Преди около 300 милиона години се появяват крилати насекоми, които

...
Преди около 300 милиона години се появяват крилати насекоми, които
Коментари Харесай

Произходът на пеперудите: разгадана е 100-милионна мистерия

Преди към 300 милиона години се появяват крилати инсекти, които се хранят с мъхове, черничеви гъби и папрати – това са първите молци, които са дейни извънредно през нощта. В един миг обаче група от молци се появява денем, с цел да стартира да се храни с нектара на цветята, които еволюират дружно с пчелите. Това събитие е довело до появяването на нов тип инсекти – пеперудите. И по този начин, какво е предиздвикало молците да летят денем?

Дълго време се считаше, че за това са отговорни прилепите. След изгубването на динозаврите те са проявявали особена свирепост към нощните инсекти. Но с помощта на обстоен ДНК разбор учените опровергаха тази версия, като откриха точния миг, в който молците са се трансформирали в пеперуди. А в този момент откривателите са съумели да открият къде са се появили първите пеперуди, с какво са се хранили и по какъв начин са се популяризирали по света.

Къде за първи път са се появили пеперудите

ДНК изследване от 2019 година демонстрира, че пеперудите са се появили преди към 100 милиона години. Това значи, че то предхожда изгубването на динозаврите, което от своя страна значи, че повода за появяването им евентуално не е обвързвана с прилепите, а и молците някак са разбрали по какъв начин да не стават лесна плячка за хищниците. До последния миг обаче оставаше мистерия къде са се появили и по какъв начин са еволюирали, до момента в който са завладявали всички континенти на Земята.

За да схванат това, учени от разнообразни страни в продължение на години съставяха дървото на живота на пеперудите въз основа на ДНК на над две хиляди типа, които показват всички фамилии на тези инсекти (но не всички типове, защото те са към 110-150 хиляди). Учените също по този начин са прекарали дълго време във деликатно проучване на навиците на тези инсекти, както и еволюцията и разпространяването на растенията, които обезпечават храна на пеперудите.

Авторите са направили и задълбочено изследване на 11 вкаменелости на антични пеперуди, без което съгласно тях не биха могли да получат нужната информация. Това са били редки типове, които са имали крила, тънки като хартия, и сходни на влакна фини власинки. Вкаменелостите са дали опция на създателите на научната работа да дефинират основните моменти в еволюционните събития.

Според проучване, оповестено в Nature Ecology and Evolution, първите пеперуди са се появили в Северна Америка. През този интервал континентът е бил разграничен на две от огромен морски проток, а днешно Мексико е било обвързвано с дълга дъга с териториите, които в този момент се намират в Съединени американски щати, Канада и Русия.

По какъв метод пеперудите са се популяризирали в целия свят

Северна и Южна Америка по времето, когато пеперудите се популяризират по света, въпреки и да не са свързани с Панамския провлак, пеперудите са в положение да прекосят провлака. Поради това Южна Америка се трансформира във втория континент, на който те се заселват.

По това време Южна Америка е била относително близо до Африка. Въпреки това пеперудите е трябвало да изминат дълъг път, преди да доближат този континент. Първоначално те са стигнали до Азия през Беринговия мост от това време. Да напомним, че в миналото това е бил сектор от сушата, от който през днешния ден са останали единствено два обитаеми острова – Ратманов и Крузенщерн.

Основният „ напор “ идва от Азия, когато те стартират бързо да се популяризират в останалата част на света. Първоначално те пускат корени в Близкия изток, а по-късно превземат Африканския Рог. След това пеперудите си проправили път до Индия, която тогава е била заобиколена от всички страни от море.

Пеперуди в Антарктида?

Учените допускат, че в миналото пеперудите са живели даже в Антарктида. Всъщност точно оттова те са пристигнали в Австралия. Не бива да се не помни, че Земята от време на време претърпява интервали на световно стопляне и изстудяване. По време на интервалите на стопляне междинната температура на планетата е била доста по-висока от сегашната. Известно е, че преди два милиона години даже Гренландия е била доста по-топла, в сравнение с е в този момент, което я е направило в действителност зелен остров.

Пеперудите доближават Антарктида през Южна Америка. Оттам е елементарно да се стигне до Австралия, защото тя е обвързвана със северния континент. Но към Европа тези крилати инсекти не са мигрирали незабавно, защото са се задържали в Западна Азия в продължение на 45 милиона години.

Причините, заради които пеперудите дълго време не са се срещали в Европа, не са ясни на учените. Но резултатите от късната им поява тук са забележими и през днешния ден. Факт е, че в Европа се срещат доста по-малко типове от тях, в сравнение с в други елементи на света.

Растенията, с които са се хранили първите пеперуди

Учените означават, че еволюцията на пеперудите и цъфтящите растения е тясно обвързвана. Тази връзка е довела до бърза диверсификация и в двете витални линии, т.е. до появяването на многообразие от типове както пеперуди, по този начин и цветя. Ето за какво, щом пеперудите са се появили в една или друга част на света, там по едно и също време са се появили голям брой техни типове. И всеки тип е бил подвластен от избрана група растения.

Първите пеперуди са се хранили с бобови растения. Пеперудите са първите опрашващи бобовите растения инсекти, като по-късно към тях се причисляват пчелите, мухите, колибритата и даже бозайниците. По същото време пеперудите стартират да уголемяват усета си и да се хранят и с други растения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР