Преди по-малко от месец Мексико победи Шотландия с 1:0 в

...
Преди по-малко от месец Мексико победи Шотландия с 1:0 в
Коментари Харесай

Треньорът на Мексико гледа тренировки качен върху стълба и се учи на футбол от сър Алекс Фъргюсън

Преди по-малко от месец Мексико победи Шотландия с 1:0 в една от последните си контроли преди международното състезание, само че треньорът на отбора Хуан Карлос Осорио трябваше да изтърпи крясъци " Вън " от почитателите на " ацтеките ". Днес той извежда отбора си за втория мач на международното с действителен късмет Мексико да стане сигурен осминафиналист при победа над Южна Корея.

За този къс интервал 57-годишният треньор обърна мнението на всички в страната, с помощта на непредвидения триумф над международния първенец Германия. Победата с 1:0 накара всички да приказват за мексиканците и най-много за техния треньор, който изнесе урок на Йоахим Льов.

Кой обаче в действителност е Хуан Карлос Осорио, който има 32 победи в 49 мача отпред на Мексико?

Причината Осорио да не бъде добре одобряван от огромна част от почитателите на Мексико е, че е колумбиец. Въпреки това експертът има добра успеваемост отпред на състава и има едвам осем загуби. Освен това под негово управление едвам за повторно след 1997 година Мексико оглави квалификационната си група. Кариерата му на футболист, която минава основно в бразилския " Интернационал " (Порто Алегре) и " Онсе калдас " от родината му, завършва рано – единствено на 26 години. Осорио обаче взема решение да продължи с футбола по различен метод и отпътува да учи в Съединени американски щати.

Обучава се в универститеа в Ню Хейвън, след което и в Южен Кънектикът, и също по този начин играе в колежанското състезание. След това се мести в Ню Йорк и отваря фитнес, който върви сполучливо.

В края на 90-те години обаче взема решение, че и това не го удовлетворява, по тази причина следва ново пренасяне, този път към Англия. Осорио се записва в университета " Джон Мурс " в Ливърпул, където е със компетентност Наука и футбол. Лекциите не са му задоволителни, по тази причина търси опция да гледа двата отбора от Висшата лига от града " Евертън " и " Ливърпул ".

 Хуан Карлос Осорио е колумбиец, само че получава образованието си в Съединени американски щати и Англия.
© Reuters

Хуан Карлос Осорио е колумбиец, само че получава образованието си в Съединени американски щати и Англия.

По това време (1998 г.) управител на " карамелите " е Уолтър Смит, който го пуска на тренировки и си приказва с него за футбол. " Ливърпул ", който е воден от Жерар Улие и Рой Еванс, обаче отхвърля. Дори това не стопира колумбиецът, който наема стая в къща, която е против базата на алените в Мелууд.

Така в продължение на две години Осорио шпионира " Ливърпул ", качил се върху стълба в градата. Колумбиецът гледа всички тренировки на алените и си води детайлни мемоари.

" Аз идва от Латинска Америка, където се играе главно с къси подавания, футболът не е пряк. Затова да виждам всяка подготовка на британските тимове и да следя по какъв начин се готвят беше доста значимо ", споделя Осорио.

След образованието му на Острова следва ново връщане към Съединени американски щати, където поема ролята на кондиционен треньор в " Ню Йорк метростарс ". Това обаче продължава по-малко от година, тъй като " Манчестър сити " също търси фитнес експерт. Осорио подава документите си, получава и помощ от собствен някогашен състудент от " Джон Мурс " и печели прослушването при " жителите ", тъй като ги впечатлява с футболното си мислене.

Следват четири години в " Сити ", където работи с Джо Ройл, а след това и с Кевин Кийгън, само че през 2005 година взема решение, че желае да направи идната стъпка и да бъде старши треньор. Осорио остава още към година в Англия, с цел да продължи да се учи, само че при врага на " жителите " – " Манчестър юнайтед ".

Колумбиецът кара стаж при сър Алекс Фъргюсън и по думите му шотландецът изиграва огромна роля за оформянето му.

" От него знам всичко за ротирането на футболисти. След всяка подготовка, която съм гледал имах по пет минути, в които да го запитвам нещо или да ми изясни ", споделя Осорио.

 Треньорът има 32 победи в 49 мача отпред на Мексико.
© Reuters

Треньорът има 32 победи в 49 мача отпред на Мексико.

Именно с ротацията и потреблението на разнообразни футболисти във всеки мач Осорио става прочут отпред на Мексико. Преди да получи предложение от мексиканската федерация той работеше в " Милионариос ", " Чикаго файър ", " Ню Йорк ред булс ", " Онсе Калдас ", " Пуебла ", " Атлетико насионал " и " Сао Пауло ". Във визитката му има четири трофеи на Колумбия, две купи и една суперкупа, както и купа на Западната конференция в МЛС.

Наученото в Англия оказва помощ на Осорио в мача с Германия, когато изненада международните първенци. Всички чакаха мексиканците да разчитат на къси подавания, само че вместо това те заожиха на пряк футбол и непрекъснато търсене на вратата на Мануел Нойер, което в последна сметка донесе триумф.

В съботния следобяд Мексико излиза за втория си мач на шампионата против Южна Корея и се надява на победа.

" Ние не летим в облаците. Първата победа беше доста значима, само че имаме доста дълъг път, в случай че желаеме да оставим отпечатък на шампионата. Ще играем с хъс, тъй като това отличава мексиканските футболисти ", даде обещание Осорио преди дуела.

Какво би трябвало да знаете за международното
Пълна стратегия на международното и къде ще се излъчват мачовете: вижте тук
Кои са любимците: Бразилия против европейските тимове
Кои са стадионите: четете тук
Кои са футболистите, които могат да впечатлят: четете тук
Гласът на бизнеса и спонсорите: четете тук
Какво чака българският бизнес около международното: четете тук
Кои са топките от международните шампионати: разгледайте галерията
Кой е по-по-най измежду състезателите и тимовете: разгледайте графиките

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (276)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР