Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води

...
Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води
Коментари Харесай

Българи в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди?

Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води революция, въоръжените сили на Украйна (ВСУ) употребяват българско оръжие при обстрели на обитаеми пунктове. Тази тематика у нас остана незабелязана, а надлежно доста хора в България даже не подозират за съществуването на този факт.

Военният сътрудник на YouTube-канала „ Donbass News " Цветомир Гетов направи следствие и откри, че в с. Зайцево (една от най-обстрелваните от ВСУ точки) има снаряди, създадени в българските фабрики „ ВМЗ " и „ Арсенал ".

В Донбас живеят 132 националности, измежду които и етнически българи, описа Гетов. Само в Донецка национална република българите са към 7 хиляди души, които също стават жертви на гражданската война, водена от украинския президент Петро Порошенко против народите на Донбас.

Етническите българите в ДНР питат за какво държавното управление на Република България разрешава българско оръжие да доближава до украинските въоръжени сили, които унищожават къщите им и убиват околните им?

Ето какво разяснява пред камерата на YouTubе-канала „ Donbass News " някогашният ръководител на Българската общественост в Донбас Анатоли Стоянов:

„...Никъде не отпътувах, живях в мазето, снаряди летяха... Украйна употребява против нас оръжие, което се доставя от България. Знаем, че смъртоносното оръжие идва от Съединени американски щати и това не е вест за нас, само че това, че България изпраща оръжия тук, което убива нас, българите... този факт не ни възмущава, а напряко ни унищожава. Затова се обръщам към всички в България, да да окажат противопоставяне било то във тип на демонстрации или митинги пред българското държавно управление. Защото всички ние знаем, че най-главното е битката за мира в целия свят и тази битка е дело на всеки човек на земята. И аз се надявам, че нашите сънародници в България по-късно изявление ще подхващат съответни дейности и български снаряди повече няма да падат на нашата земя. "

По данни на други източници на територията на ДНР неведнъж са намирани муниции, създадени през 2014 година в български фабрики. Това значи, че украинската войска получава нови муниции от България.

По-рано стотици снаряди, създадени в българския цех ВМЗ-Сопот са били открити от военните сили на Донецка национална република (ДНР) и в региона на гр. Авдеевка.

Припомняме, че през август 2017 година зам.-командващият на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин заяви, че неофициалните доставки на оръжие от Съединени американски щати и НАТО на украинските въоръжени сили се реализират от дълго време. Тогава Басурин показа един от последните доказващи обстоятелства - гранати за РПГ-7 българско произвеждане, с които украинските военни обстрелвали прилежащите територии на гр. Ясиноватая.
„ Припомняме, че България е страна, която е член на НАТО и съществуването на сходни муниции в подразделенията на ВСУ е нищо друго, с изключение на доказателство за незаконни доставки на муниции ", удостовери тогава Едуард Басурин.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР