Преди войната Володимир Зеленски често беше възприеман като комикът, превърнал

...
Преди войната Володимир Зеленски често беше възприеман като комикът, превърнал
Коментари Харесай

Комуникационната стратегия на Зеленски и как украинският президент стана световна знаменитост

Преди войната Володимир Зеленски постоянно беше възприеман като комикът, трансформирал се в държавен глава. Но от първия ден на съветската експанзия - пред очите на целия свят израсна водач, който въодушевява и господства в сърцата на сънародниците си.

Зеленски и доближените му откриха надзор върху описа за войната, владеят безупречнно осведомителното полесражение, а информационната им тактика е на път да се трансформира в справочник по водачество по време на война.

Под светлината на ярки прожектори Володимир Зеленски излиза да произнесе тирада и споделя думи, които с години е чакал да изрече:

" Най-накрая, Украйна е обединена! "

Тази тирада е измислена и е от сериала " Слуга на народа ", а казаните преди три години думи в този момент наподобяват по-далеч от всеки път. Още в първия ден на войната, до момента в който украинската войска се сражаваше, Зеленски поведе борбата на осведомителното поле. В първите дни информационната му тактика беше да покаже, че Украйна ще се бори. Имам потребност от оръжия, а не от транспорт - написа Зеленски в Туитър и разгласява видео от пустите улици на Киев.

" Твърди се, че сме наредили на армията да не оказва опозиция и евакуацията е в ход. Тук съм! "

Същата вечер, до момента в който ракети летят в небето на Киев, излиза на открито и демонстрира, че с него са всички членове на държавното управление. Зелената тениска и облеклата във боен жанр станаха неизменима част на облика му. Обръща се към нацията всяка вечер, а единствено в първите две седмици от войната приказва пред 10 Народното събрание.

Основното обръщение - да събере интернационална поддръжка, а най-важният метод - да направи персонална историята си, да накара хората да се разпознават с това, което Украйна претърпява. В посланието към британците прави препратки към емблематичната тирада на Уинстън Чърчил от 4 юни 1940-та година " Ще се бием на крайбрежията! "

" Ще се бием в горите, в полята, на крайбрежията и по улиците.... "

Пред Бундестага припомня за разделянето от Берлинската стена. В Париж употребява мотото - " независимост, приятелство, тъждество ", а в Япония припомня за нуклеарната злополука. " Имам една нужда ", споделя Зеленски пред американския конгрес по образеца на речта на Мартин Лутър Кинг - " Имам една фантазия ".

" Помните ли Пърл Харбър? Ужасната заран на 7 декември, 1941 година, когато небето почерня от атакуващи ви самолети. Просто си спомнете. Помните ли 11 септември? Ужасният ден на 2001-ва, когато посяха гибел в градовете ви. "

Срещите му със международните водачи са ослепителен контрастност сред безупречните им костюми и военното му облекло. В речите му постоянно участва един претекст - разсънва съвестта на слушащите: какви хора сте, с цел да бездействате в подобен миг:

" Колко крилати ракети би трябвало да паднат върху градовете ни, с цел да ни дадете помощ? "

" Покажете позицията си! Излезте от офисите си, от домовете си, от учебните заведения и университетите. Излезте в името на мира! "

" Докажете, че сте с нас, докажете, че няма да ни оставите, че сте същински европейци! "

Ясни, къси са посланията на всички в кабинета на Зеленски - до един са облечени във боен жанр.

Вицепремиерът - Ирина Верешчук, министър председателят Денис Шмигал, съветникът на президента Михайло Подоляк, кметът на Киев - Виталий Кличко. Целта на тази информационна тактика не е просто да провокира съпричастност, Зеленски се бори за нещо доста по-голямо - оцеляването на страната си.

Очертава хода на събитията месеци по-рано - псевдореферендумите в Украйна бяха през септември, а още през март Зеленски споделя:

" Нашествениците в Херсонска област се пробват да повторят прословутия опит за основаване на псевдо-републики ".

Всички от властта са покрай хората - Зеленски яде с бойците на фронта, посещава ранените. Разменя думи с всеки от тях.

Показва примирение пред ранените.

" Здравейте, по какъв начин сте!.....Моля ви, не ставайте, аз ще дойда до вас. "

Дори в деня, в който получи премията на Тайм за Човек на годината - беше в болница.

След аплодисментите Зеленски не губи време с дълги уводи в речите си, незабавно стартира всъщност.

" Това не е война сред две армии, а война сред два свята. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР