Преди време ви показахме историята на една жена от Стара

...
Преди време ви показахме историята на една жена от Стара
Коментари Харесай

Майка и син отново заедно ВИДЕО

Преди време ви показахме историята на една жена от Стара Загора, която твърди, че е жертва на домашно принуждение. Мария Делчева описа по какъв начин години наред е била жертва на принуждение и тормоз. А в последните два месеца не е виждала сина си, който е с тежко заболяване. Жената имаше ограничаваща заповед да не вижда детето си. Няколко дни откакто излъчихме репортажа ни, майка и наследник са дружно още веднъж. Как се случи това?

След 3-часово съвещание на Районния съд в Стара Загора, магистратите анулираха ограничаващата заповед и по този метод майка и наследник се събраха след дълга разлъка.

За случая на Мария ни потърси нейната някогашна свекърва, която от години живее и работи в Италия: Твърди, че е ставала очевидец как  синът и бие снаха й им двете им деца. Нека си напомним историята на Мария. История за болежка и боязън.

За да потвърди истината, че е жертва на домашно принуждение,  Мария се съгласи а се подложи на най-новата технология в детекцията на лъжата – Айдетект плюс, а резултатът сподели, че тя е бита и унизена.  

Стана ясно също, че при едно от визитите на детето при татко си, той не го връща на майката и го задържа повече от два месеца. Междувременно, момчето, което е на  18 години подписва искане да бъде наложена ограничаваща заповед на майка му. Съдът издава заповед.



В обжалването на решението на съда, майката се базира на тежкото заболяване на сина си и оспорва изказванието, че Пламен е подписал собственоръчно и непринудено настояването за ограничаваща заповед.

Може ли 18-годишният Пламен да вземе решение самичък за себе си? Иска ли той да не вижда майка си, както се твърди в ограничаващата заповед, подписана от него? Предвид здравословното положение на детето, това не може да се случи. Твърди психиатърът, подписал съдебно—психиатричната експертиза, показана пред съда преди няколко дни по време на делото за удължение на ограничаващата заповед.

Съдът одобри експертизата на психиатрите, разпитани бяха и очевидци. Решението: пада ограничаващата заповед, а родителите подписаха съглашение за споделено родителство.

„ Щастлива съм! И с неспокойствие чакам да го взема от Дневния център. Пада ограничаващата заповед и направиха документално съглашение, което е длъжен да го съблюдава. “, сподели Мария Делчева.



Според специалистите в България в доста огромен % от случаите след разпадането на съпружеската двойка или фамилната, следва и разпадането на двойката като родители.

„ За децата е доста значимо да порастват в хармонична фамилна среда, хармонично отношение сред родителите, без значение дали са дружно или не. Да не бъдат употребени в междуродителската война. Насилие над детето е да не му разрешаваш контакт с другия родител, когато те са разграничени. Или да приказваш срещу него. Това е принуждение над детето. “, изясни психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова.



Мария Делчева води още дело за цялостно забраняване над сина й Пламе, както и  за родителските права над щерка й  Галения. След като видяха описа й,  последва вълна от съпричастност. Много хора се свързаха с екипа ни да оказват помощ с каквото могат на Мария. Жените мотористки от Сдружение " Lady Bikers " също се свързаха с нас. Мария Маринова също е жертва на принуждение, а в този момент посредством сдружението оказва помощ на други дами.

„ Искаме да нарушаваме мълчанието посредством общественото говорене, с цел да ни намерят хората и дамите. Ние нямаме средства.  Не сме огромна организация, която може да помогне за настаняване, намиране на работа, психическа и друга поддръжка на дамите претърпели домашно принуждение. Но желаеме те да знаят, че където и да се намират в България, те може да разчитат на нас. Могат да ни пишат. “, изясни Мария Маринова.

 

„ Когато има някого, на който могат да кажат истината, този някой може в действителност да извърви стъпките задно с теб и да получиш някаква отбрана, което е най-хубавото. Това в действителност е главната причина аз да поддържам такава акция. Колкото повече дами се извърнат към нас, на толкоз повече може да помогнем. “, сподели специалистът Диана Русинова, която също е член на Сдружение " Lady Bikers ".

Лили Осойска -председател на Сдружението на дамите мотористки

„ Аз персонално съм имала досег  с няколко дами до в този момент, на които съм им казвала:  „ Момичета, имате избор! " Изборът стартира с това да кажеш: Аз заслужавам! “, сподели ръководителят на сдружението на дамите мотористки Лили Осойска.



Такъв избор Мария Делчева е направила преди две години и макар всички компликации не се предава. Продължава да има вяра, че:

„ Щастлива съм, в действителност. Благодарение на вас, стигнах до този благополучен край. Благодарна съм на всички хора, които не престават да ме поддържат и ми имат вяра. Живяла съм почтено, в никакъв случай никой не съм излъгала и ощетила. Единствено желая спокоен живот за себе си и за децата си. И за близките, близки хора около мене. Надявам се, ще се подредят нещата… “.m

В понеделник Мария би трябвало да вземе сина си Пламен от Дневния център, както е посочено в решението на съда в Стара Загора.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР