Преди NFT да преобърнат света на изкуството, художникът Ив Клайн

...
Преди NFT да преобърнат света на изкуството, художникът Ив Клайн
Коментари Харесай

Анонимен човек плати над 1 милион долара за невидимо произведение на изкуство – и не е първият с такава покупка

Преди NFT да преобърнат света на изкуството, художникът Ив Клайн продава на процедура нищо в подмяна на кюлчета злато. Като една от основните фигури на придвижването nouveau réalisme (нов реализъм), Клайн е пионер на концептуалното изкуство и сред 1959 година и гибелта си през 1962 година, той прави едно от най-скандалните артистични изяви в своята кариера – продава серия от разписки за невидими „ зони “ като за тях приема заплащане единствено в златни кюлчета. Сега, шест десетилетия по-късно, една от тези разписки е продадена на търг за над 1 милион $.

Бележка за „ зона “

Търговецът на антики Жак Кугел е първичният притежател на въпросната квитанция и се счита, че е един от дребното, които не са изгорили доказателствата за покупката си, оповестява Тейлър Дефо от Artnet. Разписката е показана в огромни европейски културни институции като лондонската изложба Хейуърд и Парижкия Център Помпиду. Бившият притежател на галерията Loïc Malle в последна сметка купува творбата, след което го излага на търг дружно с над 100 други продукта от частната му сбирка.

Оскар Холанд от CNN написа, че разписката, която е по-малко от 20 сантиметра необятна, е направена да наподобява като банков чек. Подписана от Клайн и датирана на 7 декември 1959 година, листът хартия дава на получателя благосъстоятелност върху един брой Zone de Sensibilité Picturale Immatérielle.

„ Някои оприличават това прекачване на такава нематериална зона посредством квитанция като предходник на NFT, която технология сама по себе си разрешава обмена на нематериални творби “, написа Sotheby’s в своя аукционен азбучник. „ Ако прибавим, че Клайн е водил указател на поредните притежатели на „ зоните “, тук е елементарно да се откри друга революционна идея – блокчейн. “

За да отдаде респект на тази връзка, аукционната къща приема – за първи път – заплащания в криптовалута за творбата. Продажбата надалеч надмина първичния изчислен диапазон от $300 000 до $550 000 и след таксите купувачът ще заплати общо 1,2 милиона $. Според Sotheby’s клиентът им е „ частен европейски колекционер “ и е „ прекомерно рано да се каже “ дали в действителност ще заплати в криптовалута.

 Seine by Eiffel

Река Сена и Айфеловата кула в далечината

Клайн ползва златото, което не хвърля в Сена, за други свои концептуални планове. Той употребява част от него за своята серия Monogolds и ползва златен лист от първите четири продажби в неизвестен реликварий, отдаден на Света Рита (на главната фотография най-горе), настойничката на изгубените дела, като дава приноса си на монахини в италиански манастир, отдаден на светицата. Монахините от своя страна резервират творбата на изкуството анонимно, до момента в който земетресение през 1979 година не унищожава историческите фрески на манастира. Когато демонстрират мощехранителя и златото вътре в него на художник, той бързо разпознава създателя на творбата като Клайн.

Известен със своята фотография „ Скок в празнотата “ от 1960 година, формирана от две обособени изображения, показващи рухването на художника от висока стена, Клайн реалокира границите на усещанията на феновете за действителността в своето изкуство. Неговите „ зонови “ разписки са продължение на по-ранна работа, която той назовава „ Пустотата “ – бяла, празна стая в парижка изложба.

„ Исках да основа, установя и показва на публиката рационално живописно положение в границите на картинна изложба “, казwа той през 1959 година „ С други думи, аз се стремях да основа атмосфера, изящен климат, който е незабележим, само че участва. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР