Преди Вежди Рашидов да влезе в историята като най-възрастния народен

...
Преди Вежди Рашидов да влезе в историята като най-възрастния народен
Коментари Харесай

Старейшините на Прехода - как орисаха последните 13 парламента

Преди Вежди Рашидов да влезе в историята като най-възрастния депутат, който по традиция ще открие 48-ото Народно заседание, вършим ретроспекция обратно в годините кои са били доайените, имали достойнството да ударят първия звънец от демократичните промени насам.

Традицията всеки нов български парламент да бъде откриван от старейшината по възраст измежду депутатите датира от самото основаване на институцията и се съхранява до през днешния ден. Спазват я и всички 13 Народни събрания от началото на Прехода.

Трима от доайените са имали шанса да го открият по два пъти - доктор Владимир Абаджиев от Съюз на демократичните сили, съпартиецът му Светослав Лучников, социалистът Стефан Данаилов и икономическият специалист на " ИТН " Мика Зайкова.

Всички те, краткотрайните ръководители на Народно събрание, се сменят на стола на трибуната поради неумолимия ход на времето, само че клетвата, която приканват да произнесат новите депутати, е една и съща:

" Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ".

До един хората, които орисват новите депутати в българските парламенти, в своя сюблимен момент, когато цялата нация ги гледа, насочат мъдри думи към единство на партиите и народа, и пожелават ползотворна работа на депутатите. Често единението след това остава единствено благопожелание, само че това не пречи на всеки от тези, които бият първия звънец на новия парламент, да заложат на вярата. 

На 10 юли 1990 година това прави 81-годишният стихотворец, преподавател и държавник Йосиф Петров , минал през комунистическия лагер Персин. На него се пада да открие 7-ото Велико национално заседание на тържествена сесия във Велико Търново, в постройката на Учредителното заседание. Аристократичният интелектуалец с папийонката обрисува основната му цел - разработване и приемане на нова българска Конституция на мястото на остарялата от времената на Българска комунистическа партия.

Йосиф Петров: Седмото Велико народно събрание е повикано от историята да излее темелите на новата българска страна

 Снимка: Официален уебсайт в памет на Йосиф Петров

" Щастлив съм, че на мен се пада високата чест тук, в старопрестолния град Велико Търново да открия първата сесия на Седмото Велико национално заседание на нова България. Това Велико народно събрание е извикано от историята да излее темелите на новата българска страна. То е призвано да създаде главния закон - Конституцията, която Конституция да бъде отправната точка към основаването на една нова, свободна, самостоятелна, демократична и правова българска страна, с един свободомислещ, работлив и благоденстващ български народ. Задача, колкото виновна, толкоз и благородна. Задача сложна, само че постижима. Към нас са устремени през днешния ден милиони погледи, мисли и очаквания. На нас разчита цялостен един народ. Затова дано се покажем почтени следовници на бележитите наши предшественици, законодатели, които преди 111 години на същото това място сътвориха забележителната Търновска конституция, която свети с крилато свободолюбие и ярък либерализъм. Още един път - добре пристигнали и ползотворна работа! "

 

Владимир Абаджиев: Българският народ, съгласно процесиите в Източна Европа, избра смяната

На идната година депутатът от Съюз на демократичните сили Владимир Абаджиев, тогава 72-годишен , застава на трибуната тъкмо в 10.14 ч., с цел да удари звънеца на 36-ото Народно събрание - на 4 ноември 1991 г . Пожеланието му към депутатите е в унисон с граничното време след промяната на Тодор Живков и след изработването на нова Конституция. 

Словото звучи по този начин, като че ли го произнасят днешните политици и не му проличава патината на времето, белязано от рухването на Берлинската стена и " желязната завеса ", Още тогава обаче в речта на Абаджиев преобладават думите " смяна " и " стопански напредък ", които не излязоха от послание и през актуалната 2022.

" Българският народ с възприятие на историческа отговорност, съгласно с процесите на смяна в Източна Европа и света, на актуалните избори избра смяната. Пред нас в този момент са проблемите на България, проблемите на прехода от икономическата към духовната съсипия, която тоталитарната власт ни остави.

Ние би трябвало да приемем законите, които да доведат до развиването и усъвършенствуването на демократичните институции, за основаване на общество, в което свободата на всеки жител би трябвало да бъде обезпечена и достолепието му предпазено. Ние би трябвало да създадем законовите рамки за ускорение на икономическия напредък, за отприщване на толкоз потиснати начинания, за пробуждането на толкоз потиснати съзнания, които да проправят пътя към действителната смяна ", споделя най-възрастният народен представител.

Следва наложителният апел към единство, който ще насочат след него и всички последващи доайени на Народното събрание.

" Ние представляваме един народ, който изживява идентични паники и храни общи очаквания. Независимо от другите си възгледи и религия, хората в тази страна имат идентичен блян към независимост и достолепие, идентична жадност за истина и приятелство - всички те са с едни и същи фантазии за превъзмогване на човешките премеждия и за основаване на оптимални благоприятни условия за всеки. Всички те са с взор към едни и същи върхове - икономическото и духовното възобновление на България. Ние сме длъжни да отговорим на тези тежнения и желания в името на общите ни полезности за демокрацията и вярата ни в щастливото бъдеще на българския народ. Бъдещето ще бъде такова, каквото го създадем. Нека съградим общество на независимост и народна власт, напредък и благоденствие! ", пожелава той на депутатите момент преди клетвата. Негово е правото да открие и идващото, 37-о Народно заседание - на 12 януари 1995 година

 

Светослав Лучников: Ние не сме към този момент парадайса покорна...

 

Две години по-късно, на 7 май 1997-а, различен представител на на Съюз на демократичните сили - юристът Светослав Лучников , открива идващото 38-о Народно заседание. Макар и нормално, то е друго, болшинството към този момент е на демократичните сили, а минути по-късно Йордан Соколов ще седне на трибуната към този момент като непрекъснат ръководител на Народно събрание. В президентската ложа седи първият демократично определен президент Петър Стоянов със брачната половинка си Антонина. Лучников акцентира историческия миг - че промяната на властта е осъществена без кръвопролития и регистрира дължимото на Българска социалистическа партия, върнала мандата, и на прясно определения президент на Съюз на демократичните сили Петър Стоянов.

" Печалната привилегия на възрастта ме удостоява с високата чест да открия първото съвещание на Тридесет и осмото нормално Народно заседание. Макар че се назовава нормално, това заседание в действителност е напълно неизмеримо. За първи път от близко 120-годишната парламентарна история на нашата страна, изключителни парламентарни избори се организират не по волята на президента, не по решение на държавното управление, не заради некадърност на Народното събрание да излъчи държавно управление, а по настоятелната воля на самия народ, на неговата юноша, на неговите синдикати. (Ръкопляскания от Съюз на демократичните сили, Народно събрание, Общински народен съвет и БББ) Тази воля, окрилена от възрожденската ария "... Ние не сме към този момент парадайса покорна... ", беше неудържима. Тя мина в гражданско непокорство, тя заплашваше с революция може би. И тук би трябвало да отдадем заслуженото на господин президента на републиката ( " Браво! " и ръкопляскания от Съюз на демократичните сили, Народно събрание и ОНС) и на управлението на ръководещата тогава Българска социалистическа партия (единични ръкопляскания) за проявената висока държавническа отговорност, която ги накара да се подчинят на националната воля и да дават на българските жители правото сами да решат кой да ги ръководи в бъдеще ".

Следват бурни овации. Лучников на собствен ред насочва зов към единство над партийните цветове. Корупцията и битката с нея още тогава та до през днешния ден е лайтмотив.

" На първо място, българският народ желае повече морал, повече честност, повече бистрота в дейностите на всички управляващи в страната. Той упорства най-сетне общонародният интерес да бъде подложен над всевъзможни политически предразсъдъци, над всевъзможни партийни пристрастия, над всеки колективен и персонален нарцисизъм. На второ място, целият български народ без изключение желае да се активизират всички сили на страната и на обществото в безпощадна и непримирима битка против всякаква престъпност и против всякаква корупция ".

Словото е белязано от сянката на МВФ и валутния ръб, както и от новия път, който поема страната - към евроатлантизма.

"...нашият народ към този момент очевидно сподели, че поддържа решителните старания на президента на републиката за приобщаване на страната към европейските и евроатлантическите общности, което приобщаване в действителност значи преутвърждаване на историческото място на България измежду европейската цивилизация.

Лучников пожелава на народа да има доста мощна и доста авторитетна власт, само че пожелава в това време тя да бъде " безупречно демократична ".

" Всеки умисъл да се посегне на демократичността на българското устройство, всяко клатушкане към някаква форма на авторитаризъм би означавало огромна заплаха нашата страна да се самоизолира още веднъж от общността на цивилизованите страни ", предизвестява Лучников... ", е финалният апел в речта на Лучников.

Само мандат по-късно на Лучников му се постанова да преживее страсти в другия завършек на спектъра - негова е тежката орис да открие Народното събрание, в който Съюз на демократичните сили към този момент са изгубили болшинството, и да оповести подадената оставка на кабинета на Иван Костов при откриването на 39-ото Народно събрание на 5 юли 2001 година , когато Национална движение „Симеон Втори" е помело старите партии с цялостна мощност.

 

Лучников: Свиркането, тропането, викането, хулиганското държание - вън от Народно събрание

 

И във втората си тирада за разкриване на парламент Лучников отбелязва исторически казус - че за първи път новото Народно събрание стартира след изпълнен четиригодишен мандат.

" Позволете ми да отбележа, че това нормално Народно заседание стана неизмеримо още преди да стартира своята постоянна работа. То е неизмеримо, тъй като за пръв път едно Народно заседание е определено откакто предхождащото го приключи до дъно своя четиригодишен парламентарен мандат. (Оживление.) То е неизмеримо и по тази причина, тъй като излъчи едно болшинство от политическо придвижване, което се сътвори два месеца и 10 дни преди провеждането на законодателните избори.

Аз си разрешавам да пожелая на новото болшинство и на държавното управление, което то ще излъчи, да реализира последователност във властта, последователност, която е толкоз нужна за сполучливото осъществяване на демократичния развой у нас и от неналичието на която последователност в последно време страната претърпя много доста беди. Под последователност аз разбирам асимилиране и продължение на всичко позитивно, направено от досегашната власт, като в това време считам, че би трябвало да се направи цялостно разграничаване сред грешките и недъзите на досегашното държавно управление, които доведоха до неговата промяна.

Аз няма да се спирам на обособените моменти на тези достижения и недъзи. Позволявам си обаче да спра вниманието ви върху един кусур, който е присъщ за работата на Народното събрание. Той се показва в прогресивното понижаване на доверието в Народното събрание като съществена институция на нашата парламентарна република. Според данните на последните социологически изследвания от първото тримесечие на тази година по-малко от 20 на 100 от жителите на тази страна утвърждават работата на Народното събрание ".

Проблемът с рейтинга на Народното събрание е константна големина оттогава до през днешния ден. А Лучников не подминава и депутатската дисциплинираност.

" Най-после желая да спра вниманието ви върху това, че работата на Народното събрание е под непрекъснатия взор на нашата общност. Нашите съвещания се предават по радиото, а доста постоянно се демонстрират и по малкия екран. Затова всяка демонстрация на непослушност, всяка демонстрация на неблагоприличие, всяка демонстрация на липса на просвета се вижда и отвръща хората от нас. Най-после ние би трябвало да разберем, че свиркането, тропането, викането, хулиганското държание не са доводи в една културна атмосфера на цивилизовано Народно заседание. Затова аз ви приканвам, имайки поради тези особености на нашата работа, да си сложим като първа, неизменима и непрекъсната задача възвръщането на доверието на обществеността към Народното събрание ", споделя депутатът от Съюз на демократичните сили, дал името си на закон.

И изчита писмото на Иван Костов с оставката на държавното управление.

 

Коста Цонев: Нека да изхвърлим думичката " зложелател "! Тя постоянно ми припомня за дивотия

 

 Снимка: Булфото

Минава още един цялостен четиригодишен мандат, с цел да пристигна редът на артиста Коста Цонев , тогава към този момент определен за " царски " народен представител от Национална движение „Симеон Втори", да открие Народното събрание като доайен на 40-ото Народно събрание на 11 юли 2005 година Получава се абсурд - не един, а двама са народните представители, които са най-възрастните - 76-годишният Коста Цонев е единият, а другият е писателят Дончо Цончев, народен представител от Българска социалистическа партия и негов връстник. В словото на Цонев проличава и идеята на тогавашното болшинство - да бъдем признати в Европейски Съюз на 1 януари 2007 година

" Може би е инцидентно, а съгласно мен е показателен фактът, че двама културни дейци радетели на нематериалност, национализъм и родолюбие, са най-възрастните в тази зала. Затова ми позволете от мое име и от името на писателя Дончо Цончев да кажа няколко слова пред вас и пред българския народ.

Уважаеми дами и господа, сътрудници! Моментът за Отечеството е изключително значим. Отговорността за всичко, което ще се случи през тези идващи четири години и което ще дефинира бъдещето на нацията и страната, ляга на нашите рамене. Нека приемем положителното, цивилизованото и рационалното, което са сторили тези преди нас, и да продължим в посоките, които са потребни за България! Нека да изхвърлим думичката " зложелател "! Тя постоянно ми припомня за дивотия. Ще бъдем съперници, несъмнено, това е в реда на нещата. Ще се водят сигурно разногласия и полемики, в някои случаи остри. Няма в света парламент, който да е композиран по правилото на Моцарт за нотите. Той още от дребен твърдял, че да се получи идеална естетика е доста елементарно задоволително е да събереш и подредиш звуците, които се обичат. Ние тук 240 души, няма по какъв начин да се обичаме, само че сме задължени по един порядъчен, в действителност цивилизован звук при всичките ни диспути, взаимоотношения и всевъзможни зараждащи обстановки, този звук да бъде най-хубавият. Можем го и такова би трябвало да бъде лицето на един европейски парламент в ХХI век!

... Всеки народ по някакъв метод идва от изначалния мрак галактически, пещерен, нравствен, само че постоянно е имало персони, както културни и властови структури, които са извеждали своите нации от мрака. Нека и ние опитаме по този метод, с цел да излезе лицето на България такова, каквото го желаеме ярко и чисто. Светлината е магическа дума. " Светлина, повече светлина! " е споделил поетът.

Беше към Великден, когато разбрах, че аз ще бъда може би най-възрастният в състава на този парламент. Така и стана. Още тогава по Великден, си пожелах не ние тук, а народът да каже " България воскресе " и не ние тук, а Европа и светът непринудено да отвърнат " Воистина воскресе "! И това се оказа най-великата от фантазиите ми. Дай, Боже, да доживеем този ден и да се поздравим на 1 януари 2007 година с влизането ни в Европейския съюз! "

 

Проф. Андрей Пантев: Пожелавам за пръв и финален път да произнасяте думи, казани от някой различен

 

 Снимка: Булфото

Денят е 14 юли - датата на Френската гражданска война, когато един почитан историк от левицата би трябвало да съблюдава традицията и като старейшина по възраст да удари звънеца на първото съвещание на 41 Народно събрание. Годината е 2009-а, а ораторът е Андрей Пантев. Професорът не подминава празника на Франция, с цел да го обвърже символно с темелите на международната народна власт. Неговата тирада е може би най-дългата за годините на Прехода.

" Използвам това послание и за нещо друго: през днешния ден е 14 юли, националният празник на една страна, която има исторически приоритет в развиването на политическа народна власт в света. Една забележителна част от моделирането и развиването на модерния свят се дължи на концепциите на французите. Да им честитим този празник и се надяваме, че в някои връзки цялото човечество е френско!

Господа министри и най-много национални избраници! Намираме се в особена зала, събрани по необикновен мотив и сме в изключително душевно и духовно положение. Тази зала е наречена още от Захари Стоянов свещена. Още тогава, когато в старопрестолния ни град Велико Търново преди 130 години се бяха събрали избраници и представители, те изпитваха тези паники и очаквания, някои от които се сбъднаха като паники, а някои като очаквания не се сбъднаха.

Тази зала, колкото и свята да е тя, претърпява разнообразни епизоди от българската социално-политическа история. Имало е случаи на безумни решения, придружавани с овации и крясъци " Ура! ", имало е изрази на противоположен водевилен единомислещ избор, представящ се за национално посланичество, само че е имало замайване, имало е позитиви, имало е съзидание. Така че в тази зала, в която в този момент уважително сте седнали, минава като на кино лента цялата българска политическа история с нейните крушения и триумфи, с нейните разочарования и победи. Може всичко да се е случвало, дами и господа, в тази зала остава един-единствен факт - Народното събрание легитимира законовите рамки на страната и нацията. И в това отношение ние можем да се усещаме мощно поласкани - не споделям горди, тъй като гордостта е неприятен консултант - от самото ни наличие в тази зала.

 

... Една нова дума, съвсем магическа, към този момент влиза в нашия политически речник. И прави чест на господин президента, че той е един от първите, който я вкара и използва. Думата е последователност.

Приемственост. Често пъти се запитвам какво потегли изкривено в нашата национална орис? Защо загубихме ХХ век след така блестящо начало при започване на същия век? Има доста обикновени пояснения: съюзници-разбойници, самоцелна завист към българската изключителност, договорите в Берлин и Ньой, диалозите в Ялта и Малта. Но нито един от тези отговори не съдържа себеукор и това тъжно събитие, че най-накрая неналичието на последователност - разбирай - едно потомство, партия, институция, режим, философия, идеология, която идва на власт, с цел да удостовери своя успех, унищожава това положително, което към този момент е основано.

... В този ден, в това наличие ние нямаме никакви учредения да се оплакваме, че сме българи. Всичко мина про леге артис, всичко мина с една не доста изискана, само че лоялна партийно-политическа битка.  Изключенията удостоверяват правилото.

Това значи, дами и господа, че към този момент значимостта на една страна, страна, нация не се маркира и не се посочва с територии, с пристанища, с контракти, даже и с тръбопроводни канали. Тя се посочва със способността на едно посланичество като вашето, нашето, моето да отдели прекрасен живот на елементарния човек. 

... Ако още веднъж стартираме да си прехвърляме злобни шегички по площади и улици, в случай че още веднъж се замеряме с костите на нашите прародители - това беше тествано и до нищо не докара. И знайте, че когато хвърляте кокал на собствен страдалец, оттова може би ще полети не по-малко заслужен страдалчески и героичен кокал, колкото и грозна да е тази дума.

... Често срещам една дума във вашия и моя вербален речник - рецесия. Кризата не е оправдание, рецесията не е опрощение, в случай че се утежни животът на елементарните хора. Но има и нещо друго, което единствено за минута желая да ви кажа: неведнъж излизането от една рецесия, по-точно методиката на излизането от една рецесия - финансова, стопанска, икономическа и прочие, може да бъде по-опасна в сравнение с влизането като социално-политически резултат. Защото изходи от една финансова рецесия, политическа рецесия и прочие има всякакви. Да се надяваме, че няма да бъде онази, която ще се окаже по-опасна от самото влизане в рецесията.

Така, спазвайки регламента на това авансово мое предпочитано слово, за жал дължащо се единствено на моето кръщелно удостоверение, ви поисквам да помните, че политиката не взема решение проблеми. Политиката предотвратява проблеми. 

... Затова бъдете положителни - това към този момент се отнася за всички, поздравявайте се общително в коридорите, пийте кафе дружно, не бъдете благи един към различен единствено когато сте в командировка в чужбина, ръкувайте се с политическия си конкурент, изключително в случай че ви е другар, даже и в близост да се навърта партийният ви необут.

... Вие не забелязахте, дами и господа, само че аз приключих. Сега настава най-вълнуващият миг - полагане на клетва. Пожелавам за пръв и финален път да произнасяте думи, казани от някой различен, в случай че не полагате и последваща клетва в последващо Народно заседание ".

 

Стефан Данаилов: Ние всички отговаряме освен за това, което вършим, само че и за това, което не вършим

 

 Снимка: Булфото

Следващото Народно заседание, 42-ро подред, има достойнството да открие най-обичаният социалист измежду актьорите и най-хубавият артист измежду депутатите - Стефан Данаилов. Денят е 21 май 2013 година, няколко месеца след огромни митинги и цялостни площади, приключили с подаването на оставката на кабинета " Борисов " 1.

" Сериозно или на смешка се оказа, че аз съм най-възрастният депутат и това ми дава правото и отговорността да се обърна към Вас с вярата да съм добър орисник за бъдещето на нашата взаимна работа... За мен е огромна чест и наслада да приказвам пред Вас в навечерието на най-светлия български празник - Денят на славянската книжовност и българската просвета и просвета. 

... Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи индивида да мисли. Аз имам вяра, че точно мъдростта на народа ни ще помогне да активизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото справедливо самочувствие.

В тази постройка, украсена с историческия лозунг: " Съединението прави силата! ", в сложни и положителни времена българските национални избраници нееднократно са показвали, че ориста на България е била водеща в техните решения. Историята на всяко възобновление в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този Парламент потвърждава, че сме занемарили доста от правилата на по този начин жадуваната народна власт и към този момент не можем да отлагаме публичното лекуване. Длъжни сме почтено да погледнем истината в очите и незабавно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното избавление.

Ние всички отговаряме освен за това, което вършим, само че и за това, което не вършим. Отговаряме за възобновяване на публичното равновесие освен пред тези, които ни дадоха доверието си за Четиридесет и второто Народно заседание, а най-много пред тези, които излязоха на площадите, с цел да извикат с цялостен глас, че са изгубили доверие изобщо в демокрацията; пред тези, които не отидоха да гласоподават, тъй като са изгубили религия в силата на страната да подсигурява конституционните права на своите жители, и те се оказаха повече от тези, които гласоподаваха. Тяхното внушително съмнение или равнодушие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа.

Животът ме е научил, че в случай че се опитваме да пренебрегнем истината за нещата към нас, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля и познания към най-неотложните публично спасяващи проблеми и да ги решим, пренебрегвайки своята политическа противопоставеност, личностна непоносимост и неотстъпчивост в името на един по-добър ден за България.

... Толкова доста работа ни чака, че нямаме време за разтакаване и разногласия. Грешките към този момент са направени и тяхното превъзмогване не търпи отсрочване ", приканва Стефан Данаилов.

     Стефан Данаилов: С вярата този път да съм по-добър орисник 

И макар апела му за поучения и единство, обединяването не е налице, митингите не престават и по-малко от година ии половина след първото му слово за разкриване на парламент, на Ламбо му се постанова още веднъж да застане на трибуната с тирада за новото, 43-то Народно събрание - на 27 октомври 2014 г . Словото му е двойно по-кратко от първия път - дали поради изгубена религия, само че Стефан Данаилов още веднъж напомня девиза за " Съединението " и още веднъж приканва към единение политическите сили. Ламбо си пожелава този път да ориса по-качествено новия парламент.

" Уважаеми дами и господа, съществено или на смешка се оказа, че аз още веднъж съм най-възрастният депутат и това ми дава правото и отговорността да се обърна към Вас с вярата този път да съм по-добър орисник за бъдещето на нашата взаимна работа...

Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала. Много и разнообразни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите гласоподаватели. Въпреки това доста се надявам, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да активизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото справедливо самочувствие.

Трудното раждане на този парламент потвърди, че сме занемарили доста от правилата на по този начин жадуваната народна власт и към този момент не може да отлагаме лекуването на българския публичен живот. Длъжни сме почтено да погледнем истината в очите и незабавно да предложим най-важните стъпки по пътя към националното избавление. Така крачка по крачка да се опитаме да върнем доверието на хората, с цел да активираме тяхното присъединяване в публичните процеси.

Много хора към момента чакат от нас смяната, която им обещавахме всички...

Дами и господа, в случай че в сърцата ни е останала даже и капчица кръв, вярна на Кубратовия завет " Съединението прави силата ", би трябвало да обединим разсъдък и сили, тъй като нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и единствено общите ни старания могат да дадат плодове за нейното бъдеще. "

 

Тома Томов: Затворете очите си, погледнете със сърцата си към Оборище - където е заченато възкресението на българската страна

 

 Снимка: Булфото

Още един народен представител от левицата има задачата да открие Народно заседание - то е току след Великден, а отговорността се пада на имения публицист и анализатор Тома Томов на 19 април 2017 година, когато удря звънеца на 44-ото Народно събрание - с болшинството на ГЕРБ и коалиция, в чийто състав АБВ с Георги Първанов, Реформаторският блок на Радан Кънев, Атанас Атанасов и Христо Иванов, който става министър на правораздаването, както и с поддръжката на Патриотичния фронт в лицето на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

" Възрастта ми дава няколко минути право да Ви помоля - затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс по какъв начин целият този фон към Вас изчезва - колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката Ви даже. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската страна и Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий отпред на десетки конници, които бляскат с оръжията си. През урви и пропасти единствено по една-две хайдушки пътеки може да се доближи до това чудно място, наречено Оборище. Строги стражници питат: " Кой живей? " и отговорът е: " Да живее България! ", а след третата стража тъмнината е все по-гъста и пътеката все по-тънка, и води все по-надолу в усоето, към дъното на един кратер, из който ще изригне страховита лава.

И внезапно там, в дълбокото, където чернее като в рог, от огньовете и фенерите се издига огромно светливо кълбо и гледката е грандиозна, величествена, феерична като в древен спектакъл. Първото законодателно българско Народно заседание!... Те не мислят за кариера, не подписват покупко-продажби, не вършат взаимни отстъпки, тъй като няма баланс сред свободата и робството, сред правдата и неправдата, дали клетва пред Бога и пред народа с едно предпочитание - да положат живота си за свободата на България. Нищо повече и нищо по-малко!

... Подобни депутати българският народ няма да види към този момент, до момента в който свят пребъде. Висока летва - те са ангели, а ние - техните наследници. Не знае благосклонност Захари Стоянов.

И тук ще се отклоня от текста. Аз имам вяра. Христос Воскресе. Наистина Възкръсна. Има забележим, има незабележим свят. И в този огромен незабележим свят тези български ангели, които си дадоха живота, те безусловно в този момент гледат нас. Те ревниво желаят ние да успеем, да не се спънем, да не се провалим... "

 

Мика Зайкова: Не забравяйте кой и защо Ви е изпратил тук! Народът ни изпрати с една поръка - смяна

 

 Снимка: " Булфото "

Минават още четири години, белязани от следващите митинги, и на трибуната към този момент е 80-годишната Мика Зайкова от изгрялата с гръм и тропот нова политическа мощ " ИТН ", помела партиите на статуквото на изборите. Светът е в лапите на COVID-пандемията и последвалата икономическа рецесия. Датата е 1 5 април 2021 година, а на старта е най-краткотрайното Народно заседание за Прехода - 45-ото , завършило скоростно поради отхвърли на Има Такъв Народ да излъчи кабинет. 

" Моля за усмивки и за наслада! ", приканва икономическият специалист на " Подкрепа ", към този момент в качеството си на стопански специалист на Има Такъв Народ. " Нека народът да види, че народните представители в Четиридесет и петото национално заседание са хора с положително въодушевление и имат комизъм ", прибавя Мика Зайкова. " Дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия Четиридесет и петото национално заседание, за което съм доста щастлива, и нека да съм добра орисница! ", пожелава си тя. 

" Вече 1300 години на този парещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прелестна земя като една човешка длан, с цел да я има България и с цел да пребъде във вековете. Много от нашите предшественици и сънародници са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прелестна страна. Аз съм сигурна, дами и господа, че и актуалните българи биха жертвали живота си, с цел да я има България. Да, България е предходна през доста сложни инциденти, съдбовни борби, събития, само че постоянно е възкръсвала, дами и господа, тъй като нашият умен народ постоянно е намирал верния път към възкресението.

И в този момент България се намира в извънредно тежка обстановка, както и целият свят. Знаете, има международна пандемия. Ние сме в подстъпите на икономическа рецесия, и то международна, само че България може да бъде усложнена и с една обществена рецесия. Нашият народ доста пъти ни е казвал къде бъркаме - Вие, старите управници, и ние, сякаш бъдещите нови управници, доста пъти е казвал истината - дали на митинги, дали на референдум, дали на избори, само че на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една-единствена поръка: смяна! Промяна, дами и господа! Тази смяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз, тъй като аз, уповавам се и Вие, желаете да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем минимум и за най-голямо страдание - да не сме най-безпросветни.

.... Независимо от това, че сме разнообразни, без значение от това, че имаме разнообразни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното почтено място в европейското семейство. Аз съм сигурна, дами и господа, че всеки един от Вас ще даде максимума от своите познания и умения, с цел да реализираме тази цел. Мисля, че нашите предшественици са ни дали и формулата за реализиране на тази цел, тя е изписана в завета им на фасадата на тази постройка: " Съединението прави силата ". България и ползите на народа са над всичко! Не забравяйте кой и защо Ви е изпратил тук! "

 

Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата са път за на никое място

 

Само три месеца по-късно - на 21 юли 2021 година, на Мика Зайкова й се постанова за повторно да се качи на трибуната, с цел да каже на депутатите от 46-ото Народно заседание : " Очаквам от вас работа! "

" За повторно ми се пада достойнството като най-възрастен депутат да открия Четиридесет и шестото нормално национално заседание. Това е привилегия освен на възраст и опит - това е привилегия, която аз почитам доста, и съм доста щастлива, че съм измежду Вас.

Първото нещо, което желая да Ви кажа, е, че се надявам да видя усмихнати лица и подготвеност от всеки от Вас да показа своите познания и умения в интерес на България. Суверенът, нашият народ, ни избра и аз разгадавам на неговата мъдрост, дами и господа. Ето за какво желая да Ви прикани към нещо - дано да бъдем положителни, дано да бъдем усмихнати, дано да бъдем градивни и да работим за фантазията на този народ за просперираща България, за един народ, който има заслужен живот и е заслужен член на Европейския съюз.

Иска ми се да споделя с Вас поуките, които би трябвало да си извадим от резултатите от изборите. Нашият умен народ ни сподели нещо доста значимо - то е повече от едно: първо, народът ни сподели, че не желае да живее повече по този начин, че желае смяна. И това излезе от резултатите от изборите, когато всички партии на смяната покачиха своя резултат. Това значи, че народът ни гласоподава съществено доверие, а това е и отговорност, дами и господа - представители на партиите на смяната. Аз също по този начин разгадавам на разсъдъка на сътрудниците, които са били към този момент в този парламент много пъти, които познават процедурите и които в действителност желаят да работят за просперитета на България.

Второто значимо нещо, което суверенът сподели, е, че не дава болшинство на нито една от партиите. Тоест сподели ни: дами и господа, работете дружно, с цел да осъществите фантазията на България. А фантазиите би трябвало да се сбъдват, дами и господа.

...Така че имаме доста работа. Имаме ужасно доста работа!

Затова желая да Ви помоля да не забравяте какво ни е поръчал суверенът, да се стегнем и да стартираме да работим - да структурираме Народното събрание, да си изберем държавно управление, което е най-важното! Разберете: очевидно е, че суверенът не е дал на никого болшинство; очевидно е, че държавното управление може да бъде държавно управление в малцинство - по-важните, дами и господа, са целите на това държавно управление и политиките, посредством които то ще реализира тези цели. Затова аз разгадавам на Вашата висока просветеност, разгадавам, че всичко, което знаете и можете, всички Вие ще го дадете, с цел да се сбъдне фантазията на България. "

Мика Зайкова акцентира, че " Европа няма да ни остави ", и направлява депутатите, да се съсредоточат какво ще вършат със средствата от Плана за възобновяване и развиване. " Важното е какво ще създадем с тези средства - първо, да не ги откраднем и, второ, те да бъдат вложени дейно, дейно! ", поръчва Зайкова, а година и половина по-късно средствата още не са пристигнали. 

Депутатката от Има Такъв Народ насочва следващ зов към разсъдък и разговор.

" Разберете, борбата и омразата са път за на никое място. И най-тежкият разговор има положителни резултати, стига тези, които беседват между тях, да имат обща цел, а общата цел е България. Не забравяйте, и предишния път Ви споделих, кой Ви е изпратил тук и за какво Ви е изпратил! "

 

Силви Кирилов: Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш

 

 Снимка: БТА

Неин съпартиец е идващият най-възрастен народен представител, който ще открие идващото 47-о Народно събрание на 3 декември 2021 . Лекарят Силви Кирилов застава на трибуната, с цел да удари първия звънец в пленарната зала единствено пет месеца по-късно.

" Днес сме очевидци на невероятна обстановка - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма чувство за правдивост и правда. Бедността е всекидневие и визира от ден на ден сънародници от разнообразни пластове на обществото. Около два милиона български жители са отвън страната. Повечето от тях са младежи, студенти, млади експерти в обособени области, натрупали професионален опит и познание.

Дами и господа, доста съм щастлив и благополучен да видя толкоз младежи в състава на Четиридесет и седмото национално заседание. Аз имам вяра в младите, тъй като те носят нов взор, нови хрумвания, доста сила, свои цели, идеали и упования. На тях бих желал да припомня думите на двама велики мислители и философи. За свободата - " Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. " И за истината - " Истината в началото е отричана от всички, след това е допускана за допустима от част от хората и най-после е призната от всички, тъй като е истина. "

Време е да загърбим нашите персонални и частнополитически разлики в името на нац
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР