Преди три месеца при скок с парашут по време на

...
Преди три месеца при скок с парашут по време на
Коментари Харесай

"Възраждане" с въпрос към Министесртвото на отбраната за инцидент на „Чешнегирово“ с пострадал военослужещ

Преди три месеца при скок с парашут по време на обучение е потърпевш старши сержант Мирослав Павлов от Силите за Специални интервенции на българската войска.

При парашутен скок главният парашут на военнослужещия не е сработил, при което е отворил запасния. Старши сержант Павлов получава тежки фрактури на долните и горните крака и закрита дифузна черепно-мозъчна контузия, в резултат на която изпада в кома.

Въпреки че в началото не е имало гаранции за живота му, три месеца по-късно той е в схващане, контактен и може да беседва. Според обява на сътрудниците му в обществената мрежа Facebook – този прогрес се дължи на поддръжката на околните му и на напъните на лекарите от ВМА София и Пловдив.

Сега за възобновяване на здравословното положение на сержанта е належащо в къс интервал от време да се събере сумата от 150 000 евро, с цел да може да продължи лекуването си. Тъй като в България няма нужната инсталация и експерти, които да работят с нея, се постанова лекуването да се организира в чужбина. Колегите му са инициирали акция за набиране на средства, околните му също пробват да намерят средства за профилираната рехабилитация.

Правещото усещане тук е, че в цялата акция по набирането на средства липсва Министерството на защитата като подкрепяща страна за военнослужещ, който претърпява случай по време на обучение. Не е ясно и какво се случва с обещетението по наложителната за военните застраховка, която е предопределена за сходни обстановки. Има ли въобще такава застраховка също не е ясно.

Политическа организация „ Възраждане “ изпрати писмо-запитване по ЗДОИ до служебния министър на защитата, съдържащо следните въпроси:
Как и при какви условия е зародило произшествието? Кой и по какъв начин е разследвал случая? Как спомага министерството на защитата за възобновяване на военнослужещия, който е потърпевш по време на обучение? В коя застрахователна компания е застрахован военослужещия и при какви условия? Кога и по какъв начин ще му бъде изплатено обещетението, належащо за лекуването му? Каква е поддръжката за лекуването на военнослужещия, която може да обезпечи Министерството на защитата до неговото цялостно възобновяване?
Вярваме в виновното държание на институцията, която за жалост в последните години не е ръководена в полза на народа. Действията на някогашния министър Каракачанов ощетиха българския народ с няколко милиарда за чертежи на самолети, изплатени посредством контракт с изчезнал период и подписан при неизгодни за българската страна условия. Договорът стана причина „ Възраждане “ да внесем сигнал в прокуратурата. През миналите месеци министрите Янев и Заков поддържаха същата политика за закупуване на още чертежи на самолети. Оставаме с очакване, че след явно милиарди изхарчени за скици на военна техника, Министерството на защитата ще поеме отговорност средствата за разноските за лекуването на с военнослужещ, потърпевш при обучение да бъдат получени тогава, когато са му най-необходими.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР