " Жилищен комплекс от затворен вид ", т.е. в случай че на самостоятелен като обособен урегулиран аграрен парцел, са издигнати здания в режим на етажна благосъстоятелност и други обекти, обслужващи притежателите и жителите, при съблюдаване на условия за следен достъп за външни лица. Оказва се, че в действителност кооперацията в комплекс "Изгрев " е единствено една, а следеният достъп до жилищата с чип, не я прави от вида "затворен комплекс ", споделя още омбудсманът.
Казусът визира притежатели на 128 жилището в комплекс "Изгрев ", като за всички тях има вписани сходни контракти, които не са били декларирани в предварителните контракти за покупко- продажба.

За да не се стига до такива заплетени проблеми и комплицирани обстановки, най-добре е да се направи нужната информация в Агенцията по вписванията, приканва актуалните и бъдещите купувачи на недвижими парцели Тодор Стамболиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР