Преди повече от година Китай затвори границите си за международни

...
Преди повече от година Китай затвори границите си за международни
Коментари Харесай

Нова визова политика: Пекин с рестрикции за неимунизираните с китайски ваксини

Преди повече от година Китай затвори границите си за интернационалните пътувания - поради пандемията от ковид. Сега ги отваря, само че с преимущество са хората, влизащи в страната и ваксинирани с китайска ваксина против COVID-19.

За българите с непрекъснато престояване в Китай новите правила не важат, само че другите би трябвало да имат покана, заверена от Китай и значима причина за пътуването - като здравно лекуване.
Снимка: btvnovinite.bg
Китай към момента не приема туристи и студенти, само че вкара нова визова политика, която се ползва от всички страни по света. Според нея с преимущество са чужденците, ваксинирани с китайска ваксина. Но специалисти показват опасения за това решение на китайското държавно управление.

„ Тази визова политика се отнася за целия свят. Но в случай че гледате къде китайската ваксина е призната, ще видите, че хора от Южна Америка и Югоизточна Азия са с преференция съгласно тази визова политика, тъй като това са местата, където Китай е популяризирала имунизациите си, също както страните в Африка и Южна Азия като Непал, Афганистан и Пакистан, също по този начин и страни в Източно-централна Европа “, споделя доктор Николас Томас, доцент по здравна сигурност в „ Сити Университет “' в Хонгконг.

Предимството на китайската ваксина Синовак е в това, че може да се съхранява в общоприети хладилни температури при 2-8 градуса, което я прави по-достъпна за разрастващите се страни.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Мисля, че виждаме присъединяване на Китай в т.н „ имунизационна дипломация “', където страните се стремят да реализират дипломатично преимущество, като вземат участие в общото богатство, в този случай – имунизацията. Истината е, че в случай че тези имунизационни правила останат, хората, които желаят да отидат в Китай да учат или да вършат бизнес, няма да имат избор и ще би трябвало да се имунизират с китайската ваксина. Това ще породи проблеми, в частност за комерсиалните сътрудници на Китай, където китайската ваксина към момента я няма като Съединени американски щати, страни в Западна Европа, Канада и така нататък “, споделя доктор Томас.

Според китайското посолство в София новата визова политика улеснява издаването на визи на пътуващите до Китай, имунизирани против COVID-19 с създадена в Китай ваксина.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Съответната договореност се прави след деликатно обсъждане на сигурността и ефикасността на китайските ваксини и е потребно изследване, както и опит за улеснението на интернационалното пътешестване, откакто се реализира всеобща имунизация. Съществуват сходни практики в други страни за улеснение на придвижването на хората, като " цифровия зелен документ ", обсъждан от Европейски Съюз. Следва да се означи, че улеснението на пътуването на тези, които са имунизирани с китайски ваксини не визира съществуващата политика за тези, които не са имунизирани с китайски ваксини “.

За хората, които имат разрешителни за непрекъснато престояване, новите правила не важат. Тези без китайска ваксина могат да аплайват за виза, само че с цел да бъдат утвърдени, процедурата се усложнява с спомагателна документи и условия. Според доктор Томас сходна визова политика би нараснала неравенството и в опазването на здравето, и в стопанската система на страните.

„ Виждаме, че в по-малките страни както в развитите елементи на Европа, по този начин и в развиващия се свят, липсват ваксини, даже и под самодейността „ Ковакс “, споделя лекарят.

Д-р Томас споделя, че в случай че имунизациите не се разпределят по нужда, има нараснал риск от от ден на ден разновидности на вируса. Само през последната седмица нов вид на COVID-19 с незнаен генезис беше открит от белгийски учени, а в Танзания беше открит вид с близо 40 разновидности.

„ Около 100-тина години обратно първият вид на испанския грип беше неприятен, само че когато мутира втората година беше по-зле. Това е същинско предизвикателство - имунизационният шовинизъм. Той споделя: „ Задръжте го с нас и след това го разпространявайте “. А какво би трябвало да вършим, гласи: „ Дайте го тук-там, където хората имат най-голяма потребност и след това го дайте на хората, които са релативно по-добре “, споделя Томас.

Ако имунизацията не се разпредели по нужда, а по ползи на обособените страни, доктор Томас споделя, че има заплаха COVID-19 да се трансформира в ендемия и да остане измежду нас вечно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР