Преди седмица “Челси привлече най-скъпият вратар в историята. Купи го

...
Преди седмица “Челси привлече най-скъпият вратар в историята. Купи го
Коментари Харесай

Кепа Арисабалага – Птицевъд на вратата

Преди седмица “Челси ” притегли най-скъпият вратар в историята. Купи го за 80 млн. евро. Знаете ли неговото име? Едва ли ще се си го спомните бързо. А и мъчно бихте го произнесли от първия път, даже без да сте под въздействието на спиртна напитка. Най-скъпият пазач в света се споделя Кепа Арисабалага. 23-годишен испанец, който се е занимавал с птицевъдство.

Вратарят с сложното име е роден на 3 октомври 1994 година в 9-хилядния град Ондароа, легнал на Бискайския залив. Той се причислява към академията на “Атлетик ” (Билбао) през 2004-та. Тогава е на 9 години. Започва да играе доста по-рано.

“Първите ми мемоари с футболната топка са още от 6-годишен – разкрива Кепа. – Ритахме с другари на улицата и беше фантастично. Не съм си и помислял, че един ден ще стана професионален вратар, който ще играе за националния на Испания ”

Освен футбола, в детските си години Кепа има и друга пристрастеност – птиците. От 2008-ма година с татко му развъждат кадънки. Тренират ги и се явяват на разнообразни състезания по пеене. Арисабалага даже може да се похвали с редица районни награди, които печели с обичаните му птици. Окер, Роки и Райконен са кадънките, които му носят влиятелни оценки.

“Тренирах птиците, когато мога – сред тренировките и учебното заведение ”, доверява Кепа.

След като се причислява към школата на “Атлетик ”, бързо натрупа позитивни усещания. Въпреки това не съумява да пробие задоволително бързо. За място в първия отбор на родния си клуб даже е немислимо. Така Кепа е заставен да опита шанса си в “Баскония ”. В рамките на два сезона изиграва над 30 мача за скромния отбор в долните дивизии на Испания. 17-годишен се завръща в “Атлетик ”, само че във втория отбор. Негова благосъстоятелност е сред 2011-та и 2016-та. В това време е отдаван на два пъти по наем в “Понферадина ” и “Валядолид ”. В рамките на 5 години натрупва над 100 публични мача под рамката. Така се стига до 2016-а, когато 22-годишен прави желан дебют за “Атлетик ” (Билбао). Той твърдо печели доверието на тогавашния управител Ернесто Валверде и още от началните мачове на сезона става първи негов избор.

“Кепа към момента има неща за доразвиване, само че е вратар със страховит инстикт, прелестно разпространение и убеденост в напечените моменти ”, сподели след дебюта му Валверде, в този момент треньор на “Барселона ”.

Година по-късно изиграва и първия си мач за националния тим на Испания. Това се случва при триумфа над Коста Рика с 5:0. Кепа получи и повиквателна от Жулиен Лопетеги за международното в Русия, само че по този начин и не записа минута на мондиала. Все отново първи избор е Давид де Хеа.

Но за какво коства 80 милиона евро? Статистиката демонстрира, че той мъчно пуска топката зад себе си и прави огромен брой спасявания. През предишния сезон Арисабалага съумява да избие цели 64 пъти след удари на противникови играчи в наказателното поле – трети в този индикатор след Марк-Андре Тер Стеген от “Барселона ” и Ян Облак от “Атлетико ” (Мадрид). Борави чудесно и с крайници. Това може да се окаже доста потребно за осъществяване на концепциите на Маурицио Сари в “Челси ”. Италианецът, както Пеп Гуардиола в “Манчестър Сити ”, обича неговите вратари да вземат участие в играта – да оказват помощ при изнасянето на топката и да са още една спомагателна опция за адресат на подаване. Такъв вратар е и Мануел Нойер от “Байерн ” (Мюнхен).

Да се върнем обаче на Кепа. През предишния сезон съумя да направи цели 368 точни дълги паса, което го подрежда преди всичко по този индикатор в Испания.

През зимата на 2018-а той бе с единия крайник в “Реал ”. Дори мина медицински прегледи през зимния трансферен прозорец. А “Атлетик ” го пусна за 20 млн. евро. Смешна цифра спрямо платените от “Челси ” четири пъти повече. Трансферът на “Сантяго Бернабеу ” обаче пропадна в последния миг. Отказа го персонално Зинедин Зидан, тогавашен управител на “Реал ”.

“Не желаех да привличам вратар по средата на сезона ”, оправда действието си именития французин.
Младият Кепа обаче има виновната задача да замести в “Челси ” потвърден и към този момент умел пазач като Тибо Куртоа. Вдъхновението за Арисабалага във Висшата лига сигурно ще бъде неговият съотечественик Давид Де Хеа, който имаше нелеки първи дни на Острова. Сега стражът на “Манчестър Юнайтед ” е номер едно на своя пост, освен в Испания, само че и в света. По всичко проличава обаче, че към този момент има кой да оспори това.

Написа писмо на “Атлетик ”


Кепа Арисабалага се сбогува с “Ателтик ” (Билбао) и почитателите на баските с прочувствено писмо. Стражът персонално популяризира от своя профил благото обръщение, изразяващо неговата признателност, като означи, че решението му ще бъде разбрано от едни и подложено на критика от други.

“Във футбола в наши дни би трябвало да правиш стъпки напред, да приемаш лични провокации и да развиваш кариерата си – написа Кепа. – Трансферът в “Челси ” е най-хубавото решение за бъдещето ми, само че това не значи, че ще не помни за “Атлетик ”. Някои почитатели ще ме схванат, други – не. Благодарности и към всички чиновници в клуба, които остават в сянка, и към почитателите, по тази причина, че ме караха да се усещам фаворизиран и част от този отбор. Винаги ще съм ви длъжен за метода, по който ме карахте да се усещам! ”.

За него


Не е по-добър от Куртоа


Видях го преди година. Първото ми усещане беше, че той е отличен вратар. Много млад, само че доста, доста добър. Надявам се, че може да се развие бързо. Към този миг не мога да кажа, че е по-добър от Тибо Куртоа. Времето ще покаже дали ще промени това статукво.

Маурицио Сари, управител на “Челси ”


Дебютира чудесно


Още в дебюта си се оправи добре. Не пуснахме гол като посетител във Висшата лига, а това е доста мъчно. Комуникираше с нас от самото начало. Защитниците се опитахме да му помогнем оптимално. Вдъхва ни успокоение. Много е убеден, макар огромната отговорност, която носи. Щастливи сме да го имаме в нашия състав.

Антонио Рюдигер, бранител на “Челси ”


Дано не го не помнят и него


Кепа към момента е доста млад и има дълъг път пред себе си. Главата му обаче е на вярното място. Когато тренираш с него разбираш, че работи на доста високо равнище. Той е огромен вратар и би трябвало да се състезава на нивото, което заслужава. Вратарите, които напуснахме испанското състезание, сме малко позабравени. Всички се концентрират върху изявите на тези, които са пред очите им. Дано и с него не стане по този начин.

Давид де Хеа, вратар на Испания и “Манчестър Юнайтед ”


Провалена договорка кали характера му


Допринася за конкуренцията на поста в испанския народен тим. На него постоянно може да се разчита. През последните 12 месеца показва превъзходно равнище, което сподели, че му следва ужасно бъдеще. Пропадналият трансфер в “Реал ” му даде мощ и кали неговия темперамент.

Хулен Лопатеги, треньор на “Реал ” (Мадрид)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР