Преди немските таксита са били черни, но в цвят слонова

...
Преди немските таксита са били черни, но в цвят слонова
Коментари Харесай

Защо такситата в Германия са бежови?

Преди немските таксита са били черни, само че в цвят слонова кост са част от нормалната улична сцена повече от 50 години. Промяната на цвета е била инициирана от някогашния министър на превоза Георг Лебер, който наредил смяната на цвета през 1971 година След това таксиметровите превозвачи са разполагали с пет години, с цел да боядисат транспортните си средства в RAL 1015, формалният код за цвят светла слонова кост.

Но за какво е била определена и наложена тъкмо тази цветова скица за таксита? Навсякъде по света такива пътнически транспортни средства се оферират в разнообразни цветове - в Ню Йорк да вземем за пример са боядисани в характерен, привличащ вниманието колорит на жълто.

В Лондон, въпреки това, както първите фамозни лондонски таксита, по този начин и техните модерни наследници са декорирани в изтънчено черно. Според легендата старите „ черни таксита “ дължат своята обичайно висока форма на условието благородните хора в ранните години на това транспортно средство да влизат и излизат, без да смъкват шапките си.

В Хонг Конг ще срещнете сини, зелени и червени таксита. Те се разграничават според от кварталите, в които пътуват - а от време на време и от цените. Междувременно в доста страни по света въобще няма правила за това по какъв начин такситата би трябвало да наподобяват или да бъдат боядисани. В Куба, да вземем за пример, пасажерите имат избор сред частни таксита, които идват под формата на ретро американски коли в разнообразни цветове, и публични държавни таксита с съвременен дизайн, които са най-вече жълти.

Но да се върнем към Германия. Как се е появило условието такситата в тази страна да наподобяват значително еднообразно бежови? В изявление за берлинската телевизия RBB, вицепрезидентът на Федералната асоциация на таксиметровите коли и колите чартърен (BVTM), Херман Валднер, оправдава решението за смяна на цвета от черен на светлобежов през 1971 година, като споделя, че черните таксита на това времето към момента са нямали климатик. В резултат на това колите са се нагрявали прекалено много, когато бяха изложени на слънчева светлина, нещо неприятно за водачите и пасажерите. От друга страна, светлият цвят се смята за по-забележим, което значи повишение на сигурността.

Желанието за предпазлив, сериозен външен тип на такситата се е наложило против някой различен по-забележим предупредителен цвят. Освен това се твърди, че практични съображения са довели до желанието към светлобежовото - да вземем за пример тъй като прахът и мръсотията не са толкоз забележими, както при по-тъмните цветове и такситата към момента наподобяват добре поддържани даже след дълъг работен ден. Освен това по-малките вдлъбнатини и повреди не са толкоз забележими.

И по този начин RAL 1015 става цветът на такситата. Но освен, тъй като и частни лица имат право да карат колите си в този цвят. Но опитът демонстрира, че това са редки изключителни случаи. Въпреки че светлата слонова кост в този момент значително се възприема от популацията като знак на такситата, цветът не се изисква в цялата страна за такива транспортни средства.

Тъй като през 1971 година не е имало съглашение по отношение на това дали би трябвало да има еднакво условие, е било контрактувано като компромисно решение да се даде опция на федералните провинции да разрешат изключение от общото условие за цвят. На това се базират в Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц, Саарланд и Шлезвиг-Холщайн - там някои от такситата им не са бежови.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР