Преди повече от четири десетилетия един малък хечбек промени завинаги

...
Преди повече от четири десетилетия един малък хечбек промени завинаги
Коментари Харесай

Golf, издишай!

Преди повече от четири десетилетия един дребен хечбек промени вечно разпоредбите на играта в автомобилостроенето. Оригиналният Volkswagen Golf GTi прави за смях надалеч по-скъпи и мощни модели. Това обаче единствено ускорява апетита на разнообразни екстремисти да експериентират с евтината градска оса.

В края на 70-те години на предишния век Гюнтер Арц ръководи дилърски център на Volkswagen в Хановер. Той обаче не просто продава коли, а и ги модифицира. Към средата на десетилетието пристрастеността му става толкоз неудържима, че съумява да построи Костенурка върху шаси от Porsche 911 Carrera. Истинският шедьовър на Арц обаче се ражда чак през 1978-а.



Тогава Гюнтер се снабдява с шаси от Porsche 928 съвсем без пари и мигновено взема решение да го трансформира във вълк с овчата кожа на Golf. Скромното тунинг ателие на германеца Artz, част от компанията му Nordstadt, се захваща за работа и скоро мелезът е подготвен.



"Обличането " на агрегатната база на 928 с костюм от Golf не става елементарно. Вратите и част от каросерийните панели на "фолксвагена " могат да се употребяват без корекции. Капакът на моторния отсек, вратата на багажника, броните, стъклата и радиаторната решетка са направени от нулата. Творението на Artz се познава елементарно, защото е по-широко от оригинала с цели 25 сантиметра.



За да напаснат панелите към шасито и техническите съставни елементи, механиците на Гюнтер Арц са принудени да поработят съществено върху устойчивостта на каросерията на извъртане. Особена тъга е приспособяването на задницата, която няма нищо общо с тази на Porsche 928.



Доработки по механиката на донора не се постановат. 4.5-литровият атмосферен V8 развива 240 коня - премного за градски хечбек с тегло под 1 звук. Artz Golf 928 подвига 100 км/ч за 7.6 сек., а 160 - за 18.9. Максималната скорост доближава 230 км/ч - колкото Porsche 911 от края на 70-те.



Салонът също е непокътнат без промени. Собствениците на елементарни "голфове " могат единствено да мечтаят за седалки с кожена тапицерия и електрически регулировки, електрически стъкла, електрически люк... Всъщност всичко зависи от съответната 928-ица, която се употребява за донор.



Между 1978 и 1982 година Гюнтер Арц и компанията му съумяват да построят 15 сходни хибрида. Много от тях към момента се пазят в частни сбирки. Създадени са и няколко автомобила въз основата на 928S с 4.7-литров V8 с 300 коня.



Звучи парадоксално, само че "суперголфовете " на Artz се оказват много по-практични от 928. Имат по-голям багажник поради, а както означават редакторите на Road & Track, на задните седалки може да седи даже възрастен.



Впоследствие Гюнтер Арц стартира да предлага на клиентите си и открита версия. Някои от колите получават аеродинамични пакети от популярното ателие Kamei, с което Artz си сътрудничи. Компонентите за Golf някак си са приспособени към променените габарити.



Когато питат Арц за цената на неговите "суперголфове ", той нормално дава отговор, че избира да разисква тези въпроси с клиента на бутилка положително вино. През тези години обаче Porsche 928 мъчно може да се откри за по-малко от $50 000. Поръчковото предно стъкло излиза към $1 000, а задното е нищожно по-евтино. Artz Golf 928 носи емблемата на "народния автомобил ", само че могат да си го разрешат малко на брой.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР