Преди век Хенри Форд отива в Бразилия и създава града

...
Преди век Хенри Форд отива в Бразилия и създава града
Коментари Харесай

Как Ford изгори $12 млрд. в Бразилия?

Преди век Хенри Форд отива в Бразилия и основава града Фордландия, надявайки се да се трансформира в каучуков барон, само че се отдръпва след огромни загуби. Сега автомобилният производител, който той основа, още веднъж ближе бразилски рани. И изостави производството в предизвикателния пазар, откакто " изгори " съвсем 61 милиарда реала ($11,6 млрд.) през последното десетилетие, написа Reuters.

Ford Motor Co. заяви, че ще затвори заводите си в страната през януари, оставяйки над 5 хиляди души без работа и нанасяйки тежък удар по 300 дилърства.

Непубликувани до момента корпоративни доклади демонстрират мащаба на финансовите проблеми, които са довели до решението. Документите сочат, че Ford е изгубила $7,8 милиарда от активността си в Бразилия. И ще би трябвало да заплати още $4,1 милиарда, с цел да завърши работата си там, с което общата цена възлиза на $12 милиарда

Почти всички загуби идват през последните осем години. Изчисления на Reuters сочат, че компанията е губила по към $2 хиляди от всеки продаден автомобил.Скъпата случка акцентира рисковете пред производителите в Бразилия — страна, която до наскоро е смяташе за един от най-обещаващите растящи пазари в света. Данъците, трудът и логистиката там обаче излизат скъпо.

Проблемите на Ford отразяват и стратегическа неточност на компанията, поради която тя изостана от съперниците. Докато те вкараха промени в гамата си, Ford изостана и продължи да продава непечелившите компактни модели вместо SUV-тата с висок марж, споделят източници на организацията. Компанията е имала подготвен проект за трансформацията, само че е изостанала доста с въвеждането му, показват те.

Бразилия против Мексико

Бразилия носи загуби и на други автомобилни производители, въпреки че страната е предоставила дотации на стойност $8 милиарда през последното десетилетие и 35% мито при вноса, с цел да отбрани локалното произвеждане.

Причините се крият във високите разноски. Макар че локалните фабрики създават по 5 млн. автомобила годишно — над два пъти повече в сравнение с се продават в страната, износът е най-малък, тъй като цените са неконкурентни. На всичкото от горната страна фирмите заплащат, с цел да държат заводите отворени, макар че работят при невисок потенциал.

От друга страна Мексико изнася над 80% от създадените в страната коли посредством и на съглашението за свободна търговия със Съединени американски щати и Канада. Така страната се трансформира в привлекателна опция.

Изследване на PwC от 2019 година сочи, че продажбата на създаден в Мексико автомобил е 12% по-евтино за производителя, в сравнение с продажбата на създаден в Бразилия автомобил. Изчисленията включват производството, превоза и налозите.

Високите разноски значат, че даже и компании като VW, General Motors и Toyota, които по-рано започнаха да създават SUV модели в страната, колкото да изкарват облага.

Volkswagen Brazil е изгубила $3,7 милиарда от 2011 година, по публични доклади. GM Brazil е получила $2,2 милиарда инжекции от 2016 година, а на локалното поделение на Toyota бяха опростени $1 милиарда задължения.

Ford не съумява да се оправи и макар получените общо $2,6 милиарда дотации през последното десетилетие — към една трета от общите, които Бразилия е предоставила.

Проблемите се задълбочиха през 2013 година, когато цените на суровините се сринаха и повлякоха локалната валута. Това вкара Бразилия в дълбока криза, която се утежни и поради корупционните кавги. Преди 2013 година Бразилия бе четвъртият максимален автопазар в света, а в този момент е на седма позиция.

Историята на Ford в Бразилия върви към своя край и поради пандемията, която утежни още повече икономическата обстановка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР