Преди месец компанията обяви, че закрива още един рудник и

...
Преди месец компанията обяви, че закрива още един рудник и
Коментари Харесай

"Въгледобив Бобов дол" ще изпълнява оздравителен план

Преди месец компанията разгласи, че закрива още един рудник и редуцира 400 миньора до края на годината

© Надежда Чипева Още по тематиката
И делото против Румен Овчаров катастрофира в спецсъда

Прокуратурата е внесла неспособен обвинителен акт, който нарушава правото на отбрана на някогашния министър
25 апр 2018
Бизнес с политическа тапицерия

Временната анкетна комисия надали ще разплете токсичната връзка сред държавните политики и ползите на Христо Ковачки
28 окт 2016
" Въгледобив Бобов дол " дължи на страната концесионни такси

Временна комисия в Народното събрание ще преглежда по какъв начин страната се е разделила с мината без пари и съревнование
16 окт 2016 Свързваната с енергийния предприемач Христо Ковачки компания " Въгледобив Бобов дол " ще извършва проект за излекуване, откакто решението на съда за преустановяване на процедурата по неплатежоспособност дефинитивно влезе в действие. Това стана по-малко от месец, откакто сдружението разгласи, че закрива рудник " Бобов дол " и редуцира 400 служащи до края на годината. Самият проект беше признат от кредиторите преди три години и половина, само че беше обжалван.

Дълго оборване

Решението на Кюстендилския областен съд, с което се отхвърлят възраженията срещу проекта за излекуване и извършеното заседание на кредиторите, беше взето на 4 юни 2015 година, само че влезе в действие преди броени дни. То е по отношение на произвеждане по тъжби на три компании. Едната от тях - " Ес Джи И кънсълтинг ", по чието искане беше намерено производството по неплатежоспособност през 2012 година, възразява против оздравителния проект, като сочи, че той е признат при основни нарушавания. Другите две компании са самата " Въгледобив Бобов дол " и " Ивида ", които пък възразяват против това, че на събранието на кредиторите на 22 януари 2015 година е обещано право на глас на " Ес Джи И кънсълтинг ", защото вземанията й към оня миг са се оспорвали. В последна сметка съдът отхвърли тези възражения, а с влизането в действие на решението стопира процедурата по неплатежоспособност и стартира осъществяването на оздравителния проект.

Несъстоятелност

Производството по неплатежоспособност на " Въгледобив Бобов дол " беше намерено на 15 май 2012 година по искане на " Ес Джи И кънсълтинг " по отношение на неизплатени суми по контракт за консултантски услуги. В хода на производството към компанията се причислиха също " Мини Бобов дол " (в несъстоятелност), община Бобов Дол, Първа капиталова банка и Националната организация по приходите. За начална дата на неплатежоспособността на сдружението беше избрана датата 31 декември 2006 година, а за синдик беше назначен Борис Борисов. " Въгледобив Бобов дол " предложи възстановителен проект, който беше признат от кредиторите на 22 януари 2015 година, в следствие беше обжалван и в този момент влиза в действие.

Броени дни след приемането на проекта в Търговския указател е вписан контракт за необикновен залог на комерсиално дружество сред страната в лицето на финансовия министър и " Въгледобив Бобов дол ". С него се обезпечават обществени вземания (данъци и осигуровки) в размер на общо 86.8 млн. лева Преди две години пък енергийния министър Теменужка Петкова сподели, че компанията дължи и 560 хиляди лева концесионни такси.

Компанията

" Въгледобив Бобов дол " е благосъстоятелност на " Въгледобивна компания ", която пък е благосъстоятелност на английската Carlington Ltd. Компаниите обаче се свързват с Христо Ковачки. " Въгледобив Бобов дол " в действителност е някогашната компания " Ораново ", на която през 2007 година тройната коалиция трансферира концесията на държавното " Мини Бобов дол " за находище " Бобовдолски въглищен басейн, сектор Бабино ", която е в действие до 2040 година За договорката против някогашния енергиен министър Румен Овчаров беше заведено дело за занемареност и длъжностно закононарушение, което малко по-рано тази година беше прекъснато от Специализирания углавен съд.

Преди месец пък " Въгледобив Бобов дол " разгласи, че закрива последния под земята рудник за въглища в страната - " Бобов дол ", защото добивът е стопански неблагоприятен. До края на годината се чака да бъдат съкратени 400 души. През предходната година дефинитивно затвори и рудник " Бабино ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР