Преди седмица собственикът на Мета Марк Зукърбърг заплаши със спиране

...
Преди седмица собственикът на Мета Марк Зукърбърг заплаши със спиране
Коментари Харесай

Зукърбърг заплаши със спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа – колко вероятно е това?

Преди седмица притежателят на " Мета " Марк Зукърбърг заплаши със прекъсване на Facebook и Инстаграм в Европа. Това може да стане, в случай че компанията му не получи опция да трансферира, съхранява и обработва данните на европейските си консуматори на сървъри в Съединените щати.

Трансатлантическият трансфер е регламентиран посредством по този начин наречения " щит за отбрана на персоналните данни ".

Този контракт обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 година заради нарушавания на отбраната на данните. Оттогава Европейският съюз и Съединените щати работят по нова или обновена версия на съглашението.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Георги Караманев, програмист, публицист и създател на уеб страницата „ Дигитални истории “:

“За първи път Facebook не е най-посещаваният уебсайт на света. Той беше изпреварен от Тикток. За повторно той няма месечен растеж на потребителите за 18 години. Личи, че колосът е в рецесия и че би трябвало по някакъв метод да притегля вниманието.
Тук се случи нещо друго, той се оказа в ролята на Дук Мандарина от “Лукчо “, който седи на дрешника и заплашва – “ще скоча, ще скоча “ и никой не му обръща внимание, тъй като европейските водачи започнаха да споделят – “Чудесно, ние от дълго време не употребяваме Facebook. “

Дук Мандарина спря с тази тактика, тя се появи единствено в един годишен отчет на американските тържища. Тази вест звучи по-скоро като маркетингов ход.

“Балонът на филтрите “ във Facebook ни затваря в нещата, които доста ни харесват и които доста не ни харесват и ни карат да се ядосваме, точно те ни задържат там.

Така ни лишават от доста гледни точки и нюанси и основават доста съществени проблеми. Поне в моя “балон на филтрите “ не видях огромна суматоха и не виждам съображение за нея, може би има потребност да се пооткъснем, сигурно този колос има потребност да стъпи малко на земята и да стартира да се отнася по-отговорно, което за момента не се случва.

Метавселена

“Идеята е да прекарваме по-качествено време в мрежата, концепцията не е да прекарваме повече време никога. Но по какъв начин тъкмо ще наподобява за момента можем единствено да гадаем, само че по този начин или другояче концепцията е да се озовем в едно по-реалистично триизмерно пространство, което симулира действителността. “

Темата разяснява в “Нашият ден “ проф. доктор Десислава Бошнакова, учител в Нов български университет програмист, публицист и създател на уеб страницата „ Дигитални истории “:

“За мен обществената мрежа сама по себе си не е неприятна, тя нищо не прави, в случай че хората не я употребяват за неприятно или за положително. Хората генерират наличие, мрежите по-скоро основават логаритъм, по който виждаме някои от наличията, а други не виждаме.
Основната отговорност за мен е постоянно в потребителя – равнището на цифрова и на функционална просветеност и на обучение допускат, че едни хора употребяват тези мрежи по един метод и са наясно какво вършат те, с цел да ги манипулират, а други не са наясно и се оставят да бъдат манипулирани.

В така наречен “балони на филтри “ доста малко неща ни нервират и за мен това е по-големият проблем. Обграждаме се единствено от нещата, които ни харесват – четем това, което сме си избрали да четем, логаритъмът демонстрира това, на което си реагирал. Това основава една заблуда, че светът на открито мисли по този начин, както мисля аз, само че това не е правилно.

Когато не сме задоволително наясно, че сме в балон, че това цялото нещо е един логаритъм, който има за цел да ни достави повече от това, което желаеме и си мислим, че това е действителността. Проблемът постоянно идва не толкоз от действителността, а от метода, по които я възприема. И в случай че възприемаме нашият балон за действителност, а той се окаже балон какъвто е, тогава нещата стават по-трудни за нас самите.

Ние виждаме отражението – извънредно ниска толерантност към друго мнение. Изключително малко хора, които се осмеляват да кажат – “царят е гол “, тъй като няма да получат лайкове или ще бъдат нападнати в обществените мрежи. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР