Преди почти месец един от министрите на Саудитска Арабия обяви

...
Преди почти месец един от министрите на Саудитска Арабия обяви
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще инвестира 100 млрд. долара в полупроводници – много повече от САЩ, Европа и Китай

Преди съвсем месец един от министрите на Саудитска Арабия разгласи желанията на страната да се трансформира в главен състезател на международния пазар на полупроводници. Сега стана известно, че за тази цел ще бъде основана компания Alat с капитал от 100 милиарда $, която ще се занимава със съответните действия.

Тя ще бъде управлявана от някогашния президент на Dell Technologies за Азиатско-тихоокеанския район и Япония Амит Мидха.

Мидха към този момент разгласи назначението си в LinkedIn. Той съобщи, че Alat, основана с поддръжката на Саудитския върховен фонд ще се концентрира върху трансформирането на международните водачи в промишлеността и основаването на промишлен и електронен център от международна класа в Саудитска Арабия. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман бин Абдул-Азиз Ал Сауд ще бъде ръководител на борда на шефовете на новата компания. Представянето на новата компания се чака да се състои на 20 февруари. Тогава ще бъде разгласен и първият кръг от вложения в задгранични компании в този бранш.

Целта на сдружението е да локализира производството на полупроводникови съставни елементи в Саудитска Арабия, наред с други неща.

Рияд – столицата на Саудитска Арабия

Ключовите стъпки за реализирането на тези планове ще бъдат подхванати от Саудитския върховен фонд, който към този момент взе участие в няколко значими начинания за понижаване на зависимостта на страната от приходите от нефт. По-специално, този фонд взе участие в план за създаване на цех в Саудитска Арабия за американската компания Lucid Motors за сглобяване на премиум електрически автомобили. Корейската Hyundai също се интересува от сходни благоприятни условия и под крилото на фонда беше основана нова автомобилна марка Ceer.

В близко бъдеще обаче напъните на фонда ще бъдат ориентирани към други начинания. Така да вземем за пример през тази година той ще влага огромна сума в полупроводниковата промишленост.

Фондът към този момент ръководи към 700 милиарда $ и чака да усили капитала си до 1 трилион $ до 2025 година. Той има основна роля за развиването на аерокосмическата промишленост на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия е решена освен да се трансформира в районен водач до 2030 година, само че също по този начин се стреми да стане международен водач в региона на аерокосмическата промишленост до 2040 година. Ключовата област на вложения за кралството в този случай ще бъде развиването на телекомуникационния бизнес. В момента в света има към 2,6 милиарда души, които нямат достъп до световната осведомителна мрежа. За решаването на този проблем може да се разчита само на небето в дословния смисъл на думата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР