Преди време учени доказаха, че бебетата още на шестмесечна възраст

...
Преди време учени доказаха, че бебетата още на шестмесечна възраст
Коментари Харесай

Кучетата и маймуните ни съдят според това как се държим с другите

Преди време учени потвърдиха, че бебетата още на шестмесечна възраст имат възприятие за морал. Сега ново проучване реши да ревизира дали същото се отнася за животните, да вземем за пример кучета и маймуни. Оказва се, и едните и другите съдят хората съгласно метода, по който отнасят към другите и утвърждават тези, които се държат отзивчиво, услужливо и заслужено.

Учените от Университета на Киото допускат в проучването си, оповестено в Neuroscience & Behavioral Reviews, че този вид преценка на държанието може да помогне да разберем произхода на човешкия морал.

Екипът организира серия от опити, в които хората проиграват разнообразни поведенчески сюжети пред погледа на животните, с цел да тестват по какъв начин ще реагират на човешките взаимоотношения.

В единия от сюжетите един човек се мъчи да отвори консерва и желае помощ от различен човек, който или му оказва помощ, или отхвърля. Понякога трети човек гледа пасивно, само че не се намесва.

След това учените карат тримата артисти да предложат лакомства на животните, които са ги следили, и оповестяват, че след пробните сюжети всички животни са посочили ясно отвращение да одобряват лакомство от индивида, който е отказал да помогне, за сметка на оня, който е оказал помощ и даже на пасивния наблюдаващ.

Според водещия създател Джеймс Андерсън тестванията демонстрират, че както маймуните, по този начин и кучетата вършат обществени преценки по метод, сходен на човешките деца – първоначални инстинктивни преценки, които могат да се окажат в основата на нашето лично възприятие за морал.

„ Ако някой се държи антисоциално, евентуално в последна сметка получава някаква прочувствена реакция за това – споделя Андерсън пред New Scientist.

„ При хората може да има такава базова сензитивност към антисоциалното държание у другите. По-късно, с растежа, социализацията и образованието, то се развива в пълноценно възприятие за морал. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР