Преди седмица Рам Нат Ковинд встъпи в длъжност като нов

...
Преди седмица Рам Нат Ковинд встъпи в длъжност като нов
Коментари Харесай

Новият президент на Индия е "недосегаем"

Преди седмица Рам Нат Ковинд встъпи в служба като нов президент на Индия. Той е от ръководещата националистическа партия на министър-председателя Нарендра Моди и една от любопитните детайлности от биографията му е, че е вторият държавен глава, който идва от Далитите, наричани още " недосегаеми ".

В обичайна обществена подчиненост тази група от индийскотонаселение попада отвън четирите варни (или касти) и членовете ѝ са считани за по-низши и от прислужниците.

Според " Ню Йорк Таймс " Ковинд е повдигнат за поста от Моди точно поради произхода си. Слагайки го на най-високия, само че другояче най-вече параден, пост на президент, министър председателят цели да завоюва и гласовете на Далитите в идващите парламентарни избори през 2019.

Ковинд беше определен за президент в средата на юли. С 65% от гласовете той победи претендента на опозицията Мейра Кумар. В Индия президентът се избира от народните представители в двете камари на Народното събрание и депутатите на събранията на обособените щати.

Преди да стане държавент глава, Ковинд е губернатор на щата Бихар. От 1994 до 2006 е народен представител в горната камара на Народното събрание. От 1980 до 1993 служи като юрист за индийския висш съд. През цялата си кариера е бранител на правата на най-ниските пластове на кастовата система и подкрепя построяването на учебни заведения в по-малко развити райони в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР