Преди седмица руският регулатор Роскомнадзор започна да блокира приложението за

...
Преди седмица руският регулатор Роскомнадзор започна да блокира приложението за
Коментари Харесай

Защо Русия не успява да блокира "Телеграм"

Преди седмица съветският регулатор " Роскомнадзор " стартира да блокира приложението за замяна на известия " Телеграм " (Telegram) по решение на съда. Причина стана спор със службите за достъпа до наличие, създавано от потребителите, който компанията притежател на приложението отхвърля да съобщи на Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Проблемът е, че на процедура доста руснаци не престават да употребяват " Телеграм ", а мярката не дава упования резултат.

След решението на съда и " Роскомнадзор " " Телеграм " стартира да употребява IP адреси на облачните услуги на " Амазон " и " Google ", с цел да заобикаля възбраната. Отговорът на " Роскомнадзор " беше вкарване в забранителен лист на общо към 20 млн. адреса (към сегашния миг - съвсем 18 млн.), свързани с хостинг услугите на двете компании.

Според генералния шеф на доставчика на интернет услуги Diphost Филип Кулин, представен от " Комерсант ", съветският регулатор няма нужните запаси, с цел да следи миграцията на " Телеграм " по IP адреси.

Докато не свършат хотелите

Самат Галимов от игровия стартъп RAWG прави забавна прилика.

" Роскомнадзор не желае някой да живее в даден град. Блокира дома, където живее (създателят на " Телеграм " Павел) Дуров и Дуров се заселва в хотел номер 1. " Роскомназдор идва и споделя, че в този момент номер 1 е блокиран. Дуров се преселва във втори, трети и четвърти и по този начин нататък и всички номера " Роскомнадзор " блокира поради него. В даден миг " Роскомнадзор " блокира всички хотели напълно, тъй като прекомерно дълго се движи по всеки номер. И по този начин, до момента в който хотелите не свършат. Хотелът е хостът, номерът на хотела - IP-адрес. Заобикалянето на блокажа може да коства десетки и стотици хиляди долари. "

Личното положение на Дуров, съгласно " Форбс " 1.7 милиарда $, му разрешава да играе на тази игра, до момента в който в Русия не бъдат блокирани всички задгранични провайдъри - т.е. до дъно, отбелязва Галимов. " А " Роскомнадзор " може да блокира целия интернет, преди да каже: стига. "

Освен това " Телеграм " приготви указания по какъв начин възбраната да бъде заобиколена благодарение на виртуални частни мрежи (VPN). Дуров разгласи, че ще стартира да изплаща в биткойн на админи на VPN и прокси услуги, които оказват помощ да се заобикаля възбраната, и ще задели милиони долари персонални средства за това в границите на годината. Той прикани всички консуматори да се причислят към него и да вземат участие или в настройката на такива сървъри, или във финансирането им.

Според РБК броят на свалените приложения " Телеграм " от съветски консуматори за седмица е повишено над два пъти - до над 102 хиляди През март приложението е имало 15 млн. дейни консуматори в Русия (над 10% от каузи в света) и е останало четвъртия по известност сходен артикул измежду съветските консуматори. Увеличил се е и броят на VPN и прокси сървърите с към 20 на 100, считано от 15 април, повишена е и използването на браузърите " Тор " в цяла Русия, написа " Комерсант ".

" Много читатели и гласоподаватели "

Освен това съгласно настоящия закон, споделя за РБК юристът Сергей Савельов, " нито на депутатите, нито на елементарните жители не се не разрешава потреблението на " Телеграм ", " с други думи не се планува и наказателна отговорност при приложимост на приложението. " Не нарушаваме решението на съда - няма решение, с което приложимост на чат приложения да се забрани на жители. "

Преди няколко дни РБК също по този начин написа, че депутати и други представители на съветските управляващи влизат в " Телеграм ", с цел да ревизират по какъв начин се извършва законодателството. Други настояват, че просто са любопитни дали приложението продължава да работи.

Лидерът на националистите Владимир Жириновски пък към този момент разгласи, че не счита да се откаже от канала си в " Телерам ", тъй като никой документ не го принуждава да го направи. Помощникът му Александър Дюпин изяснява, представен от РБК: " В " Телеграм " Жириновски има доста читатели, а също и гласоподаватели. Публикациите му се употребяват с известност, получаваме голям брой позитивни мнения. И доста от клиентите му не желаят да минават на друга платформа, за какво Жириновски би трябвало да ги ядосва? "

Изданието отбелязва, че и чиновници на Кремъл, на следствието и прокуратурата, а и представителят на външното министерство Мария Захарова също не престават да употребяват " Телеграм " и да дават отговор на известия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР