Преди всички избори наблюдателите правят проверка дали има злоупотреби, което

...
Преди всички избори наблюдателите правят проверка дали има злоупотреби, което
Коментари Харесай

А ти смени ли си настоящия адрес?

Преди всички избори наблюдаващите вършат инспекция дали има злоупотреби, което приказва за неработещ закон и продънен надзор

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Законът за гражданската регистрация всеобщо не се съблюдава, а контролът на процедура липсваПроблемът става настоящ към локални избори и след това още веднъж потъва в забвениеСлед поредна нормативна смяна, за идния избор няма сериозна вътрешна миграция, както през 2015 година Специфичен български феномен: закон, който визира всички жители, прочут с това, че всеобщо не се съблюдава, само че все пак върху него се градят политики и се осъществят значими права. Такива закони в България не са малко, а един от тях е задължението за адресна регистрация по сегашен адрес. Проблемът става изключително настоящ най-много преди локалните избори поради изборния туризъм на електората, въпреки че напролет на тази година той стана център на спор поради адресната регистрация на претендента за евродепутат Делян Пеевски. Едва около натиска на гражданското общество върху Централната изборна комисия (ЦИК) да извърши ефикасна инспекция дали Пеевски действително живее на адреса си в България, или през множеството време е в страна отвън Европейски Съюз доста хора научиха, че Изборният кодекс в действителност не се интересува от действителното състояние, а единствено от формалната регистрация на сегашен адрес. Това важи за всички избори с изключение на президентските, където се изисква 183 дни дейно престояване в България.

Проверка на " Капитал " демонстрира, че за идните локални избори за разлика от предходните не се обрисува сериозна вътрешна миграция по дребните обитаеми места за натъкмяване на изборния резултат. Всъщност за тях по-важна се оказва регистрацията по непрекъснат адрес, доколкото на предходните избори през 2015 година за кмет се гласуваше и в обитаеми места с над 100 поданици, т.е. даже най-малък брой " изборни туристи " можеха да повлияят на резултата. С смяна в закона обаче прагът се подвигна и в този момент кметски избори ще има в обитаеми места с най-малко 350 поданици, което съгласно практиката на ЦИК се преценя на база на непрекъснатата им регистрация. Данните на ГРАО за непрекъснатите поданици демонстрират единствено единични случаи на нарастване, тъй че надали ще се стигне до кавги с избирателен туризъм, както през 2015 година (виж карето най долу).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така или другояче, самият факт, че преди всеки избори наблюдаващите вършат инспекция дали има злоупотреби, приказва за сериозен проблем, неработещ закон и продънен надзор в адресната регистрация.

Инструмент защо

Законът за гражданската регистрация задължава всекиго да съобщи пред управляващите нов сегашен адрес незабавно щом е претърпял 30 дни на ново място, друго от непрекъснатото му местожителство или от предходния му сегашен адрес. Глобата за несъблюдение на това обвързване е от 50 до 300 лева Целта на въвеждането на сегашния адрес през 1999 година е да се обезпечи подвижност на жителите, без да се нарушава връзката с администрацията. В същото време доста хора – студенти, родители, които разчитат да запишат детето си в избрана детска градина или учебно заведение, сезонни служащи в страната и в чужбина, хора, които постоянно сменят жилища чартърен, дълготрайно командировани и т. н., не желаят да си предизвикват конфликт с администрацията и да се записват съгласно закона. Тук изобщо не става дума за хората от малцинствата, които не могат да посочат адрес за регистрация, тъй като не населяват " законни " жилища, незаконно пребиваващи в страната и така нататък

Има доста пояснения за какво законът не работи и сигурно те работят сложно, само че измежду главните е бюрокрацията. Смяната на сегашния адрес значи да се отиде персонално в общината, където да се показа документ за идентичност и уверение за раждане, както и документ, доказващ на какво съображение заявителят живее във въпросния парцел: нотариален акт за благосъстоятелност или пък контракт за наем, прилагане и други, надлежно - декларация по пример от притежателя на парцела, че е склонен с регистрацията в парцела му, без значение от контракта за наем. На всичко от горната страна притежателят би трябвало персонално да подаде декларацията за единодушие или да направи нотариална легализация на подписа, което значи, че регистрацията зависи от него - бил той хазяин или родственик. Ако притежателят е брачен партньор на претендента за нов адрес или живее с него във фактическо общуване, той би трябвало персонално да заявява това.

" В България постоянно наемодателите заобикалят регистрирането на контракт, с цел да избегнат налози или по други аргументи - да вземем за пример прекалено доста регистрирани на този адрес, в това число и предходни наематели и други ", разяснява Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт. Това автоматизирано изключва опцията за промяна на сегашния адрес от настоящия наемател.

Кой (не) желае смяна

С използването и контрола върху този закон са ангажирани Министерство на регионалното развитие и ГРАО, Министерство на вътрешните работи, локалната власт. Опитите да се беседва по тематиката с специалист от Министерство на регионалното развитие или ГРАО удрят на камък. От пресслужбата на районното министерство единствено уведомиха, че институцията не разполага с систематизирани данни за динамичността на записаното население в страната, защото не съществува централизирана система за събиране на данни. Данните се събират и разгласяват по общини и обитаеми места на уеб страницата на ГРАО. Същевременно в Министерство на регионалното развитие и ГРАО нямат данни и за контрола върху осъществяването на задължението за регистрация по сегашен адрес, който се прави от общините, и за наложените санкции от Министерство на вътрешните работи за нарушаване. От Министерство на регионалното развитие обаче са на мнение, че няма потребност от смяна на закона, задоволително е единствено жителите " прецизно да съблюдават законовите условия ".
Източници от Министерство на вътрешните работи пък дефинират като фундаментален проблем неналичието на концентрация на системите и шерването на информация сред институциите. Той не опира единствено до блокиране на работата по налагане на административни наказания и до " поглъщане " на наказателни каузи, тъй като обвинените не могат да бъдат открити и би трябвало да бъдат оповестени за търсене. Общият резултат е, че се заплашва националната сигурност, разяснява пред " Капитал " човек от системата. Според него парадоксът е в упованието, че жителите непринудено ще сменят адреса си на престояване.

Многобройни са случаите, когато при опит да се връчи наказателно разпореждане, да се реагира на сигнал, да се разпита или да се откри обещано лице на посочен сегашен адрес се оказва, че там единствено на хартия са регистрирани десетки, само че действително ги няма. Наказателните постановления за неспазване на закона за адресна регистрация се натрупат в съответното РПУ, а обществото получава явен образец, че неспазването на закона не води до отговорност. Според Магдалена Костова от Национален статистически институт не е сработил и опитът за контролиране на адресните регистрации с използването на ограниченията по Закона за етажната благосъстоятелност. Според нея решението е в промени, които да основат тласък за жителите да записват сегашния си адрес.

Как го вършат другаде

По света има доста образци по какъв начин страните основават такива тласъци за жителите си. Националният указател на популацията в Испания - Padron, разрешава използването на обществени или здравни услуги единствено при съществуване на регистрация в съответната община. Американската и английската електронни системи за регистрация са вградени в съответните държавни уеб сайтове, а самото вписване става посредством попълване на няколко формуляра по електронен път. Системите автоматизирано разпределят данните към съответните институции.

Във Франция адресната регистрация е оставена на самодейността на жителите, а изборните описи се оформят с обявление на местоживеенето в съответната община, разяснява за " Капитал " Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК и представител на Обществения съвет на българите във Франция, който живее в Париж. Националният статистически институт на Франция прави функционалността на ГРАО в България - засича новозаписалите се на едно място да бъдат отписани от друго. 2015 година бележи връх по избирателен туризъм

Според Института за развиване на обществената среда (ИРПС), който от дълго време следи изборния развой, на предходните локални избори е маркиран връх в данните за вътрешната миграция у нас. " През април 2015 година са маркирани 34 924 нови регистрации по сегашен адрес, което е последният вероятен миг преди локалните избори през октомври, защото се изисква най-малко 6-месечна регистрация в обещано обитаемо място преди изборния ден. Към оня миг това е безспорен връх за времето след 2011 година, в никакъв случай преди този момент не е регистрирана такава вътрешна миграция с приоритет към дребните селца ", се споделя в разбора на ИРПС. Има села, в които популацията нараства двойно - да вземем за пример село Тошевци, Видинско, със 125 души непрекъснати поданици, в интервала февруари - април 2015 година се появяват 251 новорегистрирани по сегашен адрес. След тези избори законът беше изменен и се вкара норма за броя на лицата, които могат да се записват по непрекъснат адрес в едно жилище, като се вкара ограничаване от 4 месеца за вписване на сегашен или непрекъснат адрес в хотел, мотел, почивен дом или друго място за заслон.

Междувременно се трансформираха на два пъти и изискванията за основаване на кметство и все още това става при население над 350 души, което значи и че единствено в такива места ще има кметски избори. Това реалокира интереса към непрекъснатите поданици. Има някои любопитни случаи на нарастване на непрекъснатите поданици в дребните села в последните месеци преди периода, само че без фрапантни образци. Така да вземем за пример благоевградското село Бистрица през декември 2018 година е имало 267 непрекъснати поданици и 63 с сегашен адрес. През юни т.г. жителите с непрекъснат адрес там към този момент са 564, а записаните с сегашен адрес са 66. В Горно Хърсово през декември м.г. има 228 непрекъснати поданици, а през юни т.г. 438 души. В поморийското село Медово през декември има 342 непрекъснати поданици, все още са 350, само че пък там хората с сегашен адрес са повече от непрекъснатия - 371 души. В Ново село, Великотърновско, през декември е имало 301 непрекъснато регистрирани, а през юни - 378, в Горски Долен Тръмбеш от 340 те са скочили на 350. Дали някъде този приръст е неестествен е мъчно доказуемо, изключително когато става въпрос за нарастване с няколко десетки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР