Преди осем години в Москва, на 100 метра от стените

...
Преди осем години в Москва, на 100 метра от стените
Коментари Харесай

Режимът на Путин се страхува дори от мъртвия Борис Немцов, дъщеря му: Съдбата му е неразривно свързана с Украйна

Преди осем години в Москва, на 100 метра от стените на Кремъл беше погубен опозиционният политик, някогашният вицепремиер на Русия Борис Немцов.

През юли 2017 година московският областен съд призна за отговорни в убийството петима чеченци, които получиха присъди от 11 до 20 години затвор.

Организаторите и поръчителите на убийството не са открити и до през днешния ден.

Според фамилията на Немцов, както и по данни от следствия на The Insider, Bellingcat, " Медиазона " и Военновъздушни сили, в организацията на убийството биха могли да са забъркани хора от обкръжението на Рамзан Кадиров и Владимир Путин.

В разнообразни градове на Русия през вчерашния ден се организираха събития в памет на политика, който се разгласи намерено против режима на Путин и срещу войната с Украйна.

В Москва националният мемориал, както го назовават руснаците, съществува към този момент съвсем осем години на мястото на убийството му на Големия мост на Москва река. Службите по чистотата непрестанно отстраняват фотосите, цветята, плакатите, полицията арестува опозиционни деятели на самото място на поклонение, само че мемориалът се възражда още веднъж и още веднъж.

В понеделник московчани още веднъж всеобщо носиха цветя и свещи на мемориала.

Полицията изборно серпантина минувачите, само че не ги арестувала, а се ограничавала единствено с въпроси и инспекции на документи.

По-късно стана известно, че е арестувана жена, която с изключение на цветя, носела афиш с думата " Борись " (игрословица с името на Немцов, когато към него се прибави ь, смисъла се трансформира и думата към този момент значи " Бори се " ).

" Настоящее время " оповестява че акции в памет на Немцов е имало в Казан, Перм, Екатеринбург, Новосибирск. Там хората поставяли цветя на спонтанни мемориали, нормално там, където има монументи на жертвите на политическите репресии в Съюз на съветските социалистически републики.

В Свердловска област обаче е имало възбрана да се носят плакати, портрети и свещи, разрешили единствено слагането на цветя.

Единственият град в Русия където акция в памет на Немцов е била позволена от управляващите е Барнаул.

Припомняме, че Борис Немцов се разгласи намерено против окупацията и последвалото анексиране на Крим. През 2014 година стана основател на " Походите на мира " - митинги срещу съветската експанзия в Украйна и началото на войната в Донбас.

Той беше наблюдаван непрестанно от сътрудници на ФСБ откакто се разгласи за разширение на глобите против обкръжението на президента Владимир Путин. Многозначителен е фактът, че следенето е прекъснато на 21 февруари 2015 година, седмица преди да бъде убит в Москва.

В деня на осмата годишнина от убийството пред Радио " Свобода " дъщерята на Борис Немцов - Жана - напомни, че още през март 2014 година на митинг, в който вземат участие близо 50 хиляди души, той назовава съветската експанзия против Украйна " война " и " безумство ".

" Той сподели тогава, че водиме война с народ, който ни е непосредствен, че в лицето на Украйна ще получим зложелател, както и стана. И когато той беше погубен аз непрестанно говорех за това, че неговата трагична орис е неразривно обвързвана със ориста на Украйна.

Той беше уверен демократ, искаше Русия да живее в мир със съседите си, само че когато той предупреждаваше за опасността от война, а той имаше поради пълномащабна война, беше изпреварил времето.

През 2014 година той сподели " в случай че позволите на Путин да стигне до Лвов, той ще стигне до Лвов, в случай че му позволите да стигне до Киев, той ще стигне до Киев. Тогава малко хора го чуха. Дори хора, които се смятаха за негови последователи ", разяснява Жана Немцова.

Та изрично декларира, че убийството на татко и на процедура не е било разследвано от съветските управляващи.

" Но аз не съм сюрпризирана. Ако става дума за следствие на политическо ликвидиране, в нашата страна е невероятно да бъдат реализирани някакви резултати. Но има отчет на ПАСЕ, на ОССЕ за хода на това следствие и там с безусловно точни формулировки е квалифицирано това " следствие ", за това, че не е направено нищо. Там са събрани всички значими документи, които ще използваме след това.

Нещо повече, аз считам, че хората, които имат информацията за убийството, в някакъв миг ще изискат да я оповестят, има избрани свидетелства за това кой е забъркан, има записи от камерите, тези неща са непокътнати и ще пристигна моментът, в който, в случай че отговорните към момента са живи - ще бъдат осъдени ", споделя щерка му.
Преди година, още в първите седмици на мръсната съветска война против свободна Украйна, по самодейност на Столичния общински съвет градината до метростанция „ Жолио Кюри “ бе преименувана и към този момент носи името на Борис Немцов, а алеята пред Руското посолство в София получи името “Героите на Украйна ”.
 Столична община се оказа единствената обществена институция, която издигна на фасадата на постройката си украинското знаме, демонстрирайки съпричастност с украинския народ и споделяйки демократичните полезности за независимост и самостоятелност. Заради тази интензивност съветският дипломат Елеонора Митрофанова назова общинарите фашисти, само че държавната власт в лицето на държавното управление на Кирил Петков не реагира на арогантното й държание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР