Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват

...
Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват
Коментари Харесай

Дни преди 15 септември: Търсят се 3 хил. учители!

Преди началото на образователната година има дефицит на учители, демонстрират данни в бюрата по труда. 19 хиляди свободни работни места са оповестени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани фрагменти. Безработните са над 220 000 души, демонстрират последни данни за юли на Агенцията по заетостта.

Липсват квалифицирани фрагменти по редица специалности и специалности. Главният специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова разяснява за „ Хоризонт ", че броени дни преди началото на новата образователна година има дефицит на всички типове учители.

" По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в огромните градове, и в дребните обитаеми места също има дефицит. На второ място като най-търсени експерти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, водачи, приложни физици и химици... ", сподели Тодорова.

Ниското възнаграждение и непривлекателността на специалността са главните аргументи за дефицита на педагози, сподели Тодорова.

Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за преподавател е 660 лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР