Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП

...
Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП
Коментари Харесай

„Тренд”: Преди евровота разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2%

Преди изборите за Европейски парламент разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е 1,2%. Това сочи изследване на изследователския център „ Тренд “.

Данните демонстрират още, че се усилва дистанцията сред Движение за права и свободи и „ Обединените патриоти”, която през януари към този момент е съвсем двойна в интерес на Движението. Демократична България и „ Воля “ резервират релативно сходни равнища, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните сред въпроса за европейски избори и този за парламентарни записваме в готовността да се гласоподава. Ако през последните три месеца на 2018 година в електоралните въпроси за възможни парламентарни избори деклариращите, че няма да гласоподават, бяха сред 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се повишават до 45%.

Изборите за Европейски парламент обичайно са с по-ниска изборна интензивност от парламентарните, прецизират от „ Тренд”. Декларираната интензивност пък е по-висока от действителното гласуване в деня на вота.

39% от всички интервюирани декларират, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласоподават на изборите за Европейски парламент, до момента в който 30% към момента не са решили кого да поддържат. В оставащите пет месеца до евровота има капацитет за динамичност в електоралните настройки. В разбивките по партийни желания последователите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия изгледат сходно мобилизирани.

Данните са от първата част на постоянното изследване на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии, институции. Проучването е осъществено в интервала 10-17 януари посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1008 души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР