Преди седмица Александър Везенков официално подписа нов договор с Олимпиакос.

...
Преди седмица Александър Везенков официално подписа нов договор с Олимпиакос.
Коментари Харесай

Везенков: Готов съм да покажа на какво съм способен

Преди седмица Александър Везенков публично подписа нов контракт с Олимпиакос. Той ще остане в гранда от Пирея още най-малко два сезона, откакто в продължение на няколко месеца имаше въпросителни към бъдещето му. Най-добрият ни баскетболист, който на 6 август ще навърши 25 години, приказва за “Тема Спорт” по отношение на новия контракт, ситуацията в Гърция и по тематиката за националния тим.

Сашо, по какъв начин се чувстваш, откакто към този момент подписа новия контракт с Олимпиакос?
- Чувствам се добре. За първо лято бях доста спокоен, нямах въобще напрежение или терзание по отношение на контракта. Знам по какъв начин работих през годините, по какъв начин се усещам и какво мога. Знаех, че треньорът желае да остана, говорихме с сътрудника, преценихме събитията и доста елементарно се разбрахме с тима. Те ме желаеха и аз се усещам добре, а най-важното е, когато треньорът ти каже, че ще разчита на теб. Близо две години съм работил с Йоргос Барцокас, тъй че всичко е наред.

Медиите в Гърция писаха за разминавания сред теб и управлението, в последния месец интензивно те спрягаха и за други тимове. Каква е истината?
- Нали знаеш, лятото е интервал, в който стават прехвърляния и има най-вече спекулации. Аз прегледах какви са ми вариантите, видях офертите и трябваше да преценява кое ще е най-хубавото място за моето бъдеще. Смятам, че избрах най-хубавия вид за себе си. В Олимпиакос се усещам добре и продължаваме за още две години, да осъществим задачите, които си слагаме.

Пред формалния уебсайт на Олимпиакос сподели, че искаш да окажеш помощ да се върне клубът на върха. Постижимо ли е това?
- Постижимо е, само че още нищо не се знае по отношение на обстановката с гръцкия баскетбол. И управлението на нашия клуб още не знае дали ще го позволен до присъединяване в първа лига или не. Най-важното е да се сплотим колкото се може по-бързо. Идват нови момчета, които би трябвало бързо да се приспособяват. Химията, която ще има тимът, ще е доста значима. Вярвам, че доста положителни неща ни чакат.

Баща ти съобщи пред " Тема Спорт ", че в този момент е моментът да се утвърдиш и да се докажеш като име в Олимпиакос. Готов ли си?
- Да, подготвен съм. Последните 4 месеца преди да настъпи пандемията, играх доста добре и това ми оказа помощ психически да се настроя и да допускам в себе си. Вече имам повече самочувствие и осъзнах някои неща. Работата която свърших, и методът, по който се усещам сега, ме карат да имам вяра, че съм подготвен да покажа на какво съм кадърен. Най-важното в този момент е да се стабилизира ситуацията в света, да се почне едно ново начало, аз да се развъртвам и тимът да печели.

Барцокас ли е фигурата, която повлия за крайното ти решение?
- Да, може да се каже. Той беше главната фигура, само че да не забравяме и самия клуб. Тук се усещам доста добре, доста хора имат вяра в мен, съотборниците ми са доста положителни момчета и постоянно ми оказват помощ. Целият колектив, който ще създадем, дружно с треньора и управлението дава всичко належащо, с цел да успеем. Вече е значимо и ние по какъв начин ще си свършим работата.

Един от най-близките ти хора - Никола Милутинов обаче към този момент не е част от отбора, подписвайки с ЦСКА Москва...
- Да, с него изградихме доста положително другарство, съвсем всеки ден бяхме дружно. Радвам се за него, тъй като това е още една стъпка напред в кариерата му. Той е един от най-хубавите центрове в Европа и подписа с един от най-силните клубове. Пожелавам му да е добре, да е здрав, да играе супер, само че да пада от нас.

Още не е ясно дали тази година ще има мачове на националния ни тим. Ако това е по този начин, ще ти липсват ли тези срещи?
- Винаги съм казвал, че за мен е чест да играя за националния тим. Има отлична атмосфера в тима, с останалите момчета направихме страховит колектив, а също така имаме и действителни шансове да се класираме за европейското състезание. Покрай пандемията обаче не се знае нищо. Отношенията сред Евролигата и ФИБА също са много обтегнати, тъй че не е ясно и дали ще ме пуснат. Ако ми се разреши, ще се веселя да играя.

Наскоро стана ясно, че може да натурализираме център (Дейвид Кравиш), тъй като там имаме сериозен проблем от липса на високи момчета. Какво е твоето мнение?
- Мисля, че Дий Бост прави чудесно своята работа. Вече не знам дали душевен не се е изморил от толкоз доста участия с националния тим. Виждаме, че множеството тимове сменят чужденците си през няколко години, до момента в който той към този момент 4 години е част от състава. Това е решение на треньора и федерацията. Надявам се да се вземе най-хубавото решение. Центърът и плеймейкърът са двете най-важни позиции в баскетбола, само че за мен тази на гарда е по-съществена, а Дий Бост си пасна с всички момчета. Въпрос на треньора е да реши кое е най-подходящо за него.

Виждаш ли отново първенец Балкан, на който симпатизираш?
- Не знам, този сезон свърши малко по-бързо, в сравнение с се очакваше. В интерес на истината, Левски Лукойл играеше по-стабилно в последните месеци, само че новият сезон ще е по-различен за всички тимове. Трябва да забележим кой какъв тим ще направи и най-малко на хартия да добием визия кой ще наподобява по-добре.

Каква е ситуацията при вас в Атина?
- Да ти кажа, много е добре. Спокойно е. Взеха доста съществени ограничения първоначално и в този момент множеството случаи на вируса са от хора, които идват от чужбина. Много е добре сега, хората са спокойни, няма такова напрежение, както е в България. Регулират по отношение на страните, в които се подвигат случаите. Правителството прави доста сериозна работа и се опазиха, когато трябваше. Да, няма толкоз туристи, както беше преди, Атина не е толкоз цялостна, само че на фона на обстановката е обикновено. Аз се вардя, пробвам се да съм виновен и да си правя работата.

Какво си пожелаваш преди старта на сезона?
- Здраве и светът да се стабилизира. Цялата обстановка с вируса да отмине по-бързо. Светът се бори и имаме още дълъг път, само че би трябвало да сме малко по-отговорни, с цел да се свърши по-бързо с всичко това. Дано да имаме хубава подготовка, тимът да е здрав, с цел да имаме доста триумфи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР