Преди няколко дни отново стана известен зоопаркът в Разград с

...
Преди няколко дни отново стана известен зоопаркът в Разград с
Коментари Харесай

Лъвовете в Столичния зоопарк живеят в най-добрите условия

Преди няколко дни още веднъж стана прочут зоопаркът в Разград с един куцащ лъв. След историята на лъвчетата Терез и Масуд и по-големия им другар Иван Асен преди няколко години очевидно този зоопарк се обрисува като един от най-проблемните. Новината съответства с опита на news.bg да получи информация за броя и положението на мрежата от зоопаркове в България и какво прави Министерство на околната среда и водите за възстановяване на изискванията за животните. Зададохме редица въпроси, само че от Министерство на околната среда и водите и до този миг не сме получи отговор., бяхме на разходка в столичния зоопарк, който е освен най-големия, само че и водещият у нас по условия и старания, които се поставят за една по-добра среда, както за животните, по този начин и за хората. Разговаряхме и с неговия шеф Добромир Бориславов и с представители на Софийския зоопарк.

Продължаваме да чакаме отговорите на Министерство на околната среда и водите.

Столичният зоопарк е дом на стотици животни. Всеки ден дребни и огромни гости опознават четириногите, докосвайки се до метода им на живот. Едни от най-търсените жители на парка са огромните котки . Именно за тях ни описа Радко Сертов - основен организатор в Столичния зоопарк и отговарящ за бранш " Хищници ".

От столичния зоопарк се похвалиха, че са създали огромна реституция на загражденията при лъвовете , като по този метода те са ги разширили неведнъж. Два лъва царуват в зоопарка у нас- мъжки и женски. Загражденията особено за лъвовете са най-хубавите в целия Балкански полуостров - прави се опит те да наподобяват и наподобяват савана, което е естественото обитание на царствените котки.

Главният организатор в Столичния зоопарк изясни, че преди лъвовете са разполагали с външни кафези от 20 кв м. Те са били обзаведени с плочки и по думите му са изглеждали доста неприятно. Самите животни не се усещаха добре, добави той. Сега тези територии са неведнъж увеличени с естествена почв а. В тях има треви, шубраци, уреди за катерене на животните, които обичат да го вършат.

Леопардите и ягуарите имат езера, в които могат да се охладят през лятото. Столичния зоопарк е дом и на тигри, персийски, снежни леопарди и ягуари.

Зоопаркът у нас има традиция в развъждането на огромните котки. Той взе участие в размножителни стратегии към ЕАЗА. Заради разширението на клетките обаче е понижен видовият състав на семейство котки.

За в бъдеще зоопаркът възнамерява да стартира дейното размножаване на персийските котки и питейните заведения.

В момента двойката ягуари са възрастни и е мъчно те да бъдат размножавани, само че за сметка на това са в положително положение, добави Сертов.

От столичния зоопарк са удовлетворени и от комплекса за маймуните - съвсем всички заграждения с дребни изключения, дават отговор на европейските стандарти.

Тази година е направена една реорганизация като подготовка на зоопарка да посрещне една мечка от Сингапур. Това лято тя би трябвало да дойде като булка за мъжкия мечок Лион.

От зоопарка се гордеят и със своите нови жители - двугърбите камилите . Животните са на една година. Все още не са достигнали полова зрялост, само че когато това се случи, това ще бъде едно доста положително размножаващо се стадо, защото животните нямат роднинска връзка по сред си.

Освен с камили, столичният зоопарк се е сдобил с едно кинкажу и две птици носорог.
 4 двугърби камили от Унгария се настаниха в столичния зоопарк
4 двугърби камили от Унгария се настаниха в столичния зоопарк

Те са в категория " Критично заплашен тип "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР