Преди началото на зимата всеки трябва да се погрижи за

...
Преди началото на зимата всеки трябва да се погрижи за
Коментари Харесай

Храни, които укрепват имунната система

 храна Преди началото на зимата всеки би трябвало да се погрижи за имунната си система, само че за задачата не е наложително да купувате скъпи медикаменти и да товарите организма си с токсини. По-подходящо е да включите в хранителния си режим натурални имунопротектори. Ето и някои от есенните блага на природата, които ще ви оказват помощ да укрепите имунната система и да се подготвите за студената зима.

Чесънът

Не инцидентно го назовават „ пеницилин за сиромаси “. Чесънът има мощни антибактериални свойства и защищава от инфекциозни болести като грип, с помощта на фитонцидите. Той е и натурален бранител на имунитета, тъй като бактериите не могат да изработят резистентност към него, както вършат това антибиотиците. Той е отлична фалшификация към ястията, а неприятната миризма се отстранява елементарно с малко магданоз или лист от мента.

Джинджифилът

Днес не е проблем да намерите от този корен и на българския пазар. Джинджифилът е богат на антиоксиданти и има бактерицидни свойства. Той има свойството да сгрява организма и е подобаващ за зимните месеци или за тези, които все им е студено. През есента и зимата може да го добавите в салатата, супата, печеното, даже и в сладкиша. Може даже да си сварите чай от него. Този чай подтиква обмяната на веществата и ще ви помогне да отслабнете. За да го приготвите, нарежете на ситно джинджифила, прибавете лимон и залейте с вряла вода. Като поизстине прибавете мед на усет.

Ако съумеете да намерите хинап, може да сварите чай от джинджифил, кафява захар и няколко плода хинап. Този чай е изключително потребен за дамите.

Канелата

Тази фалшификация е присъща за азиатската кухня. Тя също е богата на антиоксиданти, които предотвратяват запушването на кръвоносните съдове и развиването на бактериите. Канелата оказва помощ да се оправим с неприятния холестерол, стабилизира кръвната захар и по този метод понижава риска от заболяване с диабет вид 2.

Морковите

Този зарзават участва непрекъснато на трапезата ни, само че малко на брой знаят, че той е един от мощните имуностимулатори. Това се дължи на бетакаротина, който съдържат. Той оказва помощ на организма ни да се оправи с бактериите и вирусните инфекции.

Броколите

Те са богати на антиоксиданти и витамини, които пазят организма от рак и понижават риска от сърдечни пристъпи. Може да ги консумирате варени на пара или сурови.

Чаят

Тук не става дума за билковите чайове, а за другите типове зелен и черен чай, които се получават след преправянето на чаените листенца. Учените са потвърдили, че веществата, съдържащи се в тях спомагат за укрепването на имунната система, както и за обновяването на клетките.

Медът

Не забравяйте и този подарък на природата. Българският мед е може би един от най-лечебните и богати на потребни субстанции. Ако отчетем и обстоятелството, че съгласно ТКМ най-подходящи и потребни са храните и продуктите от мястото, където сте родени и живеете, то тогава изгодата от него остава безспорна. Той би трябвало да участва постоянно на трапезата ви, изключително през есента.

Киселото мляко

Киселото мляко и млечните артикули са богати на бактерии, които са значими за положителното храносмилане и имунната система, тъй като сполучливо се борят с размножаването на нездравословните бактерии.

Тиквата

Тиквата е може би най-типичният представител на есента. Тя е цялостна с антиоксиданти, фибри, витамини С, Е и D, каротин, калий, магнезий. Тя укрепва имунитета, поддържа сърцето крепко, лекува кожни проблеми, усъвършенства зрението, бори се с рака и наднорменото тегло.

Тиквата се предлага по време на профилактично или лечебно хранене, тъй като е източник на целулоза, която укрепва защитните функционалности на организма.

Изобилието от медни и стоманени соли и фосфор, което тиквата обезпечава, работи позитивно на наличието на кръвта, което също в една или друга степен се повлиява от ограничавания банкет на хранителни субстанции по време на диета. Малокръвието и атеросклерозата също се заобикалят посредством постоянния банкет на тиква.

Тиквата се предлага и при проблеми с черния дроб и бъбреците. Друго нейно потребно свойство е регулирането на храносмилането и стимулирането на изхождането, с помощта на съдържащия се в нея пектин.

Изцеденият сок от тиква е потребен при проблеми със съня и със зрението. А в случай че към него добавите сок от изцеден лимон, мед и гореща вода, получавате идеално средство за битка със напрежението.

След като сварите тиквата, не изхвърляйте сока, тъй като той също е потребен за здрав сън. А с меката част на тиквата може да вършиме компреси при екземи,обриви и рани.

За да възстановявате кръвното и холестерола, правете си пречистващи дни с печена тиква, без никакви добавки към нея.

Тиквеното семе също е потребно. То оказва помощ при проблеми с простата, остеопороза, инфектиране на черния дроб и глисти.

Ето една нетрадиционна за нашата кухня рецепта за чорба от тиква и канела.

Необходими артикули: 1 глава лук, 2 моркова, 2 картофа, 1 скилидка чесън, 600 гр. обелена тиква, пилешки бульон, 2 щипки мляна канела, олио или зехтин.

В тенджера със сгорещена лой прибавете на ситно нарязаните лук, морков, чесън и канела и запържете за 1-2 минути. Добавете нарязаната тиква и картофите. Залейте с бульон, който да ги покрие. Варете супата до подготвеност. Подправете на усет със сол и черен пипер. Накрая пасирайте до приемането на гладка примес.

Радио Китай: http://bulgarian.cri.cn/1001/2013/06/26/1s121675.htm

Октомври – съдбовният месец, който предсказва ориста ви за 2018 година

 

Бъдете деликатни към всички подмятания на  ориста през октомври, запомнете всички събития, които се случват от 8 октомври до 8 ноември с вас. Това са знаците, които демонстрират какво ще…

Цялата публикация

Черен дроб: Психосоматика на гнева, горчивината и раздразнението

 

Тъй като черният дроб извършва функционалността на асимилиране на питателните субстанции от кръвта, можем да кажем, че това важи и за страстите. В обичайна китайска акупунктура черният дроб се асоциира…

Цялата публикация

Колкото по-малко благополучен е един човек, толкоз повече спи

 

Познавате ли най-малко един сполучлив и благополучен човек, който спи до обяд? Повечето хора, които са цялостни с креативна сила и възторг, се стремят да спят по-малко, защото бодърствуването…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР