Преди около 70 години, футболът е една от най-големите страсти

...
Преди около 70 години, футболът е една от най-големите страсти
Коментари Харесай

Унгария зарази света с футбол, създаде таланти и потъна в забрава – днес Англия, Бразилия и Аржентина дължат много

Преди към 70 години, футболът е една от най-големите пристрастености на Европа. Освен адреналин и наслаждение от красивата игра, множеството страни съумяват да политизират спорта, трансформирайки го в димящия револвер на пропагандата. И по този начин се връщаме през далечната 1953 година с гостуването на Унгария в Англия. Приятелската футболна среща ще бъде нещо като обмяна на опит, треньорите ще сверят часовниците, а британската аудитория счита, че това ще е просто един занимателен мач.

Очакването ще издържи тъкмо 45 секунди – толкоз е належащо на унгарците да отбележат първия гол в мрежата. През останалите 89 минути и 15 секунди ще има кански страдания за британските джентълмени, които в един миг не просто ще изгубят положителното си име, само че и ще прибягнат до грубости на терена.

Крайният резултат е 6-3 в интерес на гостите. Водач на унгарския футболен университет е Ференц Пушкаш. По време на лекцията, която се чете на основателите на футбола, той не просто ще направи домакините за смях, само че ще се постарае да подчертае превъзходството на своите съотборници. През цялото време се следи една невероятна техника, скорост на игра и нови тактики, за които нито един английски треньор не се е замислял.

На потегляне унгарците ще им пожелаят триумф, до момента в който англичаните ще се върнат назад в съблекалнята и ще мислят какво в действителност се е объркало в този хубав интервал. Отговорите не са малко, само че още по-страшното е, че англичаните ще влагат доста време, с цел да схванат какво тъкмо се е объркало и по какъв начин да подобрят играта си. Около 6 месеца по-късно, двата тима ще се срещнат още веднъж в Будапеща.

Всички ще имат очаквания и упования, само че англичаните идват с освен това – нова тактика и много по-сериозно предпочитание за реванш. След 90 минути яростна борба, те ще могат да се зарадват на един гол в противниковата врата. Точно толкоз коства тактиката им – един гол, само че за сметка на 7 в тяхната лична. Унгарците за следващ път демонстрират, че британският футбол изостава фрапантно и по никакъв метод не може да се върне назад в играта, изключително откакто класата е явна.

Победа над Англия не е нещо кой знае какъв брой особено, най-малко в това далечно време, само че Унгария не стопира с този яростен рейд. През 1952 година златният им отбор ще завоюва Олимпийските игри и ще продължи да държи короната в продължение на четири години без нито една загуба. Това е класа, която няма по какъв начин да се отхвърли. Докато унгарците не престават да колят и бесят на стадиона, останалите тимове не стопират да търсят вярна посока за детрониране на първенците.

Чудото се случва през 1954 година Това е животът на една футболна империя, а някои спортни специалисти са на мнение, че множеството значими книги за футбола се раждат през 20-те години на предишния век, като един от по-сериозните приноси в този спорт, са точно на унгарците. Именно те пътуват из по-голямата част на Европа и Съединени американски щати и преподават този спорт, а с него имали опция да извлекат и много съществени позитиви.

Преди да покажат наученото и да стартират да натрупат победи, футболът и още доста други спортни дисциплини ще бъдат сложени на назад във времето. Втората Световна война и Холокоста ще слагат в пауза естествения живот и пристрастеността към спорта. Унгарските треньори и футболисти са надарени, само че откакто огромна част от тях са евреи, ясно е каква е ориста им.

Футболът е болест даже за интелигенцията на Будапеща, която сменя внезапно посоката на литературни, политически и всевъзможни други диспути, с цел да разисква придвижвания, тактика, скорост, подготовка и най-различни други трендове. Унгария тупти с този спорт и бързо стартира да прави игрища, да тренира децата си и да възхвалява отборната игра като най-сигурния метод за победа.

С връщането на положителната остаряла игра ще има една доста сериозна борба, този път сред работническата класа и междинната класа. Тук никой не се интересува от опциите на родителите, а от опциите на детето. Футболът става един от най-предпочитаните спортове и децата постоянно ще откриват своето място там. Ако едно семейство има момче и то не играе футбол, значи има нещо доста неправилно във семейството.

Унгарските посланици на футбола ще доближат даже Бразилия през 30-те години на предишния век. Изодор „ Дори Кюрсчнер ще успее да направи гражданска война и през 1958 година точно Бразилия ще успее да грабне международната купа. Имре Хирсчл ще е друга легенда, която попада в Уругвай и Аржентина. Никой не знае какво тъкмо е преподавал на тамошните тимове, само че е ясно, че когато си потегля, футболът към този момент е завладял всичко.

До през днешния ден в Европа ще открием, че следите на футбола са завещани от маджарски треньори. Някои от тях са водили тимове в Австрия, Дания, Франция, Германия, Холандия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Съединени американски щати и някои от някогашните югославски страни. Повече от 60 маджарски треньора са помагали за основаването на тази вяра в Италия сред 1920 и 1945 година Торино в никакъв случай няма да не помни Ерно Ербщайн и основаването на един от най-великите тимове в историята на футбола.

Втората Световна война ще пристигна с цена за тези треньори. Мнозина ще са принудени да играят за удоволствието на надзирателите и по този начин да завоюват живота си. Не можем да приказваме за феърплей в това време, само че футболът е бил метод за оцеляване, тъкмо както е бил и боксът за някои професионални спортисти. Оцеляването на Холокоста за някои футболисти и треньори е добра вест, само че други незабавно са погълнати от руските репресии и гонения.

Няма по какъв начин да не открием, че огромна част от унгарските треньори са останали в историята и могат да се преглеждат като невъзпяти герои. Мнозина признават, че модерният футбол дължи доста на тях, а историите могат да бъдат открити зад всеки ъгъл. Последната диря за качествения маджарски футбол ще се забележи през 1956 година с натиска на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава завършва и златната ера на този спорт.

Ференц ще се счита за един от най-хубавите футболисти на всички времена, откакто съумява да означи 84 гола в 85 интернационалните мача. Освен златен орден от Олимпийските игри и международна купа, той добавя витрината с три европейски трофеи. През цялата си кариера отбелязва общо 806 гола в 793 публични срещи. След Унгарската гражданска война е заставен да имигрира в Испания и да играе за Реал Мадрид.

Като клубен играч съумява да означи 618 гола в 619 мача. Ференц има на свое име стадион, премия от FIFA за най-красив гол и попада в класацията на Пеле за 100-те най-хубави футболиста на всички времена. Едно е несъмнено, пристрастеността и страстта, с която унгарските треньори и футболисти играят, през днешния ден може да бъде открита в целия свят, само че малко на брой знаят, че любовта им към играта е единственото, което е належащо за основаването на спортна просвета, която слага здрави основи.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР