Преди президентските избори днес мексиканците, на които им е дошло

...
Преди президентските избори днес мексиканците, на които им е дошло
Коментари Харесай

Какво очаква Мексико след вота за президент: промяна или автокрация

Преди президентските избори през днешния ден мексиканците, на които им е пристигнало до гуша от корупция и принуждение, споделят, че страната им е на прага на историческа промяна, до момента в който други се опасяват, че след вота тя ще изпадне в серпантина на популизъм и автократично ръководство.

Поводът за толкоз разнообразни отзиви е считаният за любимец Андрес Мануел Лопес Обрадор, бивш разгорещен левичар, който възприе по-умерена изразителност и потърси съюзи в целия политически набор откакто два пъти несполучливо се кандидатира за президент и оглави всеобщи митинги с обвинявания за изборни измами.

Въпреки новия си имидж, 64-годишният претендент с общоприетото название АМЛО към момента наподобява се доверява повече на личното си възприятие за задача, в сравнение с разпоредбите на модерната стопанска система и към момента се заканва да отнеме контрола над страната от " мафията на властта ", против която се е бунтувал десетилетия наред.

Толкова високо е равнището на неодобрение от политическото статукво в Мексико, рекордният брой на убийствата и ширещата се корупция, че дори неговите противници се пробват да убедят гласоподавателите, че съставляват " действителна смяна ", по едно и също време предупреждавайки, че победа на Лопес Обрадор ще значи начало на епоха на стопански колапс и властническо ръководство като във Венецуела.

" Това, което хората считат за приоритет на тези избори е, че не желаят повече от същото ", сподели 30-годишният Рохелио Салгадо, приключил стопанска система, който има намерение да гласоподава за Лопес Обрадор, и прибавя: " Целта е да ги изхвърлим от властта, без изключения ".

Салгадо подлага на критика неуспехите, приписвани на настоящето държавно управление на президента Енрике Пеня Нието - невисок стопански растеж, гангстерски убийства и неработеща правосъдна система. " Кой желае продължение на това? На хората им пристигна до гуша! ", сподели той.

Лопес Обрадор има преднина от 20 процентни пункта или повече в множеството социологически изследвания. Но вторият след него Рикардо Аная - млад закостенял политик, претендент на коалиция сред леви и десни партии, се надява, че ще притегли тези, които се опасяват от Лопес Обрадор.

Някои ще го създадат, като 33-годишният Алфонсо Ульоа, експерт по природен газ в държавна енергийна организация. Ульоа е работил по напъните на Мексико да отвори държавно доминирания си енергиен бранш, в това число по планове за импорт на на ниска цена природен газ от Съединени американски щати, и се опасява, че Лопес Обрадор може да приключи такива стопански значими планове.

" Ще гласоподавам за оня, който се класира втори, който и да е той, с цел да лишава малко от силата му ", споделя Ульоа за Лопес Обрадор и добавя: " Важното е да се поддържа равнището на стопанската система, само че се опасявам, че Лопес Обрадор ще я съсипе ".

Третият в социологическите изследвания е претендентът на ръководещата Институционно-революционна партия (ИРП) Хосе Антонио Меаде, който дава обещание непоклатимост и опит. Това има значение в страна, която е изправена пред непрекъснатите, непредсказуеми провокации на американския президент Доналд Тръмп. Меаде разчита също на добре смазаната машина за гласове на близо 90-годишната партия, която е била на власт общо 77 години.

Но корупцията е тази, която доминираше в предизборната акция до момента. Лопес Обрадор гневно подлага на критика съюза на едрия бизнес с корумпирани политици, който е обезкървил Мексико, и дава обещание да раздра този " съюз на злото " в историческа национална промяна, тъкмо както президентът Бенито Хуарес е освободил от хватката на Римокатолическата черква стопанската система на страната през 50-те години на 19 век. Лопес Обрадор твърди, че държавното управление му ще провокира смяна, също толкоз огромна, колкото придвижването за самостоятелност от 1810 година и революцията от 1910 година

" Тази промяна значи да бъде изтръгнат от корен този подкупен режим ", сподели Лопес Обрадор пред екзалтираното голям брой от към 100 000 души на заключителния си протест в столицата Мексико завчера и добави: " Моето държавно управление ще бъде държавно управление на народа, за народа и дружно с народа ".

Междувременно Аная твърди, че е бил нападнат непосредствено от държавното управление посредством приключване на информация за следствие против него за пране на пари, и даде обещание да изправи Пеня Нието пред съд.

" Знаете ли за какво режимът на Пеня Нието ни атакува? ", зададе въпрос Аная на оживен протест в столицата и отговори: " Защото се опасяват от нас, и с право, тъй като когато аз стана президент на Мексико, ще има специфичен прокурор, който ще проверява Енрике Пеня Нието и неговото присъединяване в корупционни кавги ".

Фотогалерия: Да отгледаш текила >

Разцеплението е значимо: от първата демократична смяна в Мексико през 2000 година консервативната Партия на националното деяние (ПНД) на Аная управляваше съгласно Институционно-революционната партия, с помощта на което прокарваше в Народното събрание пазарно насочени стопански промени. Лопес Обрадор подлагаше на критика техния алианс и при двата си предходни кандидатпрезидентски опита, и ги дефинира като две страни на една и съща монета.

Сега, при третия му опит, наподобява най-накрая е пристигнало неговото време. Пазарно насочената икономическа политика е осигурила годишен стопански растеж от едвам към 1,3 % и мексиканците бяха възмутени, когато първата дама Анхелика Ривера беше уличена, че е купила имение от привилегирован подизпълнител на държавни поръчки.

Толкова огромна е преднината на Лопес Обрадор в социологическите изследвания, че вниманието по-скоро е ориентирано към въпроса дали неговата относително нова партия " Морена " може да завоюва болшинство в Конгреса.
Някога ядосан, в този момент Лопес Обрадор избира иронията. Когато съперниците му го упрекнаха, че се възползва от намесата на Русия в неговата акция, той се назова " Андрес Мануелович " и снима клип край морето, където сякаш чака руснаците да му докарат злато.

Лопес Обрадор даже си разреши да се майтапи с тези, които го укоряват, че се кандидатира три пъти за президент, почти с едни и същи предизборни речи всякога. Това се реализира единствено с непримиримост, твърдоглавство и дебелоглав, сподели той на заключителния си протест.

Той дава обещание " радикална промяна ", само че най-малко съгласно основния му консултант, предприемача Алфонсо Ромо, неговата икономическа политика ще е много сдържана.

" Ние не желаеме недостиг и не желаеме нов дълг. Мисля, че сме позиционирани вярно - по средата ", сподели Ромо.
Макар че дейностите на управляващите в Съединени американски щати, които разделят деца на мигранти от родителите им, в последно време обсеби вниманието на медиите, миграцията не присъстваше като тематика на мексиканските избори. И тримата съществени претенденти се ангажират да пазят мексиканските мигранти в Съединени американски щати, макар извънредно лимитираните средства, с които разполагат, с цел да го създадат.

Фотогалерия: Напрежение на граничната ограда сред Съединени американски щати и Мексико >

Вероятно най-неотложният проблем на Мексико е насилието. Нивото на убийствата може би е на път да доближи съвсем 25 на 100 000 поданици до края на годината, а никой от претендентите не е направил някакви заслужаващи доверие и съответни оферти за това по какъв начин да се реформира полицията или да се усъвършенства правораздаването.

Предложенията варираха от ексцентрично - като това на самостоятелния претендент Хайме Родригес, който желае да се режат ръцете на корумпираните държавни чиновници, до влудяващо мъглявите: концепцията на Лопес Обрадор за " прошка ", която съгласно съветниците може да значи единствено съглашения с обвиняването или помилвания за селяни, отглеждащи опиумен мак или марихуана.

" Те би трябвало да създадат нещо против престъпността. На нас към този момент ни пристигна до гуша ", сподели 31-годишната служителка по маркетинг Хоселин Вайе. Тя не е решила за кого ще гласоподава, само че за едно нещо е сигурна: " Предложенията (за престъпността) са безсмислени ". И най-после, и тримата претенденти са на друго мнение за това кой по-добре може да се оправи с Тръмп, всеобщо ненавиждан в Мексико.

Аная се хвали с езиковите си умения и умелото потребление на модерните технологии. Меаде разчита на богатия си управнически опит, само че пострада от опитите на настоящето държавно управление да угоди на Тръмп. Лопес Обрадор споделя, че не желае омраза със Съединени американски щати, само че някои се притесняват, че един неприкрит популист може би не е най-подходящата персона да се оправи различен гръмък популист.

Ромо омаловажава последното безпокойство: " Има сентенция: гарван гарвану око не вади ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР