Преди седмица Военномедицинска академия разкри безплатна телефонна линия за психологическа

...
Преди седмица Военномедицинска академия разкри безплатна телефонна линия за психологическа
Коментари Харесай

Средно по 40 българи на ден звънят на специален телефон във ВМА, стресирани от пандемята

Преди седмица Военномедицинска академия разкри безвъзмездна телефонна линия за психическа помощ в изискванията на Covid-19. На телефон 02/92 26 190 специалисти от Клиниката по психиатрия на ВМА дават съвещания на жители, които изпитват боязън, паника, бодърствуване, свързани с пандемията от Covid-19.  Доц. доктор Данчо Дилков, шеф на Клиниката по психиатрия и военна логика на психиката във ВМА заключи телефонните позвънявания на жителите от страната за  здравния час на Радио Благоевград-БНР.

  „ Средно сред 35-40 позвънявания имаме дневно, проблемите са най-разнообразни като изява на признаци, но  главно повода е страхът от пандемията с Covid-19. Най-често недоволствата, които разкриват нашите пациенти са от най-обикновения боязън, който в избрани моменти се ускорява и се стига до доста екцесивен боязън, както и тревога, която е обвързвана най-много със заразяване, заради охлабване на ограниченията, изключително през последните 2-3 дни. Страхът прераства и в паника, която на моменти стига до суматоха. Панически офанзиви, които са с най-различна дълготрайност – от няколко минути до 20-30 минути. “ – каза  доцент Дилков. Той уточни, че преди всичко  се обаждат по-възрастни пациенти – над 55 години, които имат съпътстващи болести – сърдечно-съдова система, диабет, пациенти с пейстмейкъри, които са в рисковата група и се тормозят от възможен контакт с ковид. Другата категория пациенти, които са потърсили връзка със експерти на телефона за психическа помощ са с предшестващи тревожни или депресивни положения. Имат утежняване на признаците, без значение от това, че не престават да се лекуват и са следени от своите психиатри.

  Военномедицинска академия разшири психическата помощ, разкрита е и опция за връзка посредством платформите VIBER и SKYPE. „ Ние дадохме опция да се организират и съвещания онлайн  от разнообразни платформи за да бъдем по-достъпни колкото се може по-голяма част от българското население. Това ще даде опция на по-младите хора, които имат потребност от нашата помощ да се свържат с нас, тъй като те са на „ ти “ с тези технологии и ги употребяват в общуването си. Затова разчитаме, че по този метод по едно и също време с телефонните съвещания да организираме и онлайн съвещания. Това естествено изисква и по-голям наш запас “ – посочи доцент Данчо Дилков и заяви, че консултациите ще се организират всеки работен ден от 9:00 до 14:00 часа, а от тях могат да се възползват както пациентите, настанени в отделенията за COVID-19 в цялата страна, по този начин и тези, намиращи се на домашно лекуване.

  Когато случаите са по-сериозни лекарите предлагат и среща онлайн с пациентите. „ Около 1/5 от жителите, които се обаждат на телефона за психическа помощ на ВМА имат потребност от консултация лице в лице, защото става въпрос за проблеми, които не са за първи път и изискват психиатрична оценка, както и медикаментозно лекуване.  Тези хора съветваме да се извърнат към психиатрите най-близо до тях “.

  Повече от жителите, потърсили психическа помощ са от отдалечени и дребни обитаеми места, където няма психиатър. Най-малко са от София.

  „ Като цяло психологичното здраве на българите е стабилно. Това може би е обвързвано с нелекия живот в десетилетията и известната неустановеност, която кара хората да се активизират, да ангажират съзнанието си съществено. За да оцелеят, да се развиват. Българският народ е адаптивен. Когато има изясненост и добре дефинирана цел и правила, тогава всичко върви по-гладно и канализирано – това сподели в умозаключение доцент доктор Данчо Дилков, шеф на Клиниката по психиатрия и военна логика на психиката във ВМА и насочи зов: „ Ако човек усеща, че има проблем, въпреки и епизодично, да потърси помощ от способен психолог, психиатър, даже и от персоналния доктор, който би могъл да реши обособени прояви и да го насочи към вярната посока “

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР