Преди няколко години от тостера на американката Даян Дуайзър излиза

...
Преди няколко години от тостера на американката Даян Дуайзър излиза
Коментари Харесай

Да вярваме ли на очите си или защо мозъкът ни вижда лица навсякъде

Преди няколко години от тостера на американката Даян Дуайзър излиза филия. Най-обикновена, препечена. Тя отхапва от нея, само че като се вглежда по-късно, вижда лицето на Дева Мария. Новината обикаля Съединени американски щати и света и не след дълго едно виртуално казино заплаща за към този момент невероятната филия 28 хил. $. Години наред хиляди хора се дивят на изображението.

Kанадец пък засне на видео облаци по време на стихия, разразила се над гр. Гранд Фолс. В средата на записа за броени секунди облаците извайват няколко ясно обрисувани човешки лица. Милиони души са видели клипа на Денис Фармър в YouTube.

Съвсем наскоро пък в силистренското село Кайнарджа пенсионерката Мария Прахова откри човешки лик върху дънер. Докато взимала дърва за огрев, видяла в един от трупите физиономия. Снимката се прочу в цяла България, а локалните хора разпознаха в нея кралица Десислава, брачна половинка на българския държател севастократор Калоян – по този начин, както е изографисана в Боянската черква.

Защо става по този начин? Защо виждаме лица на всички места към нас? Изглежда, е доста значимо да можем да го вършим, откакто

в мозъка си имаме особено място,

което дава отговор за реализирането на това различаване.

Една от вероятните хипотези е, че това е от огромно еволюционно значение. Установено е, че новородените бебета избират да следят и реагират на майчиното лице. И освен това - те са по-спокойни, когато гледат каквито и да било форми, наподобяващи формата на човешкото лице. Това значи, че разпознаването на лица е " програмирано " в мозъка, даже в облици, които едва наподобяват на лица. Вероятно е по-добре да се възприемат лица, когато няма такива, в сравнение с да се пропущат, когато ги има. Предимство е от адаптивна позиция.

Как се оправят тогава хората, страдащи от прозопагнозия - селективна загуба на дарба за различаване на лица в резултат на мозъчна контузия? Удивителното при тази болест е, че пациентите разпознават елементарни предмети, само че не и лица, и са неспособни да разпознават лицата на близки другари, родственици и даже своите лични. 

Преди да възприемаме каквото и да било, ние би трябвало да го усетим като външен дразнител. Това става по разнообразни способи - образно, слухово или посредством досег.

Зрителната система е една от най-сложните в нашето тяло .

Тя е освен най-точна, само че е и извънредно бърза (разпознаваме по осем предмета на секунда).

Интересното е, че макар че съществуват голям брой белези, по които да разпознаваме образно обектите - цвят, придвижване, материя, - за най-съществен от всички се счита формата. Местоположението, светлосенките и дълбочината на другите предмети може да се трансформират, само че ние въпреки всичко сме в положение да ги разпознаваме и дефинираме. Кифлата е кифла, само че повече наподобява на Майка Тереза – дали тъй като напълно наскоро сме видели лика й по малкия екран?
" Входящият файл ", който вкарваме като изображение през очите си, се свързва по някакъв метод с към този момент складирано образно изложение в дълготрайната ни памет. За момента този метод на свързване е към момента незнаен. След това се реализира достъп до намиращата се като библиотека смислова информация за въпросния обект.

От всичко това следва, че зрителното разбиране е поетапен развой. Но разпознаването на предметите може и да ни обърка, да вземем за пример според от позицията и ъгъла, от които ги гледаме.

И тъкмо тук се намесват... илюзиите .

Визуалните илюзии са резултат от няколко разнообразни процеса на възприемането. Например, в случай че гледаме едно кубче, ние имаме склонността да му припишем наименованието и смисъла на " кубче ", въпреки че осъзнаваме, че виждаме единствено три от страните му. Следователно въпреки всичко съществува възможност да сме сбъркали и в реалност да гледаме нещо напълно друго. Така че придаването на значение на видяното идва съвсем незабавно дружно с образното му отчитане, само че двата процеса са същностно разнообразни.

Погледнете лицето в облака. Или пък

капака на колата, на който се вижда Майкъл Джексън.

Обикновено имаме вяра на очите си, без да оспорваме истинността и действителността на това, което виждаме, и не прекарваме време в премисляне на обстановката. Ами илюзиите? Те съставляват осуетяване на действителните усещания (за разлика от халюцинациите, които пораждат без външен стимул). Дразнителят е действителен обект, а илюзията се образува от „ изкривената ” промяна на възприемането му. С други думи, ние възприемаме облака като лице, тъй като вършим такива логичен връзки в мозъка си, които пораждат въз основата на неща от действителния живот, неща, които към този момент сме претърпели - просто свързваме информацията с базата данни, с която разполагаме.

Често илюзиите изчезват, когато изгубим централизация или когато някой ни каже: това не е действително. Например, когато нощем вземаме клатещите се от пролетния вятър клони за пристъпващ нападател.

А съществува и още един постоянно протичащ се феномен - така наречен парейдолия. Това са усещания, които пораждат в резултат на неверно интерпретиране и неверно усещане.

Най-известният образец за парейдолия е лицето на Марс

в региона Кидония, което е снимано за пръв път от галактическия уред „ Викинг 1 “ през 1976 година И въпреки че тази фотография става причина за голям брой разногласия измежду научните и паранормалните среди, съществуват и по-изненадващи образци. Хиляди хора по света да вземем за пример настояват, че Исус Христос и Дева Мария са им се явявали персонално. Но не посредством физически въплъщения, а под формата на онази препечена филийка да вземем за пример или пък в полуразтопена свещ, шамфъстък, рентгенова фотография, замръзнала висулка. Ако и вие имате собствен личен Христос в свещника или разполагате с усмихната микровълнова печка и просълзен тостер, значи всеки ден преживявате парейдолия. Но не се стряскайте, в множеството случаи тя просто е симптом на развито въображение и рядко – на болестно положение.

Трябва да бъдете деликатни въпреки всичко -

както всяка друга човешка уязвимост, по този начин и прекомерното въображение може да бъде атакувано. Става дума за рекламния пазар. Известно е да вземем за пример, че по-голямата част от феновете на колите избират по-мъжествено изглеждащи коли. Така комбинацията от леко издължени фарове и здрава ризница могат да основат илюзията за неумирим звяр, препускащ по пътищата, което притегля повече клиенти и надлежно води до повече продажби и доходи. А забелязали ли сте, че на множеството реклами стрелките на часовниците са на 10 ч. и 10 мин.? Така наподобяват усмихнато лице. Как да не те завоюва?

Много компании за бърза закуска употребяват същия метод, сервирайки ни усмихнати салати и плезещи се сандвичи. И тъй като живеем забързан, сложен и леден живот, ще се връщаме още веднъж и още веднъж в същата сладкарница единствено тъй като картофките в хамбургера са извити като в усмивка.

Въпреки многото информация към момента не можем да отговорим изрично на въпроса за какво хората имат податливост да виждат несъществуващи в дадените миг и пространство неща. Може би в последна сметка човек просто вижда това, което има потребност да види.

Елвира Николова


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР