Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните

...
Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните
Коментари Харесай

Коварна и мракобесна атака на прокуратурата срещу „Телеграф“

Преди месец основният редактор на „ Телеграф “ Васил Захариев сезира способените органи от Министерство на вътрешните работи за съществуване на подправен уебсайт с название www.telegraf.bg, в който се разгласяват публикации на български език, нямащи нищо общо с публицистичната политика на вестника, осведоми "Монитор " в публицистичен материал по тематиката.

Адресът на уеб страницата се разграничава от този на вестника само по позволената неточност (буквата f вместо ph). Именно с цел да се избегне комплициране от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че подправеният уебсайт е формален подобен на вестника, беше поискано от способените органи осъществяването на инспекция. Съвсем общоприета процедура при сходни случаи.

Какво обаче последва след подадената тъжба. Вчера получихме известие от Патентното ведомство с приложено прокурорско разпореждане, в което, вместо способените органи да се занимават с подправения уеб страница www.telegraf.bg, се разпорежда ръководителят на Патентното ведомство да заличи нашата комерсиална марка „ Телеграф “ (регистрирана още през 1999 г.), както и неотложно да уведоми прокуратурата за подхванатото деяние.

Основанието било, че комерсиалната марка „ Телеграф “ (на български език) противоречала на закона, тъй като, видите ли, можела да сътвори илюзия на потребителите в Р България, че има общо със „ световноизвестния британски вестник с дългогодишна известност в страната The Telegraph. Оставаме безмълвни пред постановеното правно безумство. Само ще посочим, че негов създател е прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София.



Какво се случва, уважаеми читатели на вестник „ Телеграф “? От по кое време в България прокуратурата затваря медии? От по кое време прокуратурата може да реши да заличи комерсиалната марка на най-тиражния и продаван вестник в страната, без даже да е налице спор по отношение на собствеността или използването на същата марка. Да не разясняваме въобще, че оспорването на комерсиална марка е въпрос на гражданското право, а не на наказателното, и минава през правосъдно произвеждане, в което би трябвало да се потвърди основателността на претенцията.

В кое време живеем? Явно сме се заблуждавали, че мракобесието на фашизма е останало в историята. Явно и през днешния ден с един акт, в тази ситуация прокурорско разпореждане, може да се затвори една частна медия с повече от десетгодишна история. Това ли е конституционно прокламираната независимост и самостоятелност на медиите, за която толкоз се приказва в наши дни?

Един самозабравил се магистрат, учил-недоучил право, или пък още по-лошо, изпълняващ специфична поръчка да се разправи брутално с неуместната медия, взема решение да затвори най-тиражния народен всекидневник в страната, като заличи комерсиалната му марка. Къде останаха законността и правовият ред? Та нали сме страна от Европейския съюз. И в другите европейски страни ли прокуратурата може да затваря медии просто ей по този начин – по субективна преценка на един редови прокурор и в жестоко нарушаване на закона. Защото такива пълномощия и съгласно българските закони прокуратурата няма.

А на прокурор Тодоров ще кажем, че „ Телеграф “ не е единствено „ название на осведомителна машина – устройство за бързо предаване на известия от разстояние... “, както той твърди в скандалното разпореждане, а изключителна по своя темперамент комерсиална марка на самостоятелна медия с десетгодишна история и със 100-хиляден всекидневен тираж. Медия, ползваща се години наред с доверието на голяма публика от читатели, трансформирала се в незаобиколим медиен фактор в публичния и политическия живот на страната. И единствено от почитание към институцията, към която същият прокурор принадлежи, няма да назовем сътвореното от него разпореждане с епитетите, който в действителност заслужава...

„ Телеграф “ има право на свободно битие както всички други медии в страната и ще пази това свое право с всички законови средства. И никой няма да успее да „ заличи “ вестника от публичния живот, без значение какъв сюжет извършва и на чии ползи служи. Защото протичащото се е абсурден казус, носещ отпечатъка на минали тъмни времена, нямащи нищо общо с демокрацията и правовия ред. И в случай че сюжетът проработи, то всички приказки за независимост на словото и самостоятелност на медиите ще бъдат лишени от смисъл.

Ако попитаме този всемогъщ прокурор, този „ Заличител “, за какво не заличи и марката „ Капитал “? Ще получим ли отговор? По неговата логичност това название също не следва да се употребява с някаква изключителност, а значи дума от всекидневието ни – цялост от богатства, имущество и активи. Ами марката „ Дневник “ или „ Сега “ - те също са елементарни думи от бита. Естествено, че няма да ги заличи, тъй като казусът очевидно не са марките, а съществуването на една самостоятелна медия, станала неуместна за олигарсите и задкулисието с разкритията си и с истината, на която дава естрада.

Явно откакто е превзело съда, задкулисието се пробва да овладее прокуратурата. Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е единствено един – мракобесна тирания.

„ Телеграф “ изпрати протестна позиция до основния прокурор и Инспектората на Висшия правосъден съвет за това мракобесие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР