Преди няколко седмици британският вестник Guardian публикува историята на италианка,

...
Преди няколко седмици британският вестник Guardian публикува историята на италианка,
Коментари Харесай

Лондон дава нов шанс на европейци, пропуснали да заяват, че остават и след Brexit

Преди няколко седмици английският вестник Guardian разгласява историята на италианка, която от 14 години живее във Англия, само че може скоро да се наложи да я напусне поради хаоса от правила след Брекзит.

Силвана (името е сменено) е вложител в софтуерна компания, има позволение за непрекъснато пребиване и все пак е измежду тези жители на Европейския съюз, които не са разбрали по какъв начин тъкмо е организиран статутът им, откакто Англия напусна общността. В нейната обстановка са стотици хиляди европейци, открили се в страната преди тя да напусне Европейски Съюз.

Действащата до момента така наречен скица за определяне планува жителите на Европейски Съюз, които са живеели на Острова по-малко от 5 години преди Брекзит и са декларирали след референдума, че желаят да останат, да подадат още веднъж молба за статут, когато престоят им към този момент е 5-годишен. Ако не го създадат, те автоматизирано губят правата си на престояване, работа, наемане на парцел или достъп до услуги във Англия.

Силвана обаче схваща, че е трябвало да подаде нова молба едвам при опит да направи здравна застраховка на щерка си преди пътешестване. А срокът за това е бил до юни 2021 година Властите дълго време въпреки всичко позволяват подаване на документи и със забавяне, в случай че за това има уважителна причина - напримерлипсата на достъп до интернет, лимитирани компютърни умения, незадоволително добър британски език. Или в случай че европейските жители не са разбрали в точния момент, че са длъжни да заявят още веднъж уседналост, в случай че желаят да останат.

Последното изключение от разпоредбите е анулирано през лятото на 2023 година Няма точна статистика какъв брой от близо 4 млн. европейски жители във Англия, близо 200 000 от които българи - по неофициални данни, са в ситуацията Силвана.

В последна сметка английските управляващи вземат решение да удължат периодите за подаване на документи за статут на уседналост от европейци, които са пропуснали периодите за това след Брекзит. Организации като The3million, която пази правата на жителите на страни от Европейски Съюз на Острова, обаче считат, че връщането към старите правила е единствено частична победа.

" Разочаровани сме, че вътрешното министерство към момента не приема документите за непрекъснато пребиване като задоволителна причина да можеш да кандидастваш по схемата за определяне и след крайния период, и да чака хората да се молят на колене и да съжаляват надълбоко, за това че не са разбрали в точния момент, " споделя Андрея Думитраке от самодейността.

Организацията организира и разяснителна акция за жителите от Европейски Съюз във Англия.

Ситуацията с уверждането на статута на европейците, които към този момент живеят в Обединото кралство, идва на фона на оповестения преди месец нов проект на английското държавно управление, който цели да понижи броя на мигрантите, идващи в страната. Той включва по-строги правила за издаването на визи, смяна на листата на специалностите, за които се търсят фрагменти, както и по-строги ограничения за това служащите да имигрират дружно с някои членове на своите фамилии.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР