Преди време Кристиан Битар бе сред най-високо платените тейдъри на

...
Преди време Кристиан Битар бе сред най-високо платените тейдъри на
Коментари Харесай

Падението на трейдъра звезда: От 126 млн. долара бонус до затвора

Преди време Кристиан Битар бе измежду най-високо платените тейдъри на Deutsche Bank AG - математически талант, който съумява да проработи 90 млн. паунда (126 млн. долара) бонус единствено през 2008 година Сега той се намира в затвор във Англия. В началото на месеца някогашният банкер звезда, който в този момент е на 46 години, се призна за отговорен по обвинявания за манипулиране на базовата рента на междубанковия пазар в еврозоната, известна като Euribor. Той остава в пандиза и ще научи присъдата си, откакто делото против него завърши през лятото, написа profit.bg.

Това е значим миг за английските управляващи в тяхното шестгодишно следствие. Битар, който е прочут с това, че получаваше мултимилионни
бонуси, е един от най-известните трейдъри, против които бяха повдигнати обвинявания като част от следствието за манипулиране на лихвите.
Когато абсурдът за първи път избухна в света на бизнеса след финансовата рецесия преди десетилетие, първичният фокус бе върху банките, които заплатиха към 9 милиарда $ санкции за манипулирането на лондонския междубанков лихвен % LIBOR и на Euribor.

След това проверяващите управляващи започнаха да се концентрират върху трейдърите, които стоят зад всичко това, включително и огромни играчи, като Битар и някогашния трейдър от UBS Group AG Том Хейс, който бе първият човек, наказан като част от следствието във Англия.
Deutsche Bank бе санкционирана с 2.5 милиарда $ от банковите регулатори през 2015 година поради това, че не е предотвратила опитите за манипулиране на лихвените проценти, а Битар има съществено присъединяване в това.

Идентифициран само като " Мениджър Б " в документите на английския финансов регулатор и “Трейдър три” в документите на Министеството на правораздаването в Съединени американски щати, Битар е упрекнат в това, че е взел участие в операциите на Euribor, написа Bloomberg.
Битар обаче към този момент бе прочут в лондонските финансови кръгове надалеч преди ролята му в свадите с манипулирането на лихвените проценти да стане публично притежание.
Той става легенда, откакто съумява да натрупа положение в Deutsche Bank през 2008 година, като залага на дълготрайните лихвени проценти. Една от неговите тактики била да залага, че лихвите за 3 и 6-месечни заеми ще набъбнат по-бързо от тези за едномесечни заеми.

Залогът се оказва сполучлив, откакто Lehman Brothers Holdings Inc. банкрутира през септември 2008 година, а банките отхвърлят да си отпускат заеми една на друга, като изключение вършат най-кратките вероятни интервали. Само през 2008 година Битар заработва 90 млн. паунда (126 млн. долара)
бонус.
Той обаче не всеки път е бил богат. Битар израства в Сенегал и още от дребен демонстрира, че има математически заложби. След това учи в един от най-престижните френски университети.
След като приключва висшето си обучение, той стартира работа в Societe Generale SA in Paris като анализатор, издигайки се след това до трейдър, преди Deutsche Bank да го наемат за своя офис в Лондон. Той след това продължава да работи за немската банка, само че от Сингапур.
Господин Базов пункт
Битар, който е именуван от сътрудниците си в банката „ Господин Базов пункт “ поради покупко-продажбите си с минимални промени в краткосрочните лихви, бил прочут с това, че или пазел диети, или пък се тъпчел с храна. Едната седмица той се хранел единствено с яйца, а на другата ядял единствено джънк фууд и пиел Coca-Cola.
Дори откакто става богат трейдър, Битар траял да живее със брачната половинка си и децата си в релативно непретенциозен дом в Лондон за банкерските стандарти. Не карал лъскава кола, а съвършената грациозност не била измежду целите му. Той идвал на работа всеки ден в 6:30 сутринта, съсредоточен и под напрежение.
Въпреки големите
бонуси, които получавал, Битар на няколко пъти се опитал да издейства от шефа си по-голяма заплата. Трейдърът, който нормално бил вежлив и не повишавал звук, заплашвал да напусне и да стартира работа в хеджфонд, в случай че настояванията му не бъдат задоволени, съгласно негови някогашни сътрудници.
Краят за Битар обаче идва бързо - на фона на увеличаващите се следствия за манипулирането на лихвените проценти в Съединени американски щати и Англия.
Той е уволнен през декември 2011 година, като Deutsche Bank прекъсва връзки с трейдъра, с цел да се “защити по-най положителния начин” от следствията на регулаторните органи.
В ролята си на трейдър, който търгувал с парите на банката, той имал право на % от облагите, които носел на финансовата институция. Когато бил уволнен, Битар изгубил към 40 млн. евро под формата на акции.

След освобождението му той за малко работи в хеджфонда BlueCrest Capital Management LLP.
През 2014 година той получава уведомление за наказване от английския финансов регулатор с предложение за санкция в размер на 10 млн. паунда. Прилагането на наказването, което включва възбрана да работи повече във финансовата промишленост, към този момент е отсрочено до привършване на правосъдното дело.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР